Påskromans längs Dalhemsån

För att slippa kånka på vårt fika tog vi kaffe med dopp, vid bordet intill parkeringen. Solen var framme, men vinden var kylig. Utsikten är Siltegårds vattenkvarn som byggdes under 1920-talet. Kvarnen ska ha ett välbevarat maskineri, men är inte i bruk. Jag läste att Dalhem socken har dominerats av vattenkvarnar sedan 1600-talet.

Vårt mål var att vandra den vackra leden längs Dalhemsån. Frågan var vilken av de två parallella promenadvänliga stigarna som vi skulle starta från? Vi bestämde oss för att gå över bron och ha störst chans att möta solen med ansiktet först.

Här var det inte tal om grenar i en ojämn markyta. Våra fötter tog tacksamt emot underlaget. Den kyliga vinden kom inte åt våra vinterfrusna kroppar. Väldigt snabbt kom vi in i en skön harmoni. Mysigt att följa ån. Ibland såg vi en längre sträcka framför oss. Men oftast skymde spännande krön sikten. Vi njöt återigen av blåsippor. Solveig gick och släpade på sin stativväska och gjorde sina avstickare. Det gjorde jag också med andra kameran. Helst när vi mötte medmänniskor i större grupper. 😉

Snöklockorna slapp närkontakt med macro.

På några ställen blev speglingarna i vattnet extra vackra.

Här anade vi extra sol och en öppning till höger.

Ett av många vårtecken, när man ser en bonde som sprider ut konstgödsel. Påskmolnen hade vi givetvis beställt innan. 😉

Längs med stigen finns det sittplatser att vila på, för dem som vill ha en paus av något slag. För de som vill grilla eller umgås i större sällskap finns det fler möjligheter vid vändpunkten.
Vi däremot gick över spången och påbörjade återfärden på andra sidan Dalhemsån. Härligt att höra porlandet. Se en fjäril. Studera myrorna i ”solstackarna” som inte hade påsklov. I de som låg i skugga syntes ingen verksamhet.
Dags att visa upp tre smakprov från Solveigs macroinsats.

Den första var en ovanlig nyans. I mitten en vitsippa. Nederst den vackraste bilden av de tagna på blåsipporna.

Vi uppskattade att det då och då dök upp skyltar med namn. Just denna ville jag gärna ha reda på. För att vara helt säker frågade jag en trevlig kvinna som berättade hur det låg till. Min förmodan var att det skulle dyka upp en liten sjö vid ”vändplatsen”. Istället visade det sig att jag stod framför den historiska platsen med namnet Häststund. Mitt i blåsipphavet.

Långt tillbaka i tiden gick bönderna i Dalhem, efter de långa sommararbetsdagarna, ner till Hästsund och badade (sundade) med sina hästar. Där har du förklaringen till namnet.
Långt tillbaka läste du kanske bloggrubriken. För i så fall kanske du undrar lite om valet av rubrik. Här kommer det lyckliga slutet.
Vi hade lämnat ”Den lilla blå” en dryg timme tidigare. Under tiden hade han mött ”Den lilla gröna” och en påskromans hade uppstått, som det bara kan göra mellan två små söta bilar. ❤
Det sved till i mitt hjärta när jag la in backen och…

25 tankar på “Påskromans längs Dalhemsån

 1. Vilken magisk vandring vid Dalhemsån. Så vackra bilder och Solveig gjorde en stark insats med macron. Nu är det underbart att leva när det börjar grönska och sipporna står i backarna. De söta bilarna är som skapta för varandra och vem vet de kanske ses igen någonstans.

  Ha en fin fortsättning på påsken 💛🐓🌿

  Gillad av 1 person

 2. Vi har just avslutat vår påskafthonsmiddag i uterummet. Tänkte bara titta in i min ”WP-reader” för att se om några inlägg producerats och hittade ett med den intressanta rubriken … ”Påskromans längs Dalhemsån”. Sagt och gjort, inlägget plockades upp och lästes med stor glädje. Vandringen längs ån kändes härlig i solen och i lä från vinden. Snöklockorna öppnade sina vita huvuden mot solen. Speglingarna i vattnet var så njutbara att jag fick stanna extra länge. En bonde och vackra påskmoln skymtade förbi. Så dök tre musketörer upp. Tre vackra blommor, alla vackra på sitt sätt. Tre olika färgnyanser. Den första … så många kronblad, nio stycken. Och en färg som matchade aprilhimlen. Så en vacker, skir vitsippa. Och så den kaxigaste av dom alla. En ”här är jag – visst är jag snygg”-sippa! Och snygg var den verkligen. Och så snyggt fångad i macrot med en alldeles sammetsmjuk bakgrund.
  Att bada (sunda) med hästarna var ett nytt uttryck. Låter sunt. Och så kom jag till slutet. I sista kapitlet kom den spännande upplösningen. Vilken var egentligen påskromansen? Så fick jag se paret. Det vackra paret, den ena grön den andra blå men … vilket äktenskapstycke! Hur var det nu när ni åkte därifrån … hackade inte motorn lite grann av en stilla gråt? Fällde den lilla gröna inte ett par stilla tårar … kanske träffas dom igen, på en parkering någonstans på Gotland.

  Nu är det dags för vår kvällspromenad med Lucy.
  Kram och fin fortsättning på påskaftonskvällen!

  Gilla

  • Härligt att kunna sitta i uterummet. Hoppas du haft en fin påsk.
   Lucy hade säkert uppskattat att gå längs Dalhemsån. Vi mötte flera hundar.
   Det är intressant med macrot. Men idag hade Solveig ingen rättvis chans att få till en enda bra bild på en scilla, när vi återsåg det ”blå havet” ovanför färjeterminalen. Jag trodde det skulle vara mindre blåst i några små dalar. Icke. Rejält påklädd var det ändå njutbart och bra motion att gå i backarna.
   Jo. Det var tårar i tanken och sorg i plåten. ❤ Förhoppningsvis återses de någonstans. Kanske utanför stugan som vi hyrt i nästa månad. Inte hela månaden. 😉
   Kram

   Gilla

 3. Haha, vad gulligt med romansen och veeet du vad!? I vår carport bor en liten blå bil OCH en liiiiten grön! Jag lovar att det är bästa matchningen bilar emellan. Skulle inte bli förvånad om det står en bobbycar bredvid en morgon när vi tittar ut!

  Gilla

 4. Haha, vad gulligt med romansen och veeet du vad!? I vår carport bor en liten blå bil OCH en liiiiten grön! Jag lovar att det är bästa matchningen bilar emellan. Skulle inte bli förvånad om det står en bobbycar bredvid en morgon när vi tittar ut!

  Gillad av 1 person

 5. Vilken härlig vandring ni fick och vilka underbara bilder!
  I går fick jag äntligen tillbaka mitt makroobjektiv så nu väntar nya tider 😉

  God påskdag till er båda!

  Gilla

  • Det var en positiv upplevelse eftersom det var ganska kallt när vi fikade innan och satte in grejerna i kofferten. Sedan var det så skönt att gå på plan mark och inte behöva titta efter hela tiden var vi satte fötterna. Populärt hundstråk noterade vi.
   Härligt att läsa. Då ser jag fram emot resultaten. 🙂 Riktigt njutbart när S får till det. Idag sparade vi noll bilder. Ingen scilla hade lust att posera ”vindfri”. 🙂 Men det var vackert att återse ”blå havet” ovanför färjeterminalen.
   Tack ska du ha. Vill du veta vem som har gruvlov hela denna veckan? Eller det vill du kanske inte. 😉

   Gilla

 6. Vilka underbara bilder från en trevlig promenad. Namnet Dalhem fick mig att haja till lite. Min syster bodde på Gotland för många år sedan och då bodde hon i Dalhem. Det finns kanske fler orter med samma namn? Ha en fortsatt trevlig påsk!

  Gilla

  • Tack Gunnel. Vad häftigt. Världen är liten. Det var säkert här hon bodde. Genast blev jag nyfiken på vilka år det rör sig om. Har hon gjort återbesök? Vi kommer att göra två ”bloggstopp” till i Dalhem socken. För där finns två andra intressanta saker att göra & besöka. 🙂
   Tack ska du ha.

   Gilla

 7. Vilken underbar påskvandring det blev. När jag visade Fred bilderna trodde han inledningsvis att ni hade haft skogsbrand när han såg träd utan löv. Fina blommor! Det var värt mödan att kanka stativet 🙂. Fortsatt bra påskhelg! Anne

  Gilla

  • Det var fin tur. Förstår hans tankebanor. På ön finns stora områden som ser ut som om det varit skogsbränder. Men i Dalhem socken kommer det att bli grönt om några veckor. Vi längtar och njuter av sippor och scilla till dess. Men det sistnämna var helt hopplöst för Solveig att fotografera i den starka vinden idag.
   Tack ska du ha. Hälsa Fred.
   Kram

   Gillad av 1 person

 8. Pingback: Gotlandståget – järnvägen mellan Dalhem och Roma | gotlanduppochner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s