”En ann´ är så god som en ann´”

Förra året beundrade vi de vita blåsipporna i Lummelunda. I år var det därför självklart att vi skulle återvända dit så att även den vita varianten av blåsippor skulle få chansen att visa upp sig i mitt macro. Vi kunde snabbt konstatera att vi inte var ensamma om idén att gå en promenad i Lummelunda denna påskdagseftermiddag. Som tur var hade vi ganska bra koll på vart vi skulle gå och ganska snart ropade Bosse på mig att han hittat den första. Det var bara ett problem… Det blåste friskt! Blomman som jag skulle försöka få focus på vajade hit och dit i vinden och jag insåg att det var en hopplös uppgift att försöka få skärpa oavsett hur många hundra bilder jag skulle ta.
Vi sökte oss uppåt i skogen och lyckades hitta ett skogsparti mot en äng. Där värmde solen gott och fantastiskt nog hade vi lyckats hitta en plats som nästan var helt i lä. Fram med kameran igen! Om du undrar över bakgrunden så är det torkade ormbunksblad som bildar den naturnära, milda bakgrundsfärgen.

Jag har inte sett vita blåsippor förrän vi kom till Gotland. Som jag minns det hade min barndomshage i Västergötland ett stort utbud av färgnyanser i rosa, blått och lila, men aldrig vitt. Kanske därför de känns lite extra exotiska.
Platsen vi valt var vi ensamma om så jag kunde i lugn och ro krypa omkring och välja ut vilka blommor som skulle få vara med på bild. De vita var inte så många, men tillräckligt många för att jag skulle kunna knäppa bild efter bild. Prövade olika inställningar på objektivet, olika avstånd, letade bakgrunder som tilltalade mig… Det var då den dök upp. Knoppen! Hur jag än vände och vred så skulle den vara med på bild.

Det går inte att låta bli… Jag bara måste få visa några blåsippor till. Trots att de inte är vita.

”En ann´ är så god som en ann´”. Det går inte att säga att den ena färgen är vackrare än den andra. Var och en är skön på sitt sätt. Det finns en hel del som vi människor kan lära oss från naturen.
Önskar dig en fin Annandag Påsk!

Text och foto: Solveig Lidén

25 tankar på “”En ann´ är så god som en ann´”

  • Tack! Den vill nog påminna oss om att blåsippor ska var blå, inte vita. Härligt att det finns så många olika färger och nyanser av denna lilla fantastiska vårblomma.

   Gillad av 1 person

  • Tack! Nu kanske de små ludna knopparna hos dig har hunnit att slå ut. Fast har ni haft lika kallt som vi den här veckan har de säkert valt att krypa ner mot jorden istället. Nu i eftermiddag kom det t.o.m. några snöflingor dalande. Som tur var slog det snabbt om och blev regn istället. Kram tillbaka!

   Gillad av 1 person

 1. Ljuvliga bilder på sipporna! Jag har en lokal där jag brukar hitta vita blåsippor också, i närheten av ett kalkbrott, inte så långt ifrån där vi bor. En dag när det inte är isande vindar ska jag ta mig dit igen. blå, rosa röda är det gott om, men de vita är inte så vanliga. Jag har även hittat tvåfärgade … vita med blå kant … hoppas jag kan hitta någon sån i år också.
  Ha en fin annandag!
  Kramar till er båda!

  Gillad av 1 person

  • Vita med blå kant! Har du hittat dem i år också? Det låter väldigt fint. Vi har sett väldigt många olika färgnyanser på blåsipporna i år, men inga tvåfärgade. Hoppas på lite sol och värme nu så att de slår ut i full blom istället för att krypa ihop…
   Kram tillbaka!

   Gillad av 1 person

   • Jag har inte sett några tvåfärgade sen 2018 … lokalen där de växte blev hårt drabbat av torkan den sommaren och alla blåsippsplantor, både vita, blå och tvåfärgade försvann. Kanske har några frön grott och nya plantor kanske kommer, men i år har det varit för kallt, så jag har inte varit där. Någonstans har jag bilder på de tvåfärgade – jag har letat, men inte hittat dem … ska leta i mina arkiv, som tyvärr är uselt märkta med vad som finns i mapparna.

    Gilla

  • Tack! Efter den här bildserien trodde jag nästan att jag fått lite kläm på det här med macro-fotografering. Men, efter att ha gjort ett nytt försök med andra blommor häromdagen insåg jag snabbt att det har jag INTE.
   Kram tillbaka!

   Gilla

  • Tack! Har ingen koll på hur vanligt det är. Visste nog inte ens att det fanns vita blåsippor innan vi flyttade hit.
   Önskar dig en fin vecka!

   Gilla

 2. Wow Solveig! Alldeles ljuvliga bilder! Vit blåsippa har jag aldrig sett här, så vacker den är. Anar att det pirrade lite extra i magen när du hittade dom där det var vindstilla. Och du har fångat dom så fint. Vita blommor är inte lätta att fotografera då vitt ofta blir överexponerat men du har lyckats. Och så den lilla närgångna knoppen som absolut ville vara med på bild. Och visst var dom väl söta tillsammans. Och dom rosa, också en helt otroligt vacker rosa färg. Vi har rosa här men dom är nog mer blårosa. Och dom blå … ja dom kan man ju inte säga annat än att dom är vackra. Alla är vackra, alla på sitt vis … så rubriken, den var verkligen bra!

  Kram och fin måndag kväll!

  Gillad av 1 person

  • Tack! Visst är de speciella, de vita! Kanske just för att de inte är så många i ett hav av olika blå och rosa nyanser. Hittills har vi bara sett dem på ett par ställen så jag tror inte att de är så jättevanliga här heller, men jag kan ha fel. Annars är Gotland en underbar plats för den som älskar blåsippor. Och de lyser verkligen upp den för övrigt brunmurriga marken. Kram tillbaka! Önskar dig en fin vecka!

   Gilla

 3. Vilken vacker Annandag hos er, med sol ☀️ och blomfotografering. Fina bilder!
  Den där knoppen var en envis rackare… och rosa ”blåsippor” var nytt för mig. Här går man lära sig!
  Hos oss snöade det igår ❄️ men vädret växlar ständigt och det går framåt mot ljusare tider, så det finns hopp. Ha det fint, hälsa Bosse och fortsatt härlig april! 👋

  Gillad av 1 person

  • Tack! Är inte ett dugg avundsjuk på er snö. Är så glad att vi har barmark och att de små snöflingorna som fick för sig att dala ner i eftermiddags snabbt smälte bort igen. Tur att vi vet att det mesta av vintern är förbi även hos er. Det är härligt att det går mot ljusare tider.
   Önskar er en fin fortsättning på Bröllopsdagen!

   Gilla

 4. Så vakre bilder! Jeg har en hvit blåveis nede i hagen. De er ikke så ofte å se dessverre. Men siden den orginale er mørkeblå, så er det jo ikke så merkelig at de fleste er blå.
  Klem fra Marit

  Gillad av 1 person

  • Tack! Nu hoppas vi på lite mer av sol och värme så att fler vårblommor vågar titta fram. Veckan efter påsk har varit både kall och blåsig…

   Gilla

 5. Bilderna är alla fina men blå blåsippor gillar jag bäst 🙂. Hoppas det fina vårvädret fortsätter. Här var det ganska kallt idag men vi ska inte klaga. Vi hade jättefint väder under de senaste veckorna. I morgon bitti reser vi hem. Tror inte att det blir karantän den här gången. Allt verkar vara lugnt. Kram Anne

  Gillad av 1 person

  • Ja heter de blåsippor så borde de såklart vara blå. Fast vad ska vi kalla de vita? Namnet vitsippor finns ju redan på en annan blomma 🙂 Vi har haft en kall och blåsig vecka. Mitt lov har försvunnit iväg alltför fort. Imorgon börjar jag jobba igen. Skönt att det är lugnt på Corona-fronten hos er. Det är det inte här och risken finns att det tar fart igen nu efter alla ”påskresor” hit och dit…
   Kram tillbaka!

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s