56. Dalhem kyrka

Inget landskap i Sverige har så många medeltida kyrkor som Gotland, 92 stycken och dessutom 3 ödekyrkor. Vår plan är att åka runt till dem alla och med kamerans och fantasins hjälp förflytta oss många hundra år tillbaka i tiden. Säkrast är att besöka kyrkorna den 15 maj till 15 september för då är de öppna dagtid.
Vilken fantastisk kulturskatt. Tack ”snälla” Valdemar Atterdag för att du inte gav dig på dem också, som du gjorde med alla, utom S:ta Maria, i Visby. 😉

Dalhems gotiska kyrka är en av Gotlands största kyrkor.

Med det påbyggda tornet är höjden drygt 50 meter och brukar vara ett bra riktmärke när vi befinner oss i omgivningarna. Det påbyggda kallas för galleritorn.

Rejält med skulpterade kapitälband. På det understa fotot ser du ett gravhäll över prosten Nicolaus från 1100-talet.

På fastlandet revs många medeltida kyrkor under 1800-talet för att bygga ”hallkyrkor”, som skulle ge mer ljus. Denna trend nådde även till Gotland. Ett exempel är Fårö som vi visat tidigare. Just denna kyrka genomgick en omfattande restaurering 1899-1914 i den nygotiska andan.

Hoppas det finns någon målning som tilltalar dig. Idag gjorde vi ett återbesök i kyrkan, när vi ändå var på väg till ett utflyktsmål i närheten av kyrkan.

Altaret.

I koret står en korbänk från 1300-talet, som är ombyggd vid två senare tillfällen.

Kyrkans skyddshelgon, Sankta Margareta, är en glasmålning från 1200-talets första hälft och kan vara Nordens äldsta glasmålning. Missa inte denna om du kommer på kyrkbesök. Specialstuderar du målningen ser du duvan som är den Helige Ande och handen till höger om hennes knä som är Guds hand.

Glasmålningarna ovan är från första hälften av 1200-talet. Överst korsbärandet och underst gisslandet. Idag är det Långfredag 2021.

Tänkvärda ord:
”Sanna ord består för alltid,
falskt tal bara ett ögonblick.”
Ordspråksboken

15 tankar på “56. Dalhem kyrka

 1. Vilka fantastiska målningar! Ser ut att vara ovanligt välbevarade och färgrika, samt en duktig fotograf som lyckats fånga så bra bilder då det inte är helt enkelt att fotografera i kyrkor.
  Ängeln med korset är ju också fin

  Må gott och ha en underbar påskhelg!
  Kram Christina

  Gilla

  • Det var rejält med målningar på vägar och tak och glasmålningar av hög klass. Annars är det en riktigt mörk kyrka att komma in i. ”Fotograferna” tar nästan alltid både en bild med blixt och en utan vid de viktigaste inventarierna. Det går inte att förutse vilken som vi väljer som inläggsfoto.
   Ängeln är jättefin.
   Tack ska du ha. Hoppas ni uppskattar första påsken i er nya bostad.
   Kram, Bosse

   Gilla

 2. Märkligt påbyggt torn, kan jag tycka. Det var mycket vackra färger i kyrkan. Jag tycker om ljuset och färgerna som oftast är i de svenska kyrkorna. Undrar så hur ängeln såg ut innan ombyggnaden?

  Gilla

  • Det ser en aning malplacerat ut. Men jag uppskattar att se det på långt håll, när rör oss de mellersta krokarna. I den här kyrkan är det riktigt mörkt när man kommer in. Ljuset har inte tillräckligt med möjligheter att lysa upp.
   Kyrkan såg säkert helt annorlunda ut före.

   Gilla

 3. Gillar färgerna i den här kyrkan, milda och inte så skrikigt som det var i nån annan kyrka vi fått se.

  Jag har suttit en lååång stund och letat ”dolda budskap” så det nästan snurrar i huvudet. Jag ser handen och duvan men jag tänkte att det kanske finns nåt mer roligt! Jag brukar kunna ”fastna” i detaljer. Ibland stirrar man sig blind och ser ingenting!

  Önskar en riktigt glad påsk!

  Gilla

  • Varje kyrka är personlig. Sedan finns det likheter och vi kan såklart till slut inte hålla isär dem om vi inte tittar på ”gamla” foton i mapparna. Men den här kyrkan minns vi. Har sett den flera gånger på håll och åkt förbi den i en speciell rondell där vi åkt fel några gånger. 🙂 Vi var där förra sensommaren och igår av olika personliga skäl. Målet var annars, en härlig promenad på ett nytt ställe i samma socken. När vi ”äntligen” hittade dit. 🙂
   Mycket intressant tanke. 😀 Jäpp. Jag tror det ofta finns dolda budskap. Både i konst och litteratur. I min debutroman sådde jag och gömde flera personliga frön, som jag skulle kunna småle åt i framtiden och som inte påverkade handlingen. Minns en mysig dag i Täby kyrkby då jag träffade två av Sveriges kändaste barn/ungdomsförfattare. ”Min favorit” förklarade för eleverna under ett bokprat, att hans taktik var alltid att se ett manus som tre lika stora tårtbitar. De tre ingredienserna var det han upplevt själv, det han läst sig till och det han fantiserar ihop.
   Jag känner också igen när jag stirrat för länge och allt flyter ihop. Då är det dags att ta en paus. 🙂
   Tack ska du ha. Hoppas du har det trevligt.

   Gilla

  • Den är speciell på flera sätt. Stor och mäktig på långt håll. Mycket att se på. Otroligt mörkt därinne, är första intrycket. Syns inte på bilderna.
   Du och dina fyrbenta ”vetekorn” hade gillat promenaden som vi gick igår. Det var huvudskälet till vi hamnade i Dalhem igen. En socken som vi aldrig åkt igenom ens, under första året. Men där vi nu hamnar väldigt ofta när vi cirklar runt i mitten av olika anledningar. Ibland för att slippa den täta trafiken på ”stora vägarna”. Eller variation som är lika sant. Vi har fler skäl att stanna till där fler gånger. Åka ångtåg och besöka en häftig lanthandel. Om vi bara kunde få de där två sticken snart. Nu är allt framflyttat två månader – stod det i dagens tidning.
   Hålla ut. Hålla avstånd. Hålla andan. 😉
   Kram

   Gilla

 4. Mycket vacker kyrka både interiört och exteriört. Tänk att renoveringen pågick i 15 år. Jag har tittat mycket på målningarna inne i kyrkan och dom är fina då dom är i milda färger. Och visst såg jag duvan och handen … just Guds hand är ju lite bekant från fotbollens värld. Jag tror du vet vad jag tänker på. Och dom tänkvärda orden är verkligen tänkvärda.
  Sol här idag men kalla vindar. Får bli lunchpromenad i skyddande skog tror jag. Hoppas ni får en riktigt fin dag på ön!

  Kram och en fortsatt fin påskhelg!

  Gilla

  • Jag hade gärna besökt kyrkan innan de förändrade mycket och tog efter fastlandet. Tur att inte alla de medeltida kyrkorna råkade ut för det.
   Den fuskhanden har jag inte glömt. Då var fotbollskillen ”Bobo” inte glad på domaren och linjedomarna. Jag höll på England och kunde inte förstå att de inte såg vad som hände. Måste varit köpta. Sedan briljerade den lilla mörka mannen, men kanske hade det inte blivit samma slutresultat om… 🙂
   Den där vinden är inte att leka med. Det var samma sak igår. Men vi kom in i lä under vår vandringsled och det blev underbart skönt. Lite mycket folk. Då gled vi in och fotograferade. Både när vi skulle och låtsades. 😉
   Nu ropar någon att jag ska komma och äta. Då lyder jag. 😀
   Kram

   Gillad av 1 person

 5. Har aldrig varit inne där, men det är faktiskt inte så många kyrkor vi går in i. Däremot gillar vi att titta på huset utifrån. Men det där ”galleritornet” var inte snyggt!
  KRAM & GOD FORTSÄTTNING PÅ PÅSKEN/Susie

  Gilla

  • Det förskönar definitivt inte men förstärker höjden. Det är häftigt att kunna ha kyrkan som riktmärke när vi kör runt i de kretsarna – som vi gjorde flera gånger förra året. Precis som du vet är jag lik dig och vill testa ”alla” nya vägar. Sedan kanske jag går till överdrift som målar de vägar som vi kört under året med en överstrykningspenna. 🙂
   Däremot hade du kanske uppskattat promenaden vi gjorde efteråt. (vi var bara inne i kyrkan för att fixa till ett par bilder som vi ”missat” förra sommaren) Vi såg flera hundar som var med och vandrade runt Dalhemsån. Inlägget är på plats.
   Hoppas du haft/har en trevlig påsk.
   Kram

   Gilla

 6. Vilken fantastisk kyrka, så unika
  vägg- och glas-målningar och så fint du lyckats fånga ljuset på bilderna. Inte konstigt att kyrkan fått en stjärna i Guide Michelins gröna bok över sevärdheter.

  Glad fortsättning på påsken 💛🐓🐣🌿

  Gilla

  • Tack för informationen om den speciella stjärnan. ❤ Det är minsann inte alla som får en sådan utmärkelse. Dalhem kyrka sticker ut få flera sätt. Kanske allra helst i början av förra seklet, när den var modernare än nästan alla andra på Gotland.
   Tack ska du ha.
   Påskkram tillbaka

   Gilla

 7. Pingback: Viktigt att komma i tid | gotlanduppochner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s