Stigen med rotbain

Ännu en solig inbjudande oktobersöndag med fikakorg och filt. Om du inte förstod bloggrubriken kan du titta på rötterna på stigen, så får du säkert ihop naturpusslet/gutamålet. 😉
Vi hade letat oss ner till södra Björkume naturreservat och redan i starten fanns en härlig utsiktsplats till vänster. Där på filten kunde vi tänka oss att fika. Men en bänk hade varit ett bättre val. Dessutom var vi nyfikna på vad som väntade om vi fortsatte till höger mot norr.

Ibland lämnade vi stigen för att få en glimt av havet som hördes genom tallskogen. Det gällde då att se upp för rejäla taggar på buskar. Efter vi fortsatt att gå en bra bit på stigen och fikakorgen kändes mer än tung, funderade vi på att vända tillbaka till startplatsen. Men det var då ett trevligt par dök upp och berättade om en bänk och en fin utsikt några hundra meter norr ut. Tänk att de kom på beställning. 🙂

Med ny energi mot ett bestämt mål, kändes korgen betydligt lättare än innan.
Vilken härlig plats det var. Ett bord och två bänkar på en platå och en varm höstsol. Vi bokade bordet och började med att hälsa på ”Rönnklintsgubben”.

För att vara rättvisa var vi lika artiga mot hans bror.

Den som inte hade kameran tjatade, med all rätt, om att inte gå för nära kanten. 30 m hög kustklint, 10 meter innanför stranden, är ingen lekplats för barn med spring i benen.

Nu finns det inte så mycket vacker växtlighet att ta bilder på.

Vi passade på att fotografera det lilla som vi hittade och det lyste lite gult här och var på marken.

Björkume naturreservat är vidsträckt och har varit naturskyddat sedan 1995.
Vi har två bra anledningar att återkomma, då med ryggsäck. Solveig såg rikligt med ”blåsippsmöjligheter” och sedan tidigare vet vi att det längre fram, när stigen viker in mer åt land, finns spännande grottor att utforska. Gotland levererar ständigt. ❤ Redan nu håller jag på att läsa på och planera inför 2021. Våra nya instagramvänner bjuder på ögongodis. Jag antecknar och ställer frågor till dem. Hoppas de inte tröttnar på mig.

Vi såg en del trafik på sjön. Jag läste i tidningen idag att ett oväder med mycket hårda vindbyar väntas dra in imorgon över Gotland. Säsongens första höststorm? Lågtrycket har just nu 21-25 meter per sekund. Bäst att hålla hårt i hatten… vilken hatt? Jag har aldrig ägt en hatt. 😉

29 tankar på “Stigen med rotbain

 1. Vackra foton som vanligt!
  På stigen jag går när jag går genom skogen hem till Bosse på Sicklings har några ordentliga rotbain. Där gäller det verkligen att se sig för.
  Ha en fin dag!
  Kram, Ingrid

  Gilla

  • Tack snälla du.
   Fast vi var försiktiga var det nära att vi trillade några gånger. Lite jobbigt att hela tiden ha ögonen i backen. Vill ju njuta av allt annat.
   Hoppas du fick en härlig promenad.
   Det är svårt att klä sig rätt vid cykling. Jag frös när jag kom hem för en stund sedan. Tog direkt en kopp hett te.
   Kram, Bosse

   Gillad av 1 person

 2. Vilken vacker natur! Höststorm låter inte alls kul. Jag svarade nyss på din kommentar hos mig och hoppades att inte doktor Mayady fick jobb på Gotlandsfärjan. När jag sen läste om stormen blev jag full i skratt. Våra inlägg passar bra ihop idag. Kram

  Gilla

 3. Vilken fantastisk natur och vilka vackra vyer. Dock gäller det att hålla sig undan kanten för olyckan kan snabbt vara framme… Själv har jag svindel så jag hade inte ens närmat mig stupet.

  Kram och god tisdag!

  Gilla

  • Jag har både respekt, svindel och nyfikenhet i samma hjärna. Det går att njuta på lite avstånd.
   Det är möjligt att gå längs kusten runt hela ön. Tror inte jag gör det i sträck. Men att gå i etapper och försöka hitta de STORA pärlorna är vårt mål.
   Jag gissar på att ni har klarat er från den starka blåsten som skulle drabba vår kust och Östersjön.
   Kram

   Gilla

   • Här har det blåst en del men inte blev det någon storm av det. Vår skola hade under många år som tradition att gå runt hela vårt näs. Men med ekonomiska åtstramningar är det inte tal om det längre vilket är synd.

    Kram

    Gilla

   • Vad synd att de drog in på den rutten. I skapligt väder måste vara trevligt på många sätt. Nu kom jag på en briljant idé. Du och Husse och åtta ben kan väl införa att göra det till en vårtradition. Då kan ni välja rätt dag/väder. Inser att du troligen inte behöver få några svindelproblem. 😉
    Kram

    Gilla

 4. I morgon måste jag till sjukan igen – 5.e cellgiftsomgången – och då hoppas jag verkligen att det inte är alltför stormigt. Inte kul att åka i hemska vindar….. 😦 Vi har två vägar vi kan ta, antingen kustvägen där det förmodligen blåser mest, eller också ”innervägen” där det nog är betydligt lugnare men risken för lösflygande grenar och kanske nedfallande träd är betydligt högre….. 😦 😦
  Vi har naturligtvis varit på en massa platser norröver, men vi har en del ställen att kolla upp – alltså nästa år – och så finns det ju dom ställena man vill se igen! 🙂 🙂 🙂
  KRAM/Susie

  Gilla

  • Kanske bäst att ta kustvägen. Jag kunde inte sova inatt på grund av blåsten. Hoppas allt förlöper väl och att du kan börja om livet efter nyår. Ska du kalla det för 2020? 😉
   Jag gillar den kombinationen – upptäcka nytt och besöka pärlorna igen. Jag håller på att planera nästa säsong och tänker göra ett ”schema” som är ännu bättre än det jag har haft i år. Nu kan jag krydda med platser som vi sett hos våra Instagramvänner som bor på öjn. Det ena föder det andra.
   Kram och god natt. Måste ta igen lite sömn.

   Gilla

   • Jag är så nöjd och glad – jag är ledig idag och inte har de läckt nåt, ännu…..! Det var ju inte förrän i morgon jag ska få min behandling!! Men det är så mycket nu att man blir lite vimsig av allt. Idag t.ex. så har jag blivit uppringd av personalen på onkologen, på bröstavdelningen och från kirurgen på akuten. Men jag är enormt tacksam, dom bryr sig verkligen om vad som händer med mig och diskuterar olika saker MED mig, inte ovanför mitt huvud….. 🙂
    Idag längtar jag inte efter några naturprommisar, men när jag såg inlägget så gjorde jag verkligen det! 🙂 🙂
    KRAM/Susie

    Gilla

 5. Så vackert! ,-)
  Härliga bilder och ja det gäller att se upp för klippkanten ,-)
  Även om det inte finns så många blommor, var det fina bilder på det som växde och naturen i övrigt.
  Att inte ha ägt en hatt, har inte min man heller är bara positivt ,-))
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-) som hör bra…fast jag har kanske blivit som många män, hör vad jag vill ,-)))

  Gilla

 6. Åh så fantastiskt vackert!!! Kunder riktigt känna den där fikakorgens tyng och hur den sen lättade 😉 Vet liksom känslan när man med trötta ben säker den perfekta platsen för en fika 🙂 Tack för en fin utflykt på Gotland!

  Gilla

  • När jag läste om era äventyr inser jag att ni skulle kunna gå runt hela Gotland på ca 10 dagar. Här finns gott om fågelområden och ”inga” privata gränser till stranden. (Undantag ”fågelroveckor” och militärområde)
   Det är intressant det psykologiska. När man vet exakt hur lång en sträcka är kommer det ny energi. Det är likadant med tillbakavägen.
   Egentligen var vi först på en annan plats där det passade med korg. Men där kom inte solens värme åt. Annars blir det alltid ryggsäck när vi lämnar bilen längre bort.
   Tack för att du ville följa med – på ditt sätt.

   Gillad av 1 person

  • Även när det var som vackrast där, var det superviktigt att se var fötterna placerades. Helst med tanke på att jag hade en korg med fika i famnen. På en sekund kunde det gått illa. Men det ingår så klart i totalupplevelsen. Att sätta ögon på fötterna. 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s