Jag fick som jag önskade

I vanliga fall hamnar mina boktankar på bloggen ”Bosse på bloggäventyr”. Men här fanns ett bra skäl att Gotlanduppochner fick presentera godbiten.
Den gamla gymnasieläraren Håkan Nesser, som blev författare på heltid 1998 har i många år varit en av mina favoritförfattare. Allt sedan jag läste att han skaffat bostad på Furillen på Gotland, har jag längtat efter att han skulle utnyttja miljön i kommande böcker. I den häftiga titeln ”Den sorgsne busschauffören från Alster” fick jag som jag önskade.

Få författare kan hålla i liv en sådan här märklig berättelse och kombinera deckarnöten med en torr härlig dialog, som fick mig att le många gånger. Kul att Gunnar Barbarotti och Eva Backman blivit ett par officiellt. Som ”åhörare” tröttnade jag inte på deras vardagskonversation. För om någon annan hållit i pennan…
Här möts inte läsaren av en massa ”mord och blod” utan av en betydligt mer djupare och intressantare berättelse, som Nesser knyter ihop briljant. Hela tiden försöker jag ligga ett steg före när det gäller att lösa gåtan. Vem är den förre akademikern och busschauffören Albin Runge som hör av sig till polisen hösten 2012, efter att ha fått mystiska brev med ett dolt hot? Han passar inte in någonstans i en slags mall. Har breven ett samband med bussolyckan som hände våren 2007? Trots att Albin som rattade bussen inte sågs som ansvarig till olyckan kanske någon anhörig till de sexton elever och den förälder som avled bestämt sig för en slags rättvisa?
Visst hamnar jag rätt stundtals i mina privata tankar och känner mig rätt säker på att… Backman råkar ut för en knepig situation i ett trängt läge i arbetet, i början av hösten 2018. Därför tar hon och Barbarotti tjänstledigt och lånar av inspektör Lindhagen ett hus på norra Gotland. Närmare bestämt i Valleviken i Rute socken. Det var grädden på moset att få följa med dem på cykelturer, promenader och bilturer på ön och avstickarna till Fårö. Både till platser vi hunnit med att besöka och sådant som vi längtar efter att få komma till. De lyckades med det som jag och Solveig misslyckades med förra sommaren. Hitta den gamla eken vid Ava gård.
Det som sätter nytt liv i berättelsen i nutid är när Gunnar Barbarotti fäller repliken. ”En örn kan se fel en gång, men knappast två.”
Tusen tack till Håkan Nesser för ännu en bladvändare, där mitt älskade Gotland och Fårö fick ta plats bland sidorna. Hoppas detta inte var en engångsföreteelse. Gotland är definitivt möjligheternas ö. Både i bok och filmmiljö.

31 tankar på “Jag fick som jag önskade

 1. Jag blir verkligen sugen på att läsa boken! Jag är ju också ett Håkan-Nesser-fan. Bara någon enstaka bok som jag tyckt inte höll måttet. Allra bäst är böckerna om Barbarotti och förstås Kim Novak badade …, tycker jag. Och Gotland! Min favoritö.

  Tack för recensionen!

  Gilla

 2. Tack för din recension. Här har du ytterligare en Håkan Nesser-fan. Älskar hans sätt att skriva och ser alltid fram mot nya böcker i synnerhet dom där Gunnar Barbarotti och Eva Backman är med. Extra roligt också med en bok som handlar om Gotland. En ö som börjar kännas hembekant för mig tack vare dina och Solveigs utfärder med fantastisk dokumentation. Som om jag vore med på utflykterna 🙂 Titeln fick mig lite att tänka på den klassiska Sjöwall Wahlöö -boken ”Den vedervärdige mannen från Säffle”. Har besökt både Säffle och Alster … vad nu det har med saken att göra 🙂

  Det blåser här idag. Hoppas det inte blir för stormigt hos er på ön!
  Kram Anita

  Gilla

  • Varsågod. Jag uppskattar hans sätt att skriva. Det blev ett extra lyft med Gotlandsanknytningen. 🙂
   Jag sitter här och grottar ner mig i möjligheter 2021. Tänk om bara det gick att trolla bort Covid 19 skräpet.
   Hans drar sig inte för låååånga och speciella titlar. Inte som Banken, Sjukhuset, Flygplatsen, Hotellet för att ta några korta titlar.
   Fick du något kaffe i Säffle? 😉 Tänkte på Hasse & Tage sketchen. Alster trodde jag var en hittapåort. Finns alltså. Antagligen i Närke.
   Här blåser tankarna åt olika håll fast jag är inomhus. I natt sov jag dåligt. Vilda västern utanför fönstret.
   Kram, Bosse

   Gilla

   • Jodå, visst var vi tvungna att ta en kopp kaffe i Säffle. Och Alster ligger i Värmland. Här föddes Gustaf Fröding, på Alsters Herrgård. Inte Närke alltså 🙂
    Hoppas vinden börjar ge med sig och att du hittar rätt på alla tankar som blåst omkring under dagen.

    Kram Anita

    Gilla

   • Där chansade jag fel. Gick lite efter författarens barndomstrakter. Aha! Det passade bra in i handlingen.
    Imorgon måste jag komma ut i friska luften. Det har inte varit många dagar under året som jag varit inomhus hela dygnet.
    Kram

    Gilla

  • Nu är det utmärkt läsa bok eller se på film väder. Jag sov jättedåligt i natt. Det började blåsa strax innan jag släckte läslampan. Idag är jag tacksam för att jag inte har någon hund. 🙂 Samtidigt börjar jag bli rastlös i benen av att vara inomhus så många timmar i sträck. Borde istället vara tacksam för att jag är ”frisk”.
   Kram, Bosse

   Gillad av 1 person

 3. Håkan Nesser är också en av mina favorit författare. Jag läser precis ”De vänsterhänta förening”. Något bra att läsa måste man ju ha när man sitter i karantän ;-). Jag har läst en hel del av hans böcker. Tycker särskilt mycket om Van Veeteren och Barbarottiromaner. Bra att höra att det finns ännu en bok om Gunnar Barbarotti och att den handlar om Gotland är väl grädden på moset :-). Kram Anne

  Gilla

 4. Åh nu blev jag sugen på att läsa boken. Och det måste vara en speciell känsla när handlingen utspelar sig i ens egna hemtrakter. Har läst flera av hans andra böcker och han är en stor favorit!! Tack för tipset!

  Gilla

  • Om du gillar hans tidigare böcker tror jag du gillar denna också.
   Visst stämmer det. Jag älskade visserligen Wallander innan vi flyttade dit men det blev sedan ännu mer intressant och kul.
   Varsågod. Du som gillar natur måste läsa mitt boktips som jag ska lägga in på den andra bloggen om ca 3 veckor. Det är en fullpoängare. 😀 Kanske har du läst boken redan.

   Gilla

 5. Håkan Nesser är inte någon som jag läser. Jag har ju sett filmen ”Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö”, men inte läst boken.
  Så har jag vunnit, för flera år sedan, böcker av Nesser och började att läsa en, men kom bara halvvägs. Trivdes inte med den.
  Får se om jag blir så nyfiken på denna bok att jag lånar den. Vem vet? Fast det är klart, jag har undvikit att gå till biblioteket i dessa pandemitider.
  Trevlig onsdagskväll.
  Kram!

  Gilla

  • Jag har filmen hemma och funderar på att se om den imorgon om det blåser som idag.
   Smaken är som tur än olika. Jag har inte varit på bibblan sedan februari och har saknat det mycket.
   Tack ska du ha.
   Kram, Bosse

   Ps. Jag såg om den några dagar senare och njöt lika mycket som vid tidigare tittar. Filmen har så många olika vinklar som jag uppskattar. Välgjord på många sätt.

   Gilla

 6. Har aldrig läst en bok av Håkan Nesser, tror jag ,-)
  ett boktips är alltid kul! Med mina stora blå läsglasögon tänker jag läsa många böcker, får klämma in en Nesser ,-)
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  Gilla

 7. Håkan Nesser är en av mina absoluta favoritförfattare och jag tycker mycket om hans språk. Så självklart kommer jag att läsa även denna men naturligtvis är det kö till den. Just nu umgås jag med Ranelid i stället vilket inte är helt fel.

  Kram

  Gilla

  • Solveig läser väldigt sällan en kriminalbok. Jag tycker inte det är något större fel på henne. 😉 Jag har aldrig uppskattat spännande böcker där de i detalj beskriver avrättningar och helt enkelt frossar i våld. Men jag gillar att pussla och dra mina egna slutsatser längs ”läsvägen”. Miljön spelar också en stor roll och självklart lär jag känna karaktärerna om det blir fler böcker om dem.
   Ethel fick mig att bli sugen. Nu har jag plockat fram Kim Novak DVD:n och ämnar se den idag i höstmörkret.
   Kram

   Gillad av 1 person

 8. En Nesser fan till här; jag har nyss lyssnat på denna – och gillandet är stort, som om jag egentligen inte kan leva utan Nesser! Han skrev ju också en ”uppföljare” där Barbarotti o Backman möter von Veeteren. Hans språk, hans namngivnade på karaktärerna, hans funderingar under skrivandets gång till karaktärerna, handlingar och det där outgrundliga som bor i människan. Ja, jag lyssnar om och om. Han blandar fiktion och verklighet på et mycket trovärdigt sätt; livsgott!

  Gilla

  • Då ingår vi i samma hedersklubb. 😀 Den häftiga boken där hans två huvudpersoner möttes har jag läst såklart. Det finns många superlativer att ta upp när det gäller Håkan Nessers långa karriär som författare. Han är en mästare på många sätt.
   Klem fra Bosse

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s