45. Gothem kyrka

Inget landskap i Sverige har så många medeltida kyrkor som Gotland, 92 stycken och dessutom 3 ödekyrkor. Vår plan är att åka runt till dem alla och med kamerans och fantasins hjälp förflytta oss många hundra år tillbaka i tiden. Säkrast är att besöka kyrkorna den 15 maj till 15 september för då är de öppna dagtid.
Vilken fantastisk kulturskatt. Tack ”snälla” Valdemar Atterdag för att du inte gav dig på dem också, som du gjorde med alla, utom S:ta Maria, i Visby. 😉

Gothems kyrka från 1200-talet är en av de största kyrkorna på Gotland. Många håller den också som sin personliga favorit.

I mitten av artonhundratalet slog åskan ner och förstörde tornet som då var fem meter högre. En av Gotlands största klockor hänger i tornet och är sedan många år uppskattad för sitt vackra ljud. Vi hade gärna lyssnat och njutit av det.

En känsla av rymd är det första som slår emot oss när porten öppnas till den sevärda kyrkan.

Dags att bjuda på ett votivskepp. Order votiv betyder tillbedjan. I ganska många kyrkor har vi stött på skepp/fartyg. Skeppen är skänkta till kyrkan som en förbön.

Dopfunten som är gjord av trä är från 1741.

Vår gissning är att det rör sig om en bevarad glasbit från den gamla träkyrkan som fanns på 1100-talet.

Den som uppskattar vägg, valv och takmålningar kommer säkert att stanna länge och detaljstudera utbudet i Gothem kyrka.

På norra väggen finns en bård med märkliga månadsbilder. Långhusets valv är dekorerad av örnar, eldsprutande drakar, riddare med lans och mycket mer. Jesus barndom och Passionshistorien skildras.

Kristoffer som bär Kristusbarnet. Flankerad av påve och Muhammed samt eremiten med brinnande fackla. En propagandabild mot den romersk-katolska kyrkan.

Överallt är det mycket att ta in. Kyrkan är värd ett återbesök. Undra om det går att beställa en klockringning. 😉

Altaruppsatsen av gotländsk sandsten skänktes 1689.

Detaljbild på altaruppsatsen.

Fynd från arkeologiska utgrävningar. (Det fanns fler montrar)

Korbänken från 1300-talet är ett mästerstycke av gotländsk träsnidarkonst.

Tänkvärda ord:
”Käre Gud, när du låter det regna hur vet du hur länge det ska hålla på?”
Tommy (Barn skriver till Gud)

17 tankar på “45. Gothem kyrka

 1. En mycket vacker kyrka får jag säga och dopfunten av trä tycker jag är väldigt fin. Ja, den enkla frågan borde väl Gud kunna svara på 😉

  Kram och god söndag!

  Gilla

  • Det var intressant att äntligen komma dit. Hade sett den på flygfoto och noterat att ”kändisar” hade med den som favorit.
   Det kan man tycka. 😉
   Vilken fin kustutflykt vi fick på eftermiddagen. Det gäller att passa på när solen har makten över regnet.
   kram

   Gilla

 2. Första intrycket är att det finns rymd och ljus och god känsla i den kyrkan. Här har man bara öppet i kyrkan under juli månad och iår pga coronan så har allt varit stängt tråkigt nog.

  Gilla

  • Här upplevde vi det som de hade öppet tidigare på året, än 15 maj, för att skapa en aktivitet i det nya; coronatiden. Det är liksom ingen rusning. Vi har varit ensamma i varje kyrka i år. Synd att inte fler tar chansen. Eller avvaktar de till familjen Lidén gått ut. 😉

   Gilla

 3. Så vacker kyrka! Fastnade direkt för den första bilden och hur den är uppbyggd som i etapper. Ljuvligt vackra former som möts. Och ja, insidan var inte så pjåkig den heller 😉 Supervackert!

  Gilla

 4. Tack för titten i Gothems kyrka! Den har jag aldrig varit inne i förut. Jag slås av att den verkar vara väldig ljus. Jag kanske gör ett besök där endera dan.
  Kram, Ingrid

  Gilla

  • Den var ljus och stor. Det tycker jag du ska göra. Längs med den vägsträckan finns många intressanta avstickare ner mot havet. Vi har kvar många att utforska. Hela tiden fylls mina önskningar på. Allt eftersom jag läser på. På sista tiden har våra Instagramvänner, som bor på ön, bidragit med foton från platser som väcker min nyfikenhet. Vilken fantastiskt fin ö du haft turen att leva på. ❤
   Kram, Bosse

   Gillad av 1 person

 5. Bildrikedomen i det här inlägget får mig verkligen att känna att jag vandrar där i kyrkan. Förutom rymd så ser den väldigt ljus ut. Milda och vackra färger på väggarna. Väldigt många fina detaljer och tänk att tornet var fem meter högre. Dom har fått till det bra tycker jag, efter åsknedslaget.

  Ha det fint på ön!
  Kram Anita

  Gilla

  • Bäst är det allt att vandra där själv och stanna till på olika ställen. Ibland möts vi mer av mörker och instängt. Det var det definitivt inte här. Jag älskar att jämföra, men det börjar bli många intryck och kyrkor vid det här laget. Solveig kom på en bra idé efter ett tag. Planen gick ut på att vi skulle sätta oss på en bänkrad i minst fem minuter. en jättebra tanke. Ändå händer det att vi fortfarande glömmer bort det. Nu kommer det att dröja länge till 15 maj, när kyrkorna garanterat ska vara öppna. Men vi har många fler att visa upp på bloggen innan dess. 🙂
   Det kändes overkligt att tornet var fem meter högre en gång i tiden. Stor risk att månen kunde få sårskador. 😉
   Tack för orden och besöket. Jag finslipar novembertävlingarna och försöker komma ut i höstsolen. Hoppas vi slipper stormen imorgon.
   Kram, Bosse

   Gilla

 6. Tycker den är vacker med sina olika höjder och tornet är så fint. Målningarna i de bleka färgerna gör att den känns ljus. Dopfunten är en av mina favoriter.
  Kramar från oss

  Gilla

 7. Ja det var många kyrkor.
  Så vacker, är sällan i kyrkor, men de jag har varit inne i är otroligt vackra. Det var nog den vackraste Dopfunten jag sett! ,-)
  Fina utsmyckningar. Det lilla ansiktet med guld hår som var på detaljbilden på altaruppsatsen var så fin ,-) Mycket var fint, Men den tog jag till mig ,-)
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  Gilla

  • Vi har varit väldigt ensamma vid våra besök. Utom då det skulle bli bröllop och gången jag hann precis in i den fullsatta kyrkan, innan pojken skulle döpas och kom in med sin mamma. Några har varit låsta.
   Du hade säkert gått och granskat alla vägg, tak och valvmålningar. Fanns massor som inte fick vara med på bloggen.
   Kram, Bosse med sina blå glasögon på nästippen. 😉

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s