Den femte årstiden


Många är de gotlänningar som har den femte årstiden som sin egen favorit. Då råder magiska veckor efter den intensiva sommaren. Värmen dröjer sig ofta kvar. Stränderna är inte täta av tvåfotade varelser. Färgerna i naturen penslas extra vackra. Möjligheterna brer ut sig som ett lockande buffébord.
För tre veckor sedan parkerade vi bilen på samma ställe och gick iväg söderut. Då var det både dramatiskt och vackert på samma gång. Vi njöt, men studerade stundtals den mörka himlen inåt ön, som kom närmare och närmare oss. https://gotlanduppochner.com/2020/08/31/fredagarna-har-oppnat-upp-for-nya-mojligheter/
Nu promenerade vi åt andra hållet, norr ut. Prognosen för nederbörd och oväder låg på 0 %.

Ett av våra mål var att hitta små bevis på den femte årstiden. En mix av sensommar och begynnande höst. Denna syn var en bra början. En stark gul som vägrar vissna.

Gåtan om vad fåglar funderar på har jag ännu inte löst.
En stund senare lyfte den. Tyvärr blev bilden suddig. Men någon som gick förbi berättade för sitt sällskap att det var en häger. Jag som till dess hade varit tvärsäker på att det var en förklädd pelikan, som var på rymmen. 😉

Lagom fler än vi rörde sig i regionen. Vi kom på att vi kunde ha med cyklarna en annan gång. Bara korta avstånd skulle vi behöva leda dem.

Jag drabbas när det gäller första bilden av en mix av nostalgi, barndomsminnen, vemod av en flydd sommar, som aldrig kommer tillbaka. Hade barnen lekt färdigt? Vad tänker du på?
På stolen (eller bänken bredvid) hade jag gärna suttit och njutit av en orörd morgonstund, eller när solen gick ner sent på sommarkvällen. ”Mannen på bänken”. Lånad från en titel med annat kön. Har du läst boken? Kommer du ihåg författaren? Handlingen utspelar sig på Gotland. Blev det för lätt?

När jag zoomade kunde jag konstatera att badandet inte var över vid fiskeläget. Vad nära det går att komma med hjälp av att vrida någon tiondel på ett objektiv. Jag ser fram emot när vi köpt möjligheten att krypa närmare smådjur och växter. Vi är lite på G. För att slippa krångla med att byta objektiv, har vi redan löst det med att bli med en Nikon till. Två fotografer gör sig redo för 2021. 😀
Här var vi framme vid fiskeläget.  https://gotlanduppochner.com/2019/04/18/perfekt-lage-brissund-fiskelage/   En av inlägets bilder hamnade på årets almenacka. Gissa vilken? Vi beställde 2021 års väggprydnad i helgen. Inte helt lätt att välja ut endast tolv bilder. Är det inte dags snart att förlänga året till 98 månader? Jag kan hjälpa till med namnförslag. 😉

”Lutande trädet i Brissund” – vänd mot Pisa. 😉

Smakprov på hösttecken.

Vad generöst och omtänksamt. Undra om ett S har runnit bort? 😉

Ska vi ta asfaltsvägen tillbaka till bilen? Njet. Inte svika mitt älskade hav.

Såg lockande ut. Men vi hade haft med proviant och dryck i en ryggsäck och suttit och njutit på en sten med havsutsikt. Solen värmde med inslag av kyla i brisen. Min jacka låg kvar i ryggsäcken. När vi kom in i skuggiga partier tänkte jag ibland på den.

Träden och pinande årliga höstvindar i tuffa ”väderleksspel”. Ibland blir det som extra konstverk i naturen. Notera den moderiktiga höstklädseln på understa fotot.

Vi väntade in en stund för att fånga motivet, människor & natur tillsammans.

En sista stunds njutning. Ta in slutintryck. Ibland vek vi av från den upptrampade stigen. Hade osis med en ekorre i ett buskage och ännu mer otur när vi inte fick till en bild på en stor rovfågel, som jag skrämt upp i den täta vassen. Allt ska inte gå ”stigen” för att mynta ett nyfött ordspråk.

Fotnot:
I nästa inlägg visar Solveig upp en ny färg i kategorin NATURENS FÄRGER. Än så länge har hon under 2020 betat av vit, blå, grön och röd färg. Kan du ana vilken hon ska presentera denna femte gång? Ledtråd: Det är inte kadmiumorange. Blev det för mycket hjälp?  😉 Nu ska jag återgå till att snickra med två novembertävlingar. Endast sextio uppgifter. Sextio bilder. Nittio alternativ på den ena… börjar först med en het Latte och något gott upptill det att bita i.

48 tankar på “Den femte årstiden

 1. Jag trodde vårvintern var den femte årstiden. Hette den nya årstiden kanske sösten 😉? Om jag inte tar fel finns det mer än en fågel på bilden. Nej, en förklädd pelikan är det inte, men en häger är det inte heller. Det verkar vara en skarv. Hoppas ni far en fin ”söst”. Kram Anne

  Gilla

  • Ofta byter varje renodlad årstid karaktär. Ibland flera gånger om dagen. Lätt att vara fel klädd.
   Där var gott om fåglar just där. Vi tog flera bilder. Någon häger var det definitivt inte. Jag har sett dem på alltför nära håll i trädgården för att veta. Tack för tipset skarv. 🙂
   Just nu är det 20.2 grader och jag kommer att cykla ut en sväng efter lunch.
   Kram, Bosse
   Ps. Hoppas du har landat på hemmaplan nu.

   Gilla

 2. Det har verkligen varit en fin sensommar. Jag har svårt att kalla september höst nu för tiden.
  Fåglar är jag inte så bra på. Det är många fina bilder, så det måste vara svårt att välja!

  Gilla

  • Stundtals har den varit varmare än vissa bitar av de vanliga tre sommarmånaderna. När jag cyklar ut klockan 06.45 på morgonen är det däremot stor skillnad. De tre sista mornarna har annars varit underbara. Jag har stundtals cyklat mot en röd sol stigande sol. ❤ Den ligger så lågt att jag fått "skyla" med handen för att inte i onödan kramas med bilar och andra trafikanter. Hoppas jag får uppleva soluppgång någon gång till under troligtvis sista veckan som jag cyklar på morgonen. Nästa vecka lär det vara mörkt. Enligt min femårsdagbok cyklade jag förra året den sista gången 26 september. Därefter blir det morgonpromenader med musik i öronen. Cykla efter lunch kommer jag fortsätta med regnfria dagar. De var de sista tramporden. 😉

   Gillad av 1 person

 3. Den femte årstiden kände jag inte till. Jag gillar dina annorlunda trädfoton. Naturligtvis blir nästa färg ORANGE. Finns inget annat alternativ nu när hösten är på ingång. Tusen tack för lotten som kom igår. Tyvärr blev det ingen vinst, men det viktigaste var att vinna i din tävling. Kram

  Gilla

  • De där ej helt spikraka träden är härliga. 🙂
   Nästa år blir det orange. Nu kör hon bas/grundfärgerna.
   Vad att den kom fram. Mindre bra med att det va en nitlott.
   Du har fortfarande en stor chans i musiktävlingen och snart börjar två månadstävlingar här. Tiden rusar iväg.
   Kram, Bosse

   Gilla

 4. Då jag sitter och njuter av dina bilder så tänker jag på de som inte har årstider. Då menar jag länder där sommaren verkar vara allarådande. Märkte lite av det i Brasilen, den norra delen, ingen egentligen vinter och blommar gör det nästan jämt. Dessa skiftningar i färger på träd och växter har de inte, på samma sätt som vi. Jo visst, en femte årstid, kanske skulle den passa in emellan höst och vinter, men jag är så nöjd med fyra.
  Nu denna tid tycker jag är precis lagom. Inte kallt och inte för varmt. Solen lyser, men den gassar inte, om du förstår vad jag menar. Vi kan vandra ut och njuta utan att frysa, eller svettas. Helt perfekt. Eller sitta på balkongen och bara vara.

  Kanske färgen blir violett? Nähä, inte det.
  Vill passa på och tacka så mycket för lotten. Det var så roligt att vinna och få en lott att skrapa. Spännande. Jodå, det blev en vinst, lagom att köpa en ny lott för. Härligt.
  Tack också för det trevliga brevet. Ser fram emot ”smörgåsbordet”. Hoppas att kunna få vara med. Lite beroende på dagsformen.
  Var rädd om dig.
  Kram!

  Gilla

  • Om jag får välja helt fritt skulle jag välja att bo på en plats med lite olika klimat och årstider.
   Det har varit en härligt väder här många dagar i september. Förstår vad du menar.
   Varsågod. Vad kul att du vann en gång till. Hoppas trenden håller i sig och helst ökar – om du väljer att ta ut en ny lott.
   Tack ska du ha.
   Kram, Bosse

   Gilla

 5. Förstår tanken med den femte årstiden när turisterna lämnar ön. Samma känsla som när sommargästerna lämnar sina stugor där min dotter bor. Lugnet som infinner sig är så skönt och ger höstro.

  Så fina foton och jag känner samma nostalgi som du över de kvarlämnade leksakerna. Så sant, en tid som aldrig kommer tillbaka. Men det kommer nya tider med de älskade barnen ❤️

  Ha det så gott och kramen 🤗

  Gillad av 1 person

   • Den som väntar på nåt gott…
    Postnord brukar ta god tid på sig. Det har varit så roligt försöka lista ut hur du tänkte om korten. Att sen vinna en lott var grädden på moset. Kram 😴

    Gilla

   • Jag blev överraskad av att läsa att de andra redan fått brevet. Jag tänkte att precis innan de tömmer på måndagen blir bra så alla får det under veckan.
    Ha det så trevligt med skrapandet. Tänk om det kunde bli en SPA-helg i november. Snart vill jag läsa att någon tävlingsvinnare vinner lite mera.

    Jag är impad av dem som hängde med hela vägen. 🙂 Ibland vill jag testa olika varianter. Finalen skulle egentligen varit att ni skulle para ihop serier med ”skulpturer”. Men corona ställde till det och seriemuseet har varit stängt i år.
    Nästa år går det snabbare att delta men det behöver inte bli lättare att få poäng. 😉

    Hoppas ni är sugna på annat skoj i november.
    Kram

    Gilla

   • Nu har vi fått lotterna, men Bosse du glömde skicka med bokstaven A 😉 så det blev ingen vinst denna gång. Vi gjorde som du sa och tog varannan bokstav så vi hade roligt en lång stund. Och roligast är det att tävla och fundera över de olika bilderna. Ser fram emot vad som kommer i november.

    Ha en fin söndagskväll och kramen 🤗

    Gillad av 1 person

   • Vad trist att inte A kom med. 😦 Jag tyckte jag var noga med att klistra igen kuvertet. Antagligen hann det undan i en höstvind. 😉
    Visst är det trevligare att skrapa varannan bokstav. Vi brukar nämna vad vi ska göra för vinsten. Dra ut på det lite.
    Hoppas ni också hade fint helgväder och gjorde något trevligt. Det enda jag saknade var lite mer spår av höstfärger i naturen.
    Jag önskar er en fin avslutning på september.
    Måndagskram, Bosse

    Gilla

  • Det är riktigt svårt att veta vilken klädsel som passar för stunden. För en stund sedan var det + 36 grader i solen på balkongen. Vi fixade i ordning fika och kom ut igen. Då var solen gömd och det drog kallt och vi gick in med brickan.
   Min jacka och mina vantar åker på och av under cykelturerna. Men det gäller att njuta så mycket som det går.
   Kram

   Gilla

 6. Jag trodde också att vårvintern var den femte årstiden så detta var något nytt för mig. Hur som helst så såg det ut som en behaglig utflykt i vacker natur. Man får passa på för höstvindarna kan snart bli bistra.
  Jag förstår att du har fullt upp nu!

  Kram

  Gilla

  • Jag var också ovetande innan jag läste om det lite överallt den första hösten som vi bodde här. Tycks vara ett känt ”begrepp” här. Ganska förståeligt insåg jag snabbt. Tycker dock att Skåneland har något liknande.
   Det var en fin tur i lördags. Idag hade vi över tjugo grader. Men nu är det höstkallt tycker jag. Ändå ser jag att det står 15.5 grader. Antagligen har jag missat ett minustecken framför. 🙂
   Jag har hållit på ett bra tag. Från början bara lite då och då. Ska bli spännande att se om det blir några som hänger på i år också. Först ska musiken tystna.
   Kram, Bobo

   Gilla

   • Klart att du får tävlanden men själv har jag inte bestämt mig hur jag gör fast så brukar jag säga varje höst…

    Kram och god helg!

    Gilla

   • Jag har för mig att du tvekade förra året också. Ändå gick det rätt skapligt för dig. 😉 Tänk om Husse och du kunde köra en intern tävling i själva tävlingen.
    Tack. Vi tänkte sticka och ta nya körkortsfoton i em. Tio år går fort. Det startade med att vi ”bröt” tidsintervallen när vi båda bytte efternamn. Men det är därmed lätt att hålla reda på när tiden går ut. 🙂 Mysko. Förra gången tyckte jag att jag såg så himla gammal ut mot den körkortsbilden som gällde då. Nu har jag ändrat mig. Vad ung jag ser ut på gällande bild i några veckor till. 🙂
    Simma lugnt.
    Kram

    Gilla

 7. September är den absolut finaste månaden på Öjn! Igår åkte pappa dit med min dotter, så jag har äran att bo hos mamma för att ta hand om henne. Det blev ingen lugn natt, direkt.
  Drömmer mig bort till friden på Öjn med hjälp av dina bilder …

  Gilla

  • Årets septembar har levt upp till dina ord. Igår var det 22.1 grader som varmast.
   Hoppas de får en mysig tripp tillsammans och hoppas att det går bättre för er på hemmaplan de andra nätterna.
   Det får du gärna göra. Nu ser vi fram emot att det ska bli vackra höstfärger i naturen. Först krävs det kyla och att det inte börjar storma och direkt blåsa ner.
   Trevlig helg

   Gillad av 1 person

 8. Du bjuder verkligen på många fina och trevliga smultronställen 🙂
  Det är otroligt imponerande att du kan så mycket om alla byggnader och ställen. Förstår att det ligger i ditt intresse, läser och tar reda på.
  Tänker ofta på hur olika våra bloggar är.
  Jag tror att man skriver om sådant som ligger en närmast om hjärtat, för det är också kanske det lättaste att skriva om. Det blir liksom naturligt.
  För mig är femte årstiden vårvintern. Kul att det finns fler årstider beroende på vart man bor.
  Här är det regnigt, mörkt och grått i dag. Hoppas att du/ni har bättre väder.
  Ha en riktigt bra dag. Kram Katarina 🙂

  Gilla

  • Tack ska du ha. Det har varit själva målet med denna blogg sedan den startade. Vi njuter för fullt och delar med oss till bloggbesökarna. 🙂
   Den gamla bibliotekarien i mig får sin dos. Jag älskar att planera och vara lite påläst trots att jag är känd för att vara spontan.
   Det är tjusningen med Blogglandia och framför allt det sextiotal bloggar som jag numera följer vid tid. Variationen, bredden och den personliga touchen.
   Du har helt rätt. Det blir mest naturligt på så sätt. i min andra blogg har jag provat på olika sätt. Började med kåserier som var mycket personliga, i en mix av allvar och skoj. Sedan blev det mer och mer foton och småtexter till bilderna i bloggen, i takt med att jag gav ut tre böcker.
   Olika årstider som bryter av och går in i varandra uppskattar jag i grunden. Sedan har jag såklart mina favoritväderlekar.
   Vi har haft sol och över tjugo grader denna veckan.
   Tack ska du ha.
   Helgkram Bosse

   Gilla

  • Det är en billig vardagslyx att kunna njuta av den.
   Ibland måste man välja för och emot. Är riskerna för stora att något kan bli värre kan det bli svårare att välja rätt. Sedan är det lätt att bli efterklok när facit ligger framför ögonen. 🙂
   Helgkram, Bosse

   Gilla

 9. Så fina bilder med höstmotiv eller den femte årstiden. Visst är det så att vi som varit med en tid och kan se tillbaka konstaterar att det hänt mycket med årstiderna. Älskar hösten. Jag hoppas och tror att leksakerna är kvar för att ett bar tänkt – då kan någon annan leka med dem. Så sa ett av mina barnbarn när vi hade byggt upp en hel stad, som det nu var dags att lämna, av pinnar kottar och mycket mer. han är nu 9 år och mycket generös i sina tankar och sätt att vara.

  Gilla

  • Tack Betty. 🙂 Vi har också kommit in i de tankebanorna sista åren. Tidigare hade jag som svårast med november. Den månaden går fortast för mig sedan jag startade med korsordsmästerskapen för sju år sedan. När hösten är som jag vill ha den är den klart bäst. Men det finns något vemodigt när naturen dör, eller går in i vila låter mildare. 🙂 Mörkret som tar över makten på kvällen och morgonen. Samtidigt har jag alltid varit duktig på att göra det mysigt med ex. tända ljus.
   Vad gulligt sagt av ditt barnbarn. ❤ det låter som en riktig go grabb som de säger i Göteborg.

   Gilla

 10. På fastlandet talar vi om vårvintern men kanske är det dags att inför höstsommar också. Då skulle vi kunna ha sex årstider.
  Stort tack för denna vackra runda i ert sällskap och i öfr mig helt okända trakter. Tackar också för vackra bilder och stimulerande läsning.
  Önskar er båda en fin helg från ett höstsommarvackert Stockholm.
  Kram

  Gilla

 11. Nu har jag rattat mig hit och fått lagt in på mitt skrivbord så jag lätt kan klicka in. Underligt är att en biland kommer bort från goda läsningar på en blogg, men så är jag rätt så borta själv tidvis 🙂
  Fann fiskelägenkategroien och Solveigs färger blir ju spännande. Nu är dagen på gång här, skaupp från källaren med alla tavlorna. Göra översikt inför utställning och vilka jag kan måla om/mera på. Några tavlor ska flyttas också om allt går vägen. Då är det ju bekant med kroppar som min knopp sitter på inte koncentration här hos dig, men kände att jag ändå ville komma in och hälsa att du inte är glömd:-)
  Vi hörs, lugn o ro och lite ”påtänd” ska jag vara när jag har så mycket att ta igen. Öppet sinne du vet 🙂
  Helgkram

  Gilla

 12. Här på ”öjn” finns det många årstider – och visst är den här bland dom bästa. Det är fortfarande underbart skönt med värme i havet och kunde jag så skulle jag bada för fullt! 🙂 Det är sensommar även om ”förhösten” närmar sig med stormsteg!
  KRAM/Susie

  Gilla

  • Om du hade haft möjligheter tror jag du hade badat i november. 🙂
   Vi tänkte efter lunch leta efter höstfärger bland träden. Kanske är vi för tidigt ute. Vi kan i alla fall planera för ett återbesök i oktober. Om det inte kommer en rejäl storm och tar med sig allt på något dygn.
   I morse cyklade jag med kortarmad skjorta utan att frysa. Måste passa på att njuta.
   Kram, Bosse

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s