Naturen i färg; gul

Naturen i färg är bloggkategorin då vi under två månaders tid ser oss omkring utomhus och, med kamerans hjälp, fångar in allt som har en viss färg.

Det finns en plats i Visby som vi hela tiden återvänder till – Botaniska trädgården. Så välskött! Så mycket som finns där att njuta av under årets alla månader. Vi vet, för förra året var vi där minst en gång i månaden… I år har besöken inte blivit lika många, men varje gång vi kommer dit så infinner sig en behaglig känsla i hela kroppen.

Ett enda litet gult löv gör sig fint mot stenarna, med porlande vatten från en liten bäck i bakgrunden.

Mer porlande vatten. Vad är det egentligen med detta ljud som har en sådan rogivande effekt?

Som ett eget litet konstverk satt lövet där i trädet och givetvis åkte kameran fram.

Vem har sagt att man måste fotografera hela blommor? Ibland blir det mer effektfullt med bara en halv…

Det går bara inte att låta bli. En gul ros måste få vara med.

Blåmesbilden har vi lånat från en Instagram-vän, @gotlandbyz
Rekommenderar varmt att ni tittar in på hennes Instagram-konto. Hon tar fantastiska bilder på fåglar och mycket annat. Tusen tack, Zenita Krantz, för lånet!

Snäckschimpansen har fått en senapsgul lav som naturens egen dekor.

Jag är väldigt förtjust i kalkstenens ljusgrå färg. Ger bra kontrast åt det mesta man fotograferar.

De flesta insekter jag försöker fotografera lyckas flyga iväg innan jag hinner ställa in skärpan. Men den här satt kvar och hade till och med rätt färg.

Skördetid. Äppelträd får mig att minnas barndomens dofter i mormors kök. Mormor skalade äpplen och skar dem i lagom stora klyftor som sedan torkades på plåtar i järnspisen. Doften av torkade äpplen var magiskt god.

Fler barndomsminnen. Min pappa plockade svamp så fort han kom åt, till mammas stora förskräckelse. Hon trodde alltid att han lyckats få med någon svamp som var giftig. Pappa fick rensa, steka och äta upp sin svamp helt själv. Det var bara när han kom hem med kantareller som resten av familjen ställde upp och hjälpte till med att äta upp dem. Jag har nog ärvt mer av mammas avståndstagande än av pappas intresse att plocka svamp. Tror att det här kan vara en Karljohansvamp eller Stensopp som den också kallas. Men, jag kan ha fel. Hursomhelst tycks det ha varit någon som smakat av den…

Även det lilla kan vara vackert nog.

Höstfibbla tror jag att detta är…

… och det här vet jag att det är en maskros. Läckert gul i gräsmattan utanför huset där vi bor.

Som avslutning kommer en bild som Bosse tog häromdagen, också strax utanför vår bostad.
Vem hittade egentligen på uttrycket att gult är fult? Det enda som stämmer är väl att det rimmar. Gult är en fantastisk färg som lyser upp så här på hösten. Den som följt mina inlägg har nu konstaterat att jag har gått igenom färgerna vit, blå, grön, röd och gul. Vad återstår då? Svaret på den frågan dyker upp någon gång i december.
Tills dess får ni njuta av höstens alla färger.

Text & Bilder (utom den sista): Solveig Lidén

30 tankar på “Naturen i färg; gul

 1. Gult är definitivt inte fult. Det är nog helt enkelt ett nödrim. Jag blir glad av gult och jag blir glad av dina (era) bilder och din text. Den översta bilden från Botaniska … så otroligt vackert! Gula löv är jag svag för. I synnerhet om dom fallit och hamnat på de mest otippade platser. Lövet som satt där i trädet med röda och gröna strimmor i det gula är verkligen ett konstverk. Blåmes är en av mina favoritfåglar, mycket fin bild. Log åt dina minnen av svampplockningen. Här är det också bara kantareller som gäller. Du kan ha rätt om svampen på din bild men jag har faktiskt ingen aning. Vet bara att den liknar en Karljohan. Bilden på höstfibblan gillade jag. Det svängande grässtrået och blomman som också svänger i samma rörelse. Ser nästan ut som om dom är ute på disco och dansar 🙂

  Tack för denna livgivande färg! Nu ser jag fram mot den färg som återstår.

  Ha en fin söndag kväll och kommande vecka!
  Kram Anita

  Gillad av 1 person

 2. Precis som jag misstänkte så blev det gult! Härliga bilder var och en på sitt sätt och visst lyser gult upp. Ändå måste jag erkänna att jag tycker inte om gult även om färgen gör sig bra i naturen 😀 Dock skulle jag inte gå så långt som att säga att gult är fult men nej, det är inte min färg helt enkelt.

  Kram och god söndagskväll!

  Gillad av 1 person

 3. Jag älskar gult! Man blir glad av det😀inte illgul kanske, men varma gula färger. I naturen är alla gula nyanser fina. Sen skulle jag inte klä mig i gult, då ser jag nog rätt död ut.
  Jättefina bilder!

  Gillad av 1 person

 4. Så vackra bilder som lyser upp i det höstgråa. Som små solar i all sin gula glans. Håller med att kalkstenen är en fin kontrast till växterna. Det är något rogivande med porlande vatten om än aldrig så litet. Lövet är verkligen ett naturens konstverk och så fint fångat på fotot.

  Ha en fin söndagskväll och kramen 🌻🍁

  Gillad av 1 person

 5. Det är vackert med alla färger som lyser upp i naturen nu. Fina bilder. Då får vi se senare vilken färg som står på tur. Roligt med färgtema som kommer igen. Ha det gott!

  Gillad av 1 person

 6. Gult är inte fult, det ser man minsann på dina fina bilder, men gult är lite svårt om man tänker klädmässigt. Det blir väldigt fort ofräscht och min färg är det absolut inte. Det närmast gul i klädväg som jag kommit var en svart och gulrandig vid kjol som jag hade nån gång i tonåren.
  Ha en fin dag!
  Kram, Ingrid

  Gillad av 1 person

 7. Gult är en glad färg. Jag älskar den här årstiden när bladen börjar få en guldgul nyans på träden, så vackert – precis som dina fotografier – många fina bilder. Härligt att få följa med på bloggpromenad på Gotland. Den tackar jag för!

  Må gott och ha en finfortsatt dag!
  Kram Christina

  Gillad av 1 person

  • Tack! Visst är det så att man blir glad av allt gult i naturen. Önskar dig en fin fortsättning på veckan. Lycka till med nya huset! Kram Solveig

   Gilla

 8. Vackra bilder, Solveig. Jag älskar gula blommor och tycker färgen är inte alls ful. Håller med. Det finns inget bättre än en porlande bäck. Det är verkligen rogivande. Hoppas ni får en fin, solig höst på Gotland så gula löv lyser i solskenet 🙂 . Kram Anne

  Gillad av 1 person

  • Tack! Om det inte blir alltför många höststormar här på Gotland så hoppas jag att vi får göra fler höstutflykter med kameran. Hoppas också att ni fått åka hem nu efter er långa ”semester”. Ibland blir det inte som man tänkt… Kram från Solveig

   Gilla

 9. Vackra bilder av många gula motiv. Jag tänkte att gult kanske inte är så lätt att få variation på bilderna av, men minsann, det gick ju alldeles utmärkt, mer än bra.
  Jag tycker om färgen gul och eftersom jag är rödhårig så passar jag bäst i grönt eller gult, har jag fått lära mig. Vet inte om det stämmer.
  Botaniska trädgården den kommer jag ihåg som att det var rogivande att gå där och titta och insupa allt. Nu var det ju inte så mycket folk då vi var där, det underlättade ju vandringen.

  Tack Solveig och Bosse.
  Trevlig tisdag.
  Kram!

  Gillad av 1 person

  • Tack! Din fina trädgård minns jag! Det är härligt med allt som blommar. Hoppas att det är bra med dig. Sorgligt med Santos…
   Kram Solveig

   Gilla

  • Tack! Vi har haft en riktigt skön september, med näst intill sommarvärme ibland. Då är det extra härligt att ge sig ut med kamera och fikakorg. Önskar dig en skön fortsättning på veckan. Kram Solveig

   Gilla

 10. Underbara bilder i gult och så vackert det är när naturen får bestämma! Gult i överflöd är inte vackert enligt mig, men så här i naturen tillsammans med andra färger blir det vackert! Gult är ju lite av påskens tid, men nog är höstoner i gult mycket vackert! Älskar ert färgtema! ❤
  Kram Nilla

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s