Så kan det gå ibland…


Egentligen var planen två fiskelägen med helt andra namn. Dem hittade vi inte trots goda försök. Istället besökte vi två andra, äldre grannfiskelägen. Det här är det ena, som vi inte såg något namn på.

På nästa udde zoomade jag in ett annat större fiskeläge.

Men helt ute och reste var vi inte. Vi visste naturligtvis att vi var i härliga När socken och…

… studerade detaljer från förr och njöt av färgklickar på marken och…

… Solveig fick till en och annan kameravinkel som dög på blogg.

Idag på hemmaplan med hjälp av ett nät utan fisk, kom vi fram till att detta är Hammarsnäs fiskeläge vid Gardbostrand. Hur klarade sig fiskarna förr utan möjligheten att googla väder? Jag tror att de mest erfarna hade en inbyggd vetskap och sällan blev totalt överraskade. Några gotländska fiskare har blivit legender av den orsaken.
Vi som huserar en femtedel inpå tvåtusentalet hoppade in i bilen för att åka och checka in i en modern stuga, utan fiskdoft. 😉

 

22 tankar på “Så kan det gå ibland…

 1. Förr i tiden kunde nog många läsa av vädret och visste när ett oväder var på väg. Numera är vi bortskämda med att hitta nästan alla svar på det fisklösa nätet 😉

  Härliga bilder samt fin natur och miljö som vanligt 😀

  Kram

  Gilla

 2. Wow, vad fint! Tänk vad spännande det måste ha varit att vara fiskare förr i tiden….kanske nu också för den delen. Tänk att dra runt på havet i en båt…. Och det är ju så gott med nyfiska fisk, rökta räkor och annat gott man kan köpa med sig från ett fiskrökeri.

  Må gott! Kram Christina

  Gilla

 3. Gotländska fiskare och gotländska bönder kunde verkligen konsten att läsa av vädret. Jag vet inte hur många olika uttryck Åke slängde sig med. Jag undrar vad han skulle ha sagt om gårdagens skyfall?
  Ha en skön söndag!
  Kram, Ingrid

  Gilla

  • Och ofta var det samma personer, förr i tiden. Dåtidens deltidsarbetare. Vad synd att du inte förde bok över hans uttryck. Eller skrev du dagbok tro. Han hade säkert haft en hel del att säga om lördagens skyfall. Tur vi inte hade något ärende ner till hamnen. Jag såg bilden i dagens tidning.
   Tack ska du ha.
   Kram, Bosse

   Gillad av 1 person

 4. Ja, kanske dagens moderna människa inte är lika duktiga på att läsa av väderomslag som fiskare och bönder var förr i tiden. Men de blev säkert också överraskade ibland av oväntade oväder.
  Fina bilder som man kan njuta av länge!
  Kram Nilla

  Gilla

 5. Vilka fantastiska fiskeläger ni har på Gotland.
  Ja, det där med väder var nog ett kapitel för sig självt, många gick ju också tyvärr under. Mina förfäder på pappas sida var nästan alla sjökaptener och försvann till havs. Det är klart att båtarna också är säkrare idag än förr, men vädret ställer fortfarande till det.
  Skön söndag!

  Gilla

 6. Att veta vädret är viktigt för många men jag kan tycka att man behöver inte veta varje timme. Bra om vädret inland bara får bli som det blir.Hur ofta har metrologerna rätt?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s