Kyllaj raukfält – Kärlek vid första ögonkastet

På Gotland finns raukar på ungefär 25 platser. 
De största raukfälten finns på norra Gotland (inklusive Fårö), på mellersta Gotlands ostkust, på Karlsöarna samt Storsudret längst ner i söder.

Rubriken stämmer. Vi blev direkt förtjusta i Kyllaj. Vädret var perfekt. Inget störande inslag. Lättare att ta sig fram än vid Lergrav. Helt ensamma med den ljuvliga naturen under den orörda morgonen.

Spännande ta sig fram genom tunneln. Jag blev en kort stund Kaj i Kullamannen som spionerade på Doktor Miller.

Jag och Solveig såg helt olika gestalter. Vad ser du?

Ön Klasen kommer inte att få något besök av oss. ”Den lilla blå” har inte lärt sig simma. 😉 Men det finns en annan ö inte så långt härifrån som vi ska köra ut till. Förhoppningsvis i nästa månad.

Solveig såg en kamel som ser ut över Vallevik och en stövel med en sten ovanpå.

Carl von Linné måste trivts extra bra bland stenjättarna, som han kallade raukarna. Jag vet att han gjorde en fin teckning av dem 1741, när han besökte Gotland. Hur kunde han därefter lämna ön?

Fågeln kom med som planerat. Jag hade skickat ett FMK en kvart tidigare. (FlygMotKyllaj)  🙂

Med Corona-respekt gick jag inte mellan raukarna. Ville heller inte störa deras tidiga morgonpratstund. Istället tog vi sikte mot fiskeläget – efter att en sista gång njutit av havsutsikten. Vilket vackert raukfält.

 

29 tankar på “Kyllaj raukfält – Kärlek vid första ögonkastet

 1. Vilket vackert och ovanligt raukfält! Ovanligt på så vis att raukarna finns en bra bit upp på land. Ja, tänk vad fantasin sätter igång då man ser raukarna. Jag ser en bastant högbröstad kvinna, hitkommen från Egypten kanske! 🙂 Den sista bilden är så passande i dessa tider. Att inte passera mellan dem som samspråkar och att de håller avstånd. För mig är det en hund på promenad med dess ägare som tar ett lite stopp där ute i de vackra omgivningarna!
  Önskar dig och Solveig en fin fortsättning på helgen!
  Kram Nilla

  Gilla

  • Det är intressant det där med deras placeringar. De finns lite överallt. En del finns mitt inne i skogen.
   Tack för din fantasi. 🙂
   Såg på Insta att din haft trevligt sällskap i naturen.
   Vi var på en stillsam morgonpromenad inne bland oaserna i Visby i morse. Där är så vackert.
   Kram Bobo

   Gilla

 2. Jag ser Bolibompa figuren, Maken en kvinna.
  Vilket spännande ställe!
  Vi är på vårt spännande ställe. Ska njuta av långhelgen nu! Gör det ni med!

  Gilla

   • Jag hoppas det i alla fall. Just nu trillar det in fler foton/ställen än jag hinner redigera. Tur jag byggt upp ett tur-system som bruka fungera. Det gäller att passa på medans det är fint väder. Imorgon ska det regna. Hoppas du slipper det hos dig.
    Tack ska du ha. 🙂
    Kram

    Gilla

 3. Konstigt nog har vi inte gått runt här, annars har vi varit ”överallt”. Men…det är nog så att det som ligger norröver, där har vi nog en del kvar att upptäcka. Fast kört förbi med bilen, det har vi naturligtvis! 🙂
  Nu är klockan strax efter tio och nu har jag jobbat klart ute för idag. Det är inte så skönt att sitta – för det måste jag – stilla framför pallkragarna och rensa när det bara är 12 grader och drar lite. Man blir liksom lite kall….. Trots att ogräset sitter som berg, så räcker det inte till att få upp värmen. 😦 Rolle har också klippt klart i vårt långa dike och i parken, så nu kan vi ägna oss åt roligare saker. Jag ska ut i växthuset och vattna, jag hoppas dock att vi får lite regn senare annars börjar det snart bli lite kris i rabatterna. Rolle ska försöka ta bort en stor buske som dött i ”stenhörnan”. Faktiskt en av dom första jag köpte och satte här för 16 år sen! 😦 😦
  KRAM och TREVLIG HELG/Susie
  PS. Igår kväll sa telefonen upp sig igen, men kom igång efter ett par timmar. På måndag kommer en annan tekniker hit och ska försöka fixa allt. Den gamla grejar det tydligen inte!

  Gilla

  • Kliv upp där nästa gång ni kör förbi. I rätt väder är det en härlig utsikt. Lättare att gå än i Lergrav. Jag tror aldrig vi kommer att hinna se alla platser som lockar. För de blir fler och fler på olika sätt. Via texter, instabilder, egna resor o.s.v.

   Förstår att det är tufft att behöva sitta och rensa. Men vad duktiga ni är – båda två. 🙂 Hoppas ”mannen på måndag” kan fixa till det.
   Helgkram Bosse

   Gilla

 4. Så härligt med alla de mystiska stenarna som man med lite fantasi kan se både det ena och det andra. Här har det äntligen blivit vår. Två soliga dagar och det börjar grönska och vitsipporna har börjat blomma. Idag regnar det men det är bättre med regn än hagel och snö. Ha en fin helg och upptäck gärna flera saker om din fina ö. Det verkar finnas en hel del att se.

  Gilla

  • Det är jättekul att besöka raukfält. Helst när det tillkommer en vacker utsikt mot havet.
   ÄNTLIGEN har du fått din efterlängtade VÅR. 🙂 Snart tar du ditt första dopp. Prognosen tycks stämma. Därför hittade vi på kul resor innan vädret blivit sämre idag. Ställena vi vill besöka tycks inte ta slut på flera år.

   Gilla

 5. Detta känner jag också igen. Det finns bilder därifrån även hos mig. Raukarna på sista bilden, där det är som två samtalande gestalter, har jag också bild på. Det såg så roligt ut, där de stod och såg lite pillemariska ut bakom husknuten 😉
  Tänk, vilket lååååångt samtal de där måste haft. Det finns nog inte några andra raukar som känner varandra bättre än dem 😀
  Kramis

  Gilla

 6. Härligt, Bosse! Extra roligt för mig med detta inlägg för just här har jag tillbringat tid i mitten och slutet av 1980-talet. Döttrarnas farföräldrar kom från Estland och just i Kyllai fanns en byggnad som förr var en barnkoloni för barn med estnisk bakgrund. Och när kolonitiden var slut kunde familjer med estnisk anknytning hyra ett rum här. Vilket vi gjorde.
  Men nu är det alltså över 30 är sedan jag var här.
  Så fina bilder och väldigt roligt att få komma hit igen med er. Stort tack!
  Kram

  Gillad av 1 person

 7. Så många roliga figurer . Här kommer mina förslag.
  Mammut, kärlekspar, figur från påskön, pappa med barnet på ryggen, stövel och herr och fru Rauk.
  Kramar från oss

  Gilla

 8. Pingback: En tidig första augusti | gotlanduppochner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s