Naturen i färg; vit

Naturen i färg är bloggkategorin då vi under två månaders tid ser oss omkring utomhus och, med kamerans hjälp, fångar in allt som har en viss färg.

Vi valde att börja med färgen vit för januari och februari. Tanken var förstås att vi skulle kunna ta några läckra bilder med snö, men så har det inte blivit. Den snö som kommit här i Visby har smält bort lika fort som den kommit ner.

Första fotoutflykten gjorde vi en blåsig januarisöndag. Varje gång vi går längs havet blir jag lika förundrad över att vi faktiskt bor här, på en ö, omgivna av Östersjön. Visst är havet vackert i sina många olika skepnader, men jag längtar inte direkt efter att ge mig ut på det. Speciellt inte när det blåser… Men fint skum blir det. Alldeles vitt!

Det sägs att svanar kan vara aggressiva. Som tur är har vi inte träffat på några av den sorten, än…

I Botaniska trädgården hittade vi den här lilla gulliga fjädern. Som på beställning låg den där. Alldeles vit!

Julros! En riktig skönhet! Blommar trots att det är både kallt och fruset. Det enkla kan också vara det vackraste.

Att hitta blommande rosor i januari hör väl inte till vanligheterna precis. Men, med den nya bloggkategorin i tankarna blev vi glatt överraskade när vi fångade in den här på bild.

Snöbär. Barndomsminnen poppar upp. Där jag gick av skolbussen fanns en trädgård och vid gränsen ut mot gatan växte just snöbär. Såklart att jag, och de andra som hoppade av vid samma hållplats, tryckte på några snöbär varje dag den tid på året då de fanns. Vem kom på idén? Ingen aning… men ser, när jag googlar, att bären även kallas smällbär eftersom de spricker med ett puffande ljud när de kläms ihop.

Snödroppar. Känns en aning oroande att snödropparna nästan har blommat klart fast det fortfarande bara är februari. Det latinska namnet betyder ”växa vid snö”. Det behöver våra snödroppar på Gotland inte göra i år.

Tusensköna. En av tusen… eller hundratusen… Kanske är det så att man måste fånga bara en för att verkligen kunna se hur vacker den är.
Den som vill slippa tandvärk under resten av året ska äta upp de tre första tusenskönorna man ser på våren (enligt gammal folktro).
Det fungerar dessvärre inte här för vi har haft blommande tusenskönor hela vintern, så vilka är vårens tre första? Hursomhelst, tusenskönor ska man inte förakta. De har medicinska egenskaper och har länge använts inom folkmedicinen.

Utanför en läckert blå dörr i Visby hade någon ställt ut en kruka med vita hyacinter. Tack för det!

Som vi väntat, inte bara på att kunna fota snö, frost eller is utan även på intensivt blå himmel med fantastiska vita moln. Kanske skulle vi inlett bloggkategorin med färgen grå istället. För årets två första månader har bjudit på många nyanser av grå himmel, grått hav och grått regn.
Så blev det till slut en solig fredag! Någonstans där uppe på himlen skymtar några cirrusmoln eller fjädermoln.

… mars/april… snart är det dags att ge sig ut och fota en ny färg.
Vilken? Det avslöjas i slutet av april. 😉
Text och foto: Solveig Lidén

Ps. Tjugoåttonde februari, så här alldeles i slutet av den kortaste månaden, vaknade vi och såg ut över en helt vit gård. Vid bilen fångade jag in spåren av någon som passerat i den orörda snön. Några fler bilder blev det inte… för när vi kom ner till Almedalen kunde vi bara konstatera att det inte alls var lika vitt där. Det blev iallafall en snöbild till sist… Ds

23 tankar på “Naturen i färg; vit

 1. Vilka fina vita motiv. Jo, svanar kan vara aggressiva När jag o farfar matade änderna och svanar i dammen vid krematoriet då var det en svan som bet i farfars tå. Han hade så klart trätofflor så det gick rätt bra. Jag kan inte ha varit så gammal, men minns det väl.

  Gillad av 1 person

  • Ja det var verkligen tur att det gick att hitta så många andra vita motiv. Vi hade ju såklart planerat att det skulle bli flera snömotiv. Nästa färg kommer i slutet av april. Imorgon ska vi ut med kameran och fånga in de första bilderna…

   Gillad av 1 person

 2. Vilken trevlig bloggkategori! Och i ”vinterns” tid tänker jag vitt i form av is och snö. Men som sagt, det finns ju inte mycket av den varan det här året. Så imponerande då att ändå hitta så många vackra vita motiv. De vita hyacinterna framför den blå dörren … så vackert. Och smällbär kallade vi alltid de vita bären för.
  Nu ser jag fram mot nästa färginlägg!

  Kram Anita

  Gillad av 1 person

  • Tack! Enda anledningen till att jag saknat snön är just bristen på bilder i vitt, men det ordnade sig ändå… Imorgon börjar jakten på den nya färgen. Resultatet redovisas i slutet av april. Kram!

   Gilla

  • Tack! Vi får hoppas att vi bestämt oss för rätt färg under mars/april. Ska bli spännande att se hur många olika bilder det blir med den färgen. Det återstår att se… Kram!

   Gilla

  • Ja, jag kan inte säga att jag har saknat snön, men det hade varit kul att ta några fina bilder. Det får bli en annan gång. Nu ser jag fram emot våren på Gotland. Kram!

   Gilla

 3. Trots att det inte blev någon snö att tala om så är den vita färgen tolkad på ett fantastiskt vis! Svanar kan verkligen vara aggressiva och på hugget precis som gäss så ibland är det säkerhetsavstånd som gäller!

  Kram

  Gillad av 1 person

  • Tack! Tusenskönor brukar inte ge sig i första taget. De har nog bara vilat lite under snötäcket och så snart det är borta slår de ut igen.. Kram!

   Gilla

 4. Vad roligt med en ”temafärg”- Och vitt passar ju perfekt i en vintermånad. Tack för en fin promenad och med väldigt vackra bilder därifrån. Julrosen är väldigt vacker och jag har ne planterad på mina föräldrars grav. Det är en gammal julros som är omplanterad och den verkar trivas där den står. Fantastiskt att hitta en vit ros så här års.
  Vad gäller havets vita skum fascineras jag av det och även havet i sig. Men sen vill jag inte alltid vara till havs i hård blåst. Men det är en annan sak.
  Ha det gott!

  Gillad av 1 person

  • Tack! Minns att mamma också planterade julrosor på bl.a. morfars grav. De tycks inte behöva så mycket omvårdnad utan blommar ändå. Jag håller med om att havets skum är fascinerande men föredrar också att se det från land. Kram!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s