Augustibilden 2020


Självklart ansåg vi att en månadsplats i vår köksalmanacka 2020 borde vara vikt för ”Botan”.

Annars har jag de sista två veckorna umgåtts med många vackra orkidéer och ovanliga växter på Gotland. Jag har gjort tabeller över vilka orkidéer som finns på Gotland. (Tre arter finns bara på ön och ingen annanstans i Norden). I tabellen finns det självklart olika kolumner. Ex. en om de är vanliga, medel eller ovanliga. Nästa om ”normal blomningstid”. Nästa om vilken typ av mark som föredras. En tabell handlar enbart om ”startordningen” på säsongen. Nästa tabell går mer på djupet om möjliga platser på Gotland och Fårö.

Steget från orkidéer till ovanliga växter är inte långt. Bara några Bossekliv. 🙂 Därför blev det en tabell med namnet ÄNGEN MED DET DÄR LILLA EXTRA som jag snickrade ihop tillsammans med NATURRESERVAT MED DET DÄR EXTRA och ANNAN NATUR MED DET DÄR EXTRA. 
I slutändan handlar det sedan om att skapa korta-mellan-dagsrundor-övernattningsrundor med en skön mix av olika saker att se & göra. Sådant här älskar jag att pyssla med. ❤
Det låter inrutat men för mig är improvisation alltid en ”medkompis” på turerna. Däremot är det trist att i efterhand på hemmaplan upptäcka att vi missat något som fanns någon kilometer bort. För en sak är given. Allt skyltas det inte om på ön. Helst inte mysiga fiskelägen där det inte förekommer någon turistaktivitet. Många gånger vet jag heller knappt om det är en väg eller en före detta skogsstig. 😉
Med dessa inomhussysslor gör det inte så mycket att det regnar och blåser utanför decemberfönstret. Jag reser i fantasin iväg på härliga resor med hjälp av foton och texter från fantastiska böcker som jag införskaffat under två år.
Den första boken fick jag i julklapp 2017. Antagligen tyckte Solveig att jag på skånsk mark skulle uppskatta att njuta av min favoritö – som vi aldrig skulle åka till fler gånger. 😉
Jag uppskattade och var tacksam. Lärde mig fakta utantill.
Jag uppskattade och fick en briljant idé.
Jag uppskattade och luskade under ytan. 😉
Jag uppskattade att ”just detta tillfälle” var stunden då jag skulle lägga fram min hemliga plan för endast en lyssnare som antagligen trodde att jag skämtade.
En lyssnare som jag endast ville det allra bästa på jorden.
Min finaste pusselbit.

20 tankar på “Augustibilden 2020

 1. Tack så mycket för din fina kommentar och omtanke på min blogg 🙂
  Vacker bild och färger som man blir glad av.
  Önskar er en riktigt mysig och trevlig tredje advent helg. Kram Katarina 🙂

  Gilla

 2. En väldig vacker bild till min favoritmånad 😉
  Allt står inte i guideböckerna eller skyltas om men ibland hittar man ändå små pärlor som blir ens egna favoriter.

  Tänk att din bättre hälft och pusselbit nappade på din plan! Härligt att våga ta steget.

  Kram och trevlig lucia!

  Gilla

  • Undra varför det är din favoritmånad. Måste fundera tre sekunder. Självklart. Gruvlovet tar slut i denna månaden. 😉
   På något vis är det dem jag minns mest efteråt. För de var oväntade och då fanns inga höga förväntningar med i bilden.

   Framför allt är det dumt att ångra saker som inte blev gjorda. Kommer jag in i de taggiga stickspåren försöker jag så snabbt som möjligt lotsa tillbaka till något ljusare. Än så länge har det blivit bra och det var rätt läge. De två ”fågelungarna” hade lämnat boet och … 🙂
   Tack. Lite synd att du missade S, men det såg fint ut i kyrkan som det blev istället. Tänkte på fönsterna.
   Kram

   Gilla

 3. Jag tycker det är modigt att bryta upp och ge sig iväg så som ni gjorde, även om jag gillar lite spänning i tillvaron. Augusti är en fin månad och då firar vi två födelsedagar här…både min och Görans. Kram

  Gilla

  • De ”egna” är oftast mysigare än platserna som är vida kända och där det alltid är knökat med folk.
   Elva av tolv är vi nöjda med. Den saken har jag varit dålig med hela bloggtiden. Jag bytte faktiskt någon dag innan novembertävlingen. Allt blev fel. Jag blev trött och satte tillbaks den första istället. Nu borde jag haft någon vintrig men jag har ingen snygg med snö på. Orsaken är att det var inte mycket snö förra säsongen och då stod bilen stilla med sina nya odubbade vinterdäck tills i slutet av februari då det var extra halt och vi gav upp och köpte fyra nya däck. Vi hade ju ingen aning om att det inte saltades här och vi hade heller ingen aning att vi skulle flytta hit när vi köpte nya i Ystad.
   Regnbågen på din header är läcker.
   Tack. Lördagen har gått i regnets tecken. Men vi har hann med en runda till stan och fikade och köpte julklappar. Även en gran fick följa med hem. Den är klädd och kanske är det nytt rekord. Eller inte. Första året i Hjo delade vi på oss och då firade vi först en tidig jul.
   Imorgon ska det bli sol. Nu ska jag snart dricka ”Gotländsk sommarblandning”. S ska bara fota först.

   Gilla

 4. Det finns en del orkideer här också bla guckusko växer det hela ängar av i skogen och jag har massor på mina marker. Dom doftar så gott och är så vackra men även andra små söta saker finns det. Hur många olika orkideer har du hittat?

  Gilla

  • Guckusko ser jag fram emot att se. Lyckost dig. Jag ska tänka på dig när jag sticker ner näsan i en – om vi hittar några.
   Vi ska börja med den kategorin nästa år i maj. Men för skojs skull skickade jag några foton till Solveigs mobil där hon har en app som ska artbestämma växter & blommor. Appen verkar duga. Förslagen ser ut som dem jag har i en bok om orkidéer på Gotland. Appen har även funkat när vi varit i Botaniska Trädgården.

   Gilla

  • Tack.
   Solveigs app verkar funka. Jag gjorde några tester igår. Skickade bilder till hennes mobil och orkidéförslagen ser ut som bilderna i min bok. Säkrast är att åka till platser där det funnits flera arter. Bäst om det inte är för långt dit – om vi behöver återvända fler gånger. Men vi har förhoppningsvis några år på oss. Allra bäst är det om samma plats innehåller många andra trevliga upplevelser, där eller i närheten. Det är det som jag ska försöka pussla ihop de närmaste månaderna.
   Kram

   Gillad av 1 person

 5. Ja du, ibland så händer och sker det saker som man absolut inte tänkt sig innan. Men…det är väl det som gör livet lite extra skoj. Vi hade aldrig tänkt flytta från Stockholm före 2000 och framförallt aldrig tänkt åka till Gotland – men se vad som skett. Här bor vi nu och vill aldrig flytta härifrån!
  Dom bästa och intressantaste utflyktsmålen är dom som turisterna INTE har upptäckt och som INTE står i några broschyrer över ”öjn”. Det är helt klart så att det är dom man skaffat sig själv…..
  KRAM och trevlig helg/Susie

  Gilla

  • Ibland tänker jag/vi tillbaka till olika beslut som vi gemensamt har tagit i våra liv. Våra flyttningar har alltid haft ett syfte. Gotland har heller inte funnits med på våra hemliga listor genom åren. Den idén fick jag hösten 2017. Kändes plötsligt så självklar när vi hade gått från 4 till 2 i hushållet. Nu hoppas jag på skapligt friska år i framtiden. Även mitt i sommaren kan det vara folktomt på fina ställen. Sedan tycker jag ofta bäst om hjälp via ”specialböcker” – inte lika intressant via broschyrer och tidningar. En kombination kan också bli bra. Ta från två världar och sedan upptäcka egna saker på plats.
   Håller med dig om det sista. Egentligen ska man kanske inte berätta högt om fynden. 😉
   Tack. Önskar dig detsamma.
   Ps. Vår gran är klädd.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s