Stora Hästnäs


Vi lämnade Gotlands sist bebodda fattigtorp och åkte en liten bit bort för att beskåda ett annat byggnadsminne.

Innanför ringmuren i Visby står fina gamla stenhus. En liten bit utanför staden finns ett av de bäst bevarade stenhusen, av de ca 175 stenhus, som finns kvar från medeltiden.

Stora Hästnäs är byggt på 1300-talet och är numera privatägt. Själva mittpartiet är bevarat i full höjd. Men på gavlarna är två lägre byggnader rivna.

De två nedre våningarna har varit bostad. Innanför de tre vackra ”fönstren” fanns troligen ett rum som användes som en fin sal.

En motvikt till Sandkull-Annas fattigstuga som vi precis besökt och som hade dröjt sig kvar i mina tankar.
Jag har läst på om de rika gotländska bönderna som deltog i den internationella handeln när Gotland hade sin långa glansperiod. Då kunde de rika bönderna förse sig med stenhus av rang och glänsa.

Högre upp förvarades dyra varor. Precis som i packhusen innanför muren. En hissport såg till att varor kom upp och ner på framsidan. Praktiskt att ha uppsikt från bostaden i samma hus. Nu tar vi trappan upp och kliver in.

I bottenvåningen finns en öppen spis i kryssvalvet. Det ser mysigt ut i all sin karghet.

Huset har även en källare som du kan se på de första bilderna. Inomhus var det smidigast att ta trappan.
Vi höll oss kvar en stund runt de utbrunna stearinljusen…

… innan vi traskade vidare mot ”Den lilla blå” som antagligen kände sig ensam. 😉
Varje stopp som vi gjort under detta första hela Gotlandsår föder så många historiska tankar, som gör det svårare och svårare att begränsa till enbart bloggen.

12 tankar på “Stora Hästnäs

 1. Det är rejäl skillnad på detta huset och det lilla i ditt förra inlägg. Jag tycker det är spännande när man får reda lite på historien som hör till. Då kan man försöka föreställa sig hur de hade det. Jag känner mig inte alls sugen att prova på den sortens liv. Jag är alldeles för bekväm av mig. Kram

  Gilla

  • Annars kunde vi gjort så här. Jag tar stugan mellan maj-september och stenhuset mellan oktober-april. Du gör tvärtom. Fick jag välja fritt hade jag valt en mysig bostad innanför muren med skyddad trädgård och utsikt mot havet. Större krav har jag inte på livet. 😉 Vet inte ens om det räckt med alla rätt på lotto en vecka.

   Gillad av 1 person

   • Du… det finns två hus till salu där vi vill bo. Ligger perfekt för oss. Men vinner inte en krona och budgivning har börjat. Tänk att kunna smacka till rejält där😍

    Gilla

 2. Ett riktigt fint gammalt stenhus … ett hus som sätter igång fantasin! Raka motsatsen till Sandkull-Annas stuga! Vackert ankarslut … en spännande detalj på gamla stenhus.
  Kram

  Gilla

 3. Imponerande byggnadsverk! Verkligen! Och med en intressant historia. Jag funderar alltid hur människor hade det på den här tiden när jag ser ett hus. Och detta var absolut av modell större.
  Stort tack för besöket.
  Kram

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s