Roma glasbruk


Roma Glasbruk startades 1999 i Roma av Carina Löfgren och Kenneth Täckenström. Fem år senare flyttade de sin verksamhet till Roma Kungsgård.

Här i Roma Kungsgårds östra flygel har de sin glasstudio i direkt anslutning till sin fabriksförsäljning där det finns möjlighet att köpa fina produkter till fabrikspris.

i denna trevliga lokal finns det många andra saker att köpa. Produkter att äta, dricka, läsa och pryda sin hemmiljö med.

Denna dekor av muggar och tallrikar köpte vi redan 2009 och har följt med oss från Skummeslövsstrand till Ystad och nu hem till deras födelseö Gotland. Cirkeln har slutits.

Gutefår har vi inte samlat på oss – ännu. 😉

Inte heller betongfår.

Ska vara rogivande att gunga. Är bara rädd att någon granne skulle se mig och några barnbarn har jag inte hört talas om. Livets efterrätt kan vänta några år.

Jag har alltid varit förtjust i färgat glas. När vi hade Lidéns Samlingsmuseum visade vi upp samlingar av glas och hade även en del glas till försäljning.

Jag tycker om både grönt, rött, gult och blått glas. Men det sistnämnda är min favorit. Jag hade på mitt kontor en egen samling av blått glas.

Vilken färg på glas är din favorit?

Vi köpte en sådan här vas i blått när vi var här på semester 2016.

En nice glaskaraff. Småskrattade när jag läste att Roma Glasbruk sedan 2011 även etablerat sig i ett vackert stationshus i Tibro i Västergötland. En ort som jag och Solveig känner väl till efter att hon bott där och vi båda jobbat på bibblan i möbelmeckaorten. Men jag hade som krav att bo nära rejält med vatten om jag skulle gå med på att ta jobbet som erbjudits mig. Därför pendlade jag mer än gärna 17 km två ggr om dagen. I love Hjo. ❤

Blev skraj när kvinnan vrålade samma sak till mig med en hundrafemtioårings hesa och spruckna röst. Samtidigt är det intressant att vara efterfrågad. 😉 Om jag undviker att göra en tavla. 😉

Enkel vägbeskrivning:
Du tar väg 143 från Visby mot Ljugarn. Mindre än 2 mil senare blinkar du vänster. Inte bara med ögonen.

22 tankar på “Roma glasbruk

 1. Jag tycker att glas är vackert och speciellt blått. Jag har en samling med brevpressar i olika glas som är vackra. Annars har jag kärlek till Gotlands keramik och jag var och tittade på drejare och njöt. Jag ville bli keramiker när jag var ung. Skummeslöv känner jag ganska väl till. Min mamma hade en sambo som bodde där och huset som var fullt med rosor hette Emilero och låg en bit från Skummeslöv .

  Gilla

  • Brevpressar i olika glas är en intressant samling. Synd du inte var i Etelhems krukmakeri. Där få man dreja själv. Våra tjejer ville gärna åka dit när vi var här på semester. Minns att vi varit där 2 ggr. De kommer till oss på fredag. Ska jag fråga … det är nog stängt där för säsongen. 🙂 Keramiker låter som ett fritt och stimulerande arbete för de som den talangen som jag saknar totalt.
   Vi trivdes bra i Skummeslöv. Det var många från Småland som hade sommarhus där. Inte lika snobbigt som längre söder ut. Tänkte på Båstad.

   Gilla

  • Ibland glömmer vi bort att vi haft som mål i flera år att minska ner på prylar. Muggarna är tuffa och sköna att dricka ur. Men mina favoriter är de som vi köpte i Bornholm sommaren 1994. De tröttnar jag aldrig på.
   Kram.
   Ps. Hoppas ni hade en härlig måndagseftermiddag tillsammans.

   Gilla

 2. Fint glas och jag gillar lampbollen(?) till höger om den gula. Även fåren i betong är fina. Blåser det lika dant som här på fastlandet? Usch så kallt och trist det redan har blivit. Måndags kram gun

  Gilla

  • Då hade du trivts bra i den butiken. Du har kanske varit där någon gång vid dina Gotlandsbesök.
   Ja. Riktigt jobbigt. Har hållit på några dagar. Jag gillar inte att det kommit så tidigt denna säsong. Den negativa höstkänslan. Tror det vänder snart.
   Kram tillbaka.

   Gilla

 3. Vi var ju till Roma, men besökte inte detta glasbruk, synd, men nu får jag ju istället se de vackra glasen här hos dig.
  Det som skimrar i blått är onekligen mycket vackert. Men eftersom du frågar. Min favorit färg är violett. Men då jag tittar på dina bilder så är ju blått vackrast.
  Mysiga gutefår.
  Kram och trevlig måndagskväll.

  Gilla

 4. Min kommentar bara försvann…Stort tack för att du via din fina blogg tog mig med hit, Och vore jag här eller om jag kommer hit så skulle jag stanna länge. Glas tycker jag mycket om. Och extra roligt att besöka dessa små bruk. Jag har en del glas i blått som jag är väldigt förtjust i.
  Vasen ni köpte tycker jag mycket om. Men kanske hade jag här fallit för den i lila som du visade på bilden. Muggarna med får skulle jag också gärna äga
  Kram och tack!

  Gilla

  • Sådant är irriterande. Helst om den är en lång text .
   Jag hade samma tanke när jag la in den bilden. Lila vasen är läcker. Muggarna och frukosttallrikarna har vi vid frukostbordet sedan 2009. Jag har inte tröttnat på dem ännu. Fast det inte är lika exotiskt längre när vi bor här. 🙂
   Kram

   Gilla

  • Jag minns barndomssemestrar när vi besökte ”alla” glasbruk i Småland. Det hade varit kul att få prova på att blåsa. Jag hade säkert gjort fel och ställt till det. 😉
   Du får ta en tur dit och titta närmare på den.

   Det värsta att göra är att börja grubbla rejält. Då låser sig allt ännu mer. Men ibland är det ju bråttom. Då går det inte att vänta till natten då svaret känns så givet och lätt.
   Kram Bosse

   Gilla

 5. Ååh, där skulle jag vilja gå omkring och bara njuta, saknar ett ”glas-ställe” här i närheten. Gutefåren gillade jag och färgen får bli blå för mig, tycker det är väldigt vackert på glas.

  Kram Anita

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s