17. Bro kyrka

Inget landskap i Sverige har så många medeltida kyrkor som Gotland, 92 stycken och dessutom 3 ödekyrkor. Min plan är att åka runt till dem alla och med kamerans och fantasins hjälp förflytta mig många hundra år tillbaka i tiden. Säkrast är att besöka kyrkorna den 15 maj till 15 september för då är de öppna dagtid.
Vilken fantastisk kulturskatt. Tack ”snälla” Valdemar Atterdag för att du inte gav dig på dem också, som du gjorde med alla, utom S:ta Maria, i Visby. 😉

Bro kyrka är en av de mest sevärda på Gotland skrivs det. Anledningen är den stora blandningen av romanskt och gotiskt. Det som är det intressanta i kyrkorummet är att notera smakens växlingar genom tiden. Du ska snart få följa med in.

När vi går in genom stigluckan kan jag berätta att det på medeltiden vallfärdade människor hit av orsaken att kyrkan ägde en relik av Kristi kors. ”Det helga kors i Bro, det vare oss nådigt, därför bliva vi glada.”

Vilken fin portal. Kyrkan hade ett riktigt gott rykte som ”offerkyrka” under flera hundra år. Det skänktes pengar och gör det tydligen fortfarande. Mycket vanligt hos sjömän.

Mäster Sigraf är mannen som gjort denna dopfunt från omkring 1200.

Jag läste att relieferna påminner om de som smyckat den romanska kyrkans fasader.

I denna monter finns ett Kungahuvud, ett Kristushuvud och ett myntskrin från medeltiden. Det finns även en kollekttavla från 1700-talet men det mest intressanta föremålet är det som kallas för kimbning. Ser du den runda lilla stenen i mitten? Den användes vid klockringning. En klåfingrig person stal stenen på 1930-talet. 2006 lämnades den tillbaka av barnbarn till tjuven. Då hade den befunnit sig i Tyskland i över 75 år.

En vy av den bildsmyckade interiören. Predikstolen till höger är daterad 1723.

En medeltida korbänk med ett votivskepp ovanpå.

En fin paradismålning med många detaljer från Edens lustgård. Det är många scener som jag känner igen.

Nattvarden är centralmotiv på altartavlan från 1688.

Madonna-skulptur.

Kyrkorgeln är från 1839 och måste nästan betraktas som en nymodighet här.
Slutintryck: En mycket intressant kyrka av olika aspekter.

Tänkvärda ord:
”Vi kan inte uträtta stora saker –
bara små saker med stor kärlek.”
                              Moder Teresa

18 tankar på “17. Bro kyrka

 1. Så trevligt att få se Bro kyrka igen. Mysingen och jag besökte också denna fina kyrka, lite annorlunda, kan man säga. Gammal fin kyrka.
  Jag kommer särskilt ihåg Hagioskopet, eller bönerummet som det också heter. Det är det första och enda Hagioskopet som jag har sett. Rummet fanns på västgaveln, på sydsidan av kyrkan.
  Tack för alla fina bilder som du visar.
  Trevlig lördagskväll.
  Kram!

  Gilla

  • Jag hade för mig att du var i den kyrkan och hade med det på bloggen.
   Vi läste om det i morse. Synd vi inte tog kort på det. Imorgon är sista dagen de medeltida kyrkorna är öppna för allmänheten. Vi tänkte besöka någon/några. Annars har jag många på lager som vi besökt under detta halvår. Så jag klarar mig till 15 maj 2020. Vad konstigt det känns att skriva de siffrorna.
   Tack för du tog dig tid att hälsa på.
   Kram Bosse

   Gilla

 2. Fantastiskt vackert – det är svårt Bosse att komma på någonting annat att skriva! Läser att det imorgon är den sista dagen då kyrkorna är öppna för allmänheten. Tur att du har hunnit med att visa oss så många många vackra kyrkor! Hur många är det förresten? Kanske en tävlingsfråga?;)
  Paradismålning – det minns jag inte att jag sett förut inne i någon kyrka.
  Kram Nilla

  Gilla

  • Det blir för lätt fråga. 🙂 Står varje gång i grönt ovanför första fotot. 92 st + 3 ödekyrkor. I vissa broschyrer vill de gärna ha upp det till hundra och tar med en del yngre kapell. Den motsatta varianten såg jag i en ny karta. Där fanns inga kors med alls. 😦
   Det är troligt att vi avrundar denna säsong med att besöka någon imorgon.
   Kram Bobo

   Gilla

   • Den gröna texten har jag allt läst 92 st+ 3. Det jag menade hur många av dem du har visat oss? Det går förstås att räkna ihop om jag kikar in på kategorier… men det är jag för bekväm för! 🙂
    God söndag!
    Nilla

    Gilla

   • Onödigt jobb för dig. I mina rubriker står alltid aktuell siffra framför kyrkans namn.
    17. Bro kyrka.
    Idag var vi vid/i en supersöt liten kyrka. Insåg när vi parkerade och jag skulle ta exteriörbilden att kyrkan var mindre än de andra vi besökt. När vi slog upp porten blev det en sådan kontrast mot annars. Troligen hade det varit ett bröllop för några dagar sedan. Vackra buketter kvar vid varje bänkrad. Där skulle vi kunnat tänka oss att gifta oss. Mysig avslutning på årets fyra öppna månader. Kan tillägga att detta var kyrka nummer 40 som vi besökte sedan vi flyttade hit och efter jag kom på denna kategori och utmaning. Vi har naturligtvis varit i andra vid våra semestrar på Gotland genom åren. Då tog vi kanske 3-5 foton. Annat nu. 😉
    Undra om vi kommer att blåsa bort under vår kvällspromenad. Bara vi blåser hem tills fredag när våra döttrar kommer hit. Härligt att båda kunde få ledigt denna helg.
    Kvällskram Bobo

    Gillad av 1 person

 3. Ännu en intressant Gotländsk kyrka och jag tycker om dopfunten som är lite grövre och vackert dekorerad. Det finns några målningar som inte är så färgglada dom gillar jag också
  Ha en skön kväll önskar vi

  Gilla

 4. Ännu en vacker kyrka på Gotland! Och jag fastnad här, lite extra, för blandningen mellan romanskt och gotiskt. Och alla detaljer! Hade inte hört talas om kyrkan och är så glad att du tog mig med hit. Väldigt vackra bilder från denna fina kyrka-
  Kram

  Gilla

  • Undra om du inte hade varit ännu mer intresserad av det förra inlägget från militärt område som hölls öppet för allmänheten några sommarveckor.
   Igår passade vi på att besöka en söt liten kyrka på sista dagen som de hålls öppna offentligt. Idag är det riktig höstkänsla. Oj vad blåser.
   Kram

   Gilla

 5. Ännu en av dess fantastiska kyrkor! Jag har varit i några östgötska medeltidskyrkor, men får lite ångest över att lägga ut dem när jag sett dina fantastiska gotländska!
  Fina bilder och intressant läsning!
  Tack Bosse!
  Kram

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s