Café Gula Huset


När vi lämnat bilen utanför Kruttornet vandrade vi in genom Fiskarporten. Varje gång vi kommer innanför ringmuren känner jag en behaglig känsla. Livstempot sänks. Sinnena skärps. Denna gång valde vi en, för mig, ny smal gränd som ledde brant uppåt från Strandgatan. Givetvis stannade jag flera gånger och tog kort på husen med sina rosor utanför. Vårt etappmål var ett vida känt café på Tranhusgatan. Svårt att missa på grund av fasadfärgen. Ändå har vi gjort tabben tidigare, gått på denna gata utan att upptäcka caféet. 😉

Visst blir du bloggbesökare sugen på att gå in?

Jag bestämde mig för att ta det försiktigt med klinkandet. Min repertoar är inte så bred. Även om det fanns en tid då jag lurade många kompisar och nya vänner, när jag satte mig på pianostolen och spelade ledmotivet ”The Entertainer” ur filmen ”Blåsningen” tjusigt med alla fingrarna. På den tiden var jag bra på att lära mig utantill. En robot med taktkänsla. 😉

Hans Lundberg heter den mycket trevliga ägaren.

Kak/tårtbuffén – mycket njutbart för ögat.

Svårt att välja bland lockelserna. Jag berättade mitt val för Solveig och gick ut i trädgården för att ”boka bord”.

Jag hade megatur som hittade ett ledigt bord med stolar. De hade precis öppnat, men fiket är populärt. Snabbt blev det trångt och mysigt i den lilla innergården.

Jag gillar att sitta och vänta på något gott och under tiden få njuta av annat. Pulsen gick ner i viloläge. En värmländsk kvinna vid bordet bredvid fick två av stolarna vid mitt bord. Vi bytte några fraser med varandra och jag gav henne ett visitkort och berättade att hon kanske kom med i bloggen.

Jag brukar sällan vara självgod vid mitt eget fotograferande. Men denna bild är jag mycket nöjd med.

Som vanligt väljer vi olika saker. Sedan delar vi på mitten – om det är möjligt. 😉 Saffransbullen/wienerbrödet smälte i munnen. Mums.

Kladdkakan bakad på belgisk choklad. God? Skojar du? ❤  Dessutom supernyttig med jordgubbar och c-vitaminer. 😉
Utan skämt: Perfekt för en ”diabetiker etta”, som ska ut och gå i tuffa uppförsbackar under en längre tid. Däremot rekommenderar jag ingen att göra det ”varje dag”.

Nöjda strövade vi vidare bland gränderna och nådde Botaniska Trädgården för andra dagen i rad. Ibland är livet både enkelt och ljuvligt att leva. ❤

Detta var fik nummer 17 som kvalificerade sig till tävlingen – årets fik 2019. Sjutton pärlor med det ”lilla extra”. ❤

 

28 tankar på “Café Gula Huset

 1. Det första man blir blind på är ögonen, sägs det ju…Sen skulle man behöva se lite dåligt därinne, bland alla de läckerheterna 😉
  Den bilden på drickande barnet, ska du vara stolt över 🙂

  Gilla

  • Den gången var jag ute efter att se rosor längs med den mest fotograferade gränden i Visby. Det var inte förrän jag granskade kartan efteråt som jag insåg att jag måste gått förbi det gula huset. Det är inte första eller sista gången det händer. 😉 Du har helt rätt. Men man behöver inte ha dåligt samvete. Innanför muren finns otaliga uppförsbackar.
   Den kommer säkert någon främmande person knycka och tjäna pengar på i ett helt annat sammanhang. Jag orkar inte.. minns just nu inte vad Jennifer lärde mig om att signera foton. Dessutom skulle jag inte ha tid med sådant. Det man inte ser och vet har jag inte ont av.
   Tack ska du ha.

   Gillad av 1 person

 2. Den dörröppningen ser verkligen inbjudande ut och jag märker att den luras inte. Så mysigt det verkar vara där inne! Kladdkaka skulle jag kunna tänka mig, men då får jag väl springa upp och ner i källartrappan ett antal gånger för att kompensera…..men det kan det vara värt. Kram

  Gilla

 3. Där skulle jag trivas, det ser verkligen mysigt ut. Plus då allt det goda som finns att inhandla, blir otroligt fikasugen nu. Någon av pajerna skulle jag önska mig.
  Håller med dig om bilden på pojken, men bilden på ägaren är inte så långt efter. Mycket på grund av ”kockmössan” på hans huvud som inte är någon kockmössa. Var det en baktanke där hos dig, eller en lyckträff? (Var jag rolig nu, mitt ibland alla bakade godsaker?)
  Det var länge sedan som jag spelade på ett piano. Jag har en gång i tiden lärt mig spela orgel, men kunde bara spela efter noter, till motsats till flera av mina syskon och min mamma. De gjorde som du, bara spelade efter gehör.
  Jag kommer ihåg de branta backarna innanför murarna i Visby så jag förstår att du måste styrka dig med en kladdkaka.
  Kram!

  Gilla

  • Du var rolig. 🙂 Jag har inte sett den detaljen förrän du skrev om det. Nej. Det var ingen baktanke. Måste handla om något köksredskap som hänger på väggen bakom honom.
   De backarna är inte att leka med. Förstår att du inte glömt dem. Jag märker att min kondition förbättrats rejält. Förra hösten var det tufft att gå bara en liten bit i en brant backe.
   Helgkram Bosse

   Gilla

 4. Vilket mysigt ställe och bilden av den lilla killen var verkligen bra och man ser verkligen hur han njuter. Vilket härligt ställe att sitta och fika på men som du säger så är det en ganska diskret cafeskylt och lätt att missa men det verkar ju vara känt så mycket folk som det är där.

  Gilla

 5. Vilket alldeles underbart och mysigt café! Det hade jag verkligen inte velat missa. Allra bäst hade det varit med en buffé så man hade fått smaka allt…

  Kram och god fredag!

  Gilla

 6. Så många fina bilder som jag har missat av dina inlägg från Gotland. Nu har jag scrollat och tittat ikapp. Jag känner igen en hel del från när vi var där. Jag förstår bara inte hur jag ska komma ihåg var jag fotade allt. Eftersom vi var 8 st som gemensamt upptäckte Gotland så blev det inte direkt att jag hann med att skriva ner var vi var och fotandet blev det lite si och så med då jag inte kunde låta alla vänta på mig medan jag fotade. Folk ville ju vidare 😀 Oftast blev det bara lite klickande i ”farten”.

  Gilla

  • Tack! Du verkar vara som jag. Tar en massa kort. Det blir kanske inte lätt för dig. Jag kan ju inte speciellt mycket av Gotlands yta ännu. Ha ha! Jag skulle kunna se mig själv om jag hade 7 st vänner med mig och till slut fick smita iväg för att ta foton i smyg. Det blev säkert bra. Du är duktig på att ta kort. Jag ser med spänning fram emot att få se dem på din blogg.

   Gillad av 1 person

  • Där trivdes vi bra. Efter att ha traskat i de branta backarna behövdes snabba kolhydrater. Då tar jag hellre dem fastande än flytande. Om tiden finns där. Det är alltid ett mixtrande med den där ”presenten” som jag fick för snart 30 år sedan. 😉
   Tack för omtanken. ❤
   Kram Bosse

   Ps. Om jag trycker på din blåa länk blir det tvärstopp. Där går inte att öppna något.

   Gilla

 7. Här hade jag mer än gärna följt med in. Ja, det vill jag ju till alla caféer ni besöker. Jag är extra förtjust i dessa innergårdar/trädgårdar och visst vill man sitta ute dessa fina dagar. Att dela på bakverk brukar vi också oftast göra . Om den inte helt faller ihop av det förstås.
  Bilden på killen men hatten är helt ljuvlig. Så fint fångad-
  Tack för besöket.
  Kram!

  Gilla

  • Där får man flera ”flugor” i en smäll. När vädret ställer upp såklart. Visst är det smart att göra så. Vi gör det även på restauranger ibland. Då blir det en dubbel upplevelse.
   Inte blev det sämre att mycket gick i blått. Hade jag kunnat ta bort det som var i vägen till vänster hade det blivit en fullträff. Det finns en gräns vad en amatörfotograf får göra. 😉
   Lördagskram Bosse

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s