Raukarna i Slite

På Gotland finns raukar på ungefär 25 platser. 
De största raukfälten finns på norra Gotland (inklusive Fårö), på mellersta Gotlands ostkust, på Karlsöarna samt Storsudret längst ner i söder.

När vi var på Gotland på semester hade jag ingen vetskap om raukar i Slite. Men när jag började gräva i litteratur och nättrådar lärde jag mig mycket nytt under solen. Vilket jag fortfarande gör varje dag. Helst under regndagar= inomhusdagar. Gotland fascinerar mig på många olika sätt. ❤

Det var en jobbig lutning upp och värre neråt på hemvägen. (Syns inte så mycket på fotot).
Däremot noterade jag att det mörknade på himlen och verkade dra ihop sig till en rejäl regnskur som vi inte var klädda för.

Ett mullrande som tycktes komma från… min dumma fantasi som aldrig tycks ebba ut.

Även du utan fantasi måste hålla med om att det syns hur arg Sten Rauk blev när jag närmade mig.

Jag vände mig om bakåt och ropade.
”Solveig! Googla lugnande ord till uppretad rauk.”
Jag hörde en kvinnlig röst bakom mig muttra något om att min fantasi hade semester. Men vrålet framför mig tog över igen. Från någonstans på mitt hjärnkontor plockade jag fram lugnande raukiska fraser som direkt fick effekt. Tror du mig inte?

Ha! Jag lyckade till och med få fram bättre väder och Sten Rauk stängde lydigt munnen. Jag borde ha en lysande framtid som framgångsrik Raukmedlare. 😉

Det är alltid kul att ta sig tid och studera raukarna från olika håll. Samma rauk kan påminna om olika saker från skilda vinklar. Det är endast fantasin som sätter gränserna eller spärrarna.

Utsikten var varierande. Fabriken Cementa har du säkert hört talas om. Därifrån exporteras cement till många delar i världen. Min fantasi hade ännu inte helt lagt sig tillrätta. Den tänkte på julafton och avsnittet med campingsemestern och Långben som bilförare. Vet du vilken ”scen” som jag syftar på?

Småbåtshamnen såg trivsammare ut.

Därute ligger den ö som jag längtar efter att besöka. Assunden går inte att nå via Slite med bil. Däremot från en annan plats. Det måste vara rätt väder, helst rätt årstid för att lyckas med att få full valuta av besöket. Jag älskar att planera. Ibland lyckas jag. Andra gånger inte fullt ut. Samtidigt vill jag alltid ha utrymme för spontanitet. Det är omvägen/något oväntat som kan bli dagens största ögonblick.

Då var det nerför som gällde. Undra om det är okej att rulla ner som jag gjorde för några veckor… år sedan? Mamma brukade inte vara så glad när jag kom hem som GrönBosse. Förstod inte riktigt varför. 😉 Gick lite bättre när jag kom hem som VitBosse. I nästa inlägg ska jag försöka bli SeriösBosse igen.

20 tankar på “Raukarna i Slite

 1. Jo men visst. Musse Pigg och Janne Långben som har parkerat husvagnen intill en rykande fabrik och helt enkelt satt upp en jättestor affisch som trollar bort den tråkiga utsikten. Den är bra. Även om jag har sett den ett otal gånger tycker jag ändå att den är trevlig fortfarande.

  Vilka raukar! Verkligen fantastiska och fantasieggande. Sten Rauk. Påminner mig om Jönssonligan och finanskungen Wall Enberg ☺. Finns ju tydligen också med i någon sketch av Grotesco. Bankir Wall Enberg.

  Gilla

 2. Vilka fina bilder på raukarna och så annorlunda de kan se ut från olika håll. Visst minns jag den scenen mycket väl! På vår tid var ju utbudet inte så stort så man fick hålla till godo med nästan samma filmer en gång om året. Annat är det nu 😉

  Kram från ett kvalmigt Skåne!

  Gilla

  • Då var det stort när klockan blev 15:00 på julafton. Jag tror det fanns en helt annan förväntan, glädje och uppskattning när det bara fanns den enda chansen under året. Nu har vi skämt bort oss själva och tar mycket för givet. Risk att bli dåsigt mätt på utbudet och få en släng av uttråkad. Jag talar/skriver för mig själv. 🙂

   Älskar sensommarkvällarna. Men är trött på de svettiga nätterna.
   Kram

   Gilla

 3. Roligt att få se raukarna i Slite för dem har jag inte sett tidigare. Men jag har sett Gotlands högsta rauk Jungfrun i Lickershamn en gång för mycket länge sedan. Vi blev överraskade av dimman på väg från Visby i segelbåt och tog följe med en fiskebåt som hörde hemma i Lickershamn. Där stannade vi över natten och på morgonen när dimman lättat så vi Jungfrun.
  Kram från fastlandet.

  Gilla

  • Tack för den anekdoten. Tur ni fick lots till säker hamn. Jungfrun är imponerande. Den var den första rauken som fick gästa min blogg i vintras. Det stod i vår tidning igår att fiskeboden som säljer fisk i Lickershamn ska bomma igen. Hoppas någon annan vill ta över den.
   Kram Bosse

   Gilla

 4. Slite har jag besökt några gånger och har även sett raukarna på avstånd. Men inte har jag tittat närmare på dem. Men nu så fick jag göra det. Vilka fantastiska skapelser! Tänk om de kunde berätta om sitt liv. Och när man ser dem kan fantasin gärna få flöda.
  Kram!

  Gilla

 5. Pingback: I ur och skur | gotlanduppochner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s