Skansudde fyr

Det var länge sedan jag svingade golfklubbor. Visby golfklubbs banor ligger vackert vid Västergarn och jag inser att anläggningen måste vara vida populär. Nu var det inte det som drog mig dit…

… eller en provtur med det tuffa gröna fordonet…

… istället var det vetskapen om att det skulle finnas en fyr på området.
Jag har det på bild i den utmärkta boken Gotland – Bilder från luften. Nu ville jag se det i verkligheten.

Skansudde fyr ligger vid första tee, bredvid Fyrhuset som går att hyra. Perfekt för golflirare som bara behöver öppna dörren och ställa in svingen.

Mellan 1890 och 1938 var ledfyren bemannad. Undra hur många fyrvaktare som hann jobba här? Gick det speciella yrket i arv mellan far och son? Hur många kvinnliga fyrvaktare har det funnits tro. Det sista blev jag extra nyfiken på. Min bloggvän Lollo borde veta svaret eller ha möjlighet att titta i ”hemliga register”. 😉

Vad hände just detta år?

En större fyr finns på Västergarns utholme, strax utanför. (Du ser den vita fyren en bit till höger) Med sitt rika häckande fågelliv är det förbjudet att stiga i land på utholmen eller landa med luftfarkost mellan 15 mars och 30 juni.

Personliga tankar:
Denna måndag var Solveigs sista sommarlovsdag 2019. Vi passade på att njuta extra av bilturen längs med västra Gotland. Startade utflykten innan klockan åtta. Samtidigt var ett stänk av vemod nerpackat. Något mycket uppskattat var på väg att rinna iväg mellan fingrarna. Då gäller det att hålla i tiden. En omöjlig uppgift. Bäst är att glida med mjukt och njuta av nutiden. Sedan i efterhand minnas de ljusa stunderna med hjälp av foton och tankeminnen. Vårt andra år på Gotland ligger framför oss – fullt av möjligheter. Får vi bara ha hälsan är det mesta möjligt.

 

8 tankar på “Skansudde fyr

 1. Svinga klubbor är inget problem, det är att träffa bollen som var det största problemet för mig. Så gav upp ganska snart.
  Jag har ju haft många passagerare från Gotland genom åren som reseledare och den mest fantastiska berättelse jag hört var av en man som var uppvuxen på en liten ö med en fyr. Bara han och hans föräldrar bebodde ön. Så otroligt. Uppmanade honom att skriva om detta, men vet inte hur det gått.
  Ha det bra!

  Gilla

  • Kunde du inte spelat utan boll? 😉
   Tack Lena för den berättelsen som får mig att fundera vidare på hans uppväxt. 😀 Givetvis undrar jag vilken av fyrarna och därmed vilken ön det var som det utspelade sig på. Hoppas han nappade på din utmärkta idé. 🙂
   Tack ska du ha.

   Gilla

 2. Golf är inget jag gillar. Fyrar har alltid fascinerat mej. Vilket ensamt jobb att bo på en liten ö utan grannar bara familjen och fyren som skulle skötas.
  Varma kramar från oss

  Gilla

  • Tyvärr är jag inte född med en guldsked i munnen. Pappa satte därmed aldrig upp mig i Tylösands golfklubb när jag var en liten söt spermie. 🙂 Inte ens i golvklubben. 😉 Men sporten ”avsnobbades” samtidigt som jag fick gott om betald fritid. Det var en sport som passade mig utmärkt. Men jag slår som en vänsterhänt. Precis som i minigolf och innebandy. Det är kanske därför vår äldsta blev vänsterhänt.
   Samma här. Fyrar har alltid varit något jag gått igång på. Det beror såklart på var fyren står. Om den står på Gotland, Öland eller vid kusten på fastlandet försvinner ”ödslighetsbiten”.
   Åskvärmeskramar

   Gillad av 1 person

 3. Åh, det där vita huset och fyren gillar jag! 🙂 Annars är jag/vi inga golfspelare, men vi åker gärna till golfställen och äter lunch. I regel har de utmärkta och prisvärda luncher! 🙂
  Ja, lite vemodigt när ”sommarlovet” går mot sitt slut! Men tänk så mycket ni har sett under ert år och allt som finns kvar att upptäcka…
  Så trevligt att vi får följa med!
  Kram Nilla

  Gilla

  • Den är söt och ligger vackert. Det har vi också gjort ibland och jag känner de som gör det ofta.
   Just nu är här mer sommar och varmare än det varit resten av dagarna under hela året. Under vår kvällspromenad var det 23.5 grader. Det mullrade på avstånd. När jag kom hem satt jag på balkongen och tittade på fyrverkeriet på den mörka himlen.
   Det är dags för mig att planera framtiden. Dessutom finns det förhoppningsvis några som vill vara med och leka/tävla i november. Känns konstigt att svettig sitta och pyssla med sådant. Men annars skulle jag aldrig hinna få ihop allt.
   Kram Bobo
   Ps. Prag lät mycket lockande. Ska bli spännande att se blogginlägg. 😀

   Gilla

 4. Vad roligt att få komma med hit till Skansudde fyr. Fyrar tycker jag mycket om och de har ofta sin historia att berätta. Stort tack för turen hit.
  Och jag önskar dig och Solveig ett fin andra år på ön och allt det bästa.
  Kram!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s