Buske fiskeläge – allt har sin tid

Vi befann oss en halv mil utanför Visby och hade precis njutit av god fika med havsutsikt. Nu var det dags att försöka hitta Buske fiskeläge och platsen för det berömda ljudet ”Vågskvalpet”.

Det är inte helt lätt att ta sig ner till Fridhemsvikens strand på den kuperade stigen.
Trots att platsen är rejält stenig är den visst populär under sommartid.

Vad bra det är att kunna använda kameran som kikare (zooma in). Om den där stora färjan kom för nära hit skulle det bli extremt högt vågskvalp.

Där är Buske fiskeläge såklart. Frågan är hur man ska ta sig dit. Det lockade inte att gå på stenarna med en bruten mellantå och konsten att kunna flyga med kroppen ligger inte för den lilla människan. Någonstans måste det finnas en smal väg och en brant trappa. Logiska tankar från en man i sina bästa ”tankeår”. 😉

Fördelen med en smidig liten bil märks i sådana här situationer. Jag tryckte in ”den lilla blå” vid sidan om en större firmabil på ungefär samma plätt. 😉 Trappan blev snart synlig vid ett buskage.

Det rör sig om ett tiotal bodar som är uppbyggda mot den branta klippan Högklint. I januari 2015, när Gudrun härjade, drog de höga vågorna med sig en del av bodarna. Så nära strandkanten måste bodarna ständigt vara utsatta för havets temperament.

Det rör sig om ett trångt fiskeläge och troligtvis har det aldrig historiskt sett varit någon större fiskehamn.

En detaljbild måste få vara med även i detta blogginlägg.

Liksom vid Ygne fiskeläge, som jag har haft med tidigare, avsatte Prinsessan Eugénie en fond till Buske fiskeläges yrkesfiskare för ex. förlorade redskap.

Jag stannade upp en stund vid trappan för att lyssna och ta in denna berömda plats en sista gång. Här kommer en förkortad fakta:
Från början hade P1 en fruktansvärd störande kalibreringston på nätterna. Det var då ljudteknikern Björn Carlsson berättade om sin idé om en ”ljudmatta”, det kluckande ljud som han spelat in vid Buske Fiskeläges klapperstenstrand. Kanalchefen nappade säkert tacksamt på betet.
Många människor som genom åren lyssnat på kanalen på nätterna har säkert somnat in till vågorna som stillsamt rullar ut och in. Ut och in. Ut och in. Björn har förklarat att det finns en variation av små runda stenar på platsen som skapar det fina ljudet. Ljudet från stenarna följer sedan med tillbaka. ❤

Tyvärr är ”Vågskvalpet” sedan 2015 ersatt av repriser på nätterna. Undra om förbrukningen av sömnpiller ökat på dessa fyra år? Eller är det lika lätt att somna till repriser. Samma ordström som maler på. Natt efter natt. Är det bara tillräckligt sövande röster. 😉 Nja. Jag föredrar mycket hellre Björn Carlssons version. Helt biverkningsfritt. Sedan går det att variera med Uno Svenningssons ”Vågorna”. 😊

Dags att ge sig iväg mot nya mål. Vilken härlig ö vi har äran att bo på. ❤

20 tankar på “Buske fiskeläge – allt har sin tid

 1. Vilka roliga utflykter ni är på! Kul att lära känna sin boplats. Detaljstudien var verkligen vacker.

  Nu är det inte lång tid kvar för oss här i Göteborg. På lördag flyttar vi. Vi kanske inte flyttar från Göteborg för gott, men ett år åtminstone, är vi borta. Får se vad som händer. Står skrivet i stjärnorna.

  Gilla

  • Det som är intressant är att en sak föder många fler. Dessutom pratar jag med människor som har sina favoritplatser som de delar med sig av.

   Du väljer ett ännu mer djärvt uppbrott än vad jag gjorde. Vad spännande det låter. Förstår att det är en hel del att pyssla med nu. Givetvis undrar jag om både det ena och det andra. Det var ju bara några dagar sedan det landade hos mig. Undra om det ska bli en ny blogg till som jag valde att starta vid årsskiftet. Jag ska följa och läsa stjärnorna. 😉 Stort LYCKA TILL MED ALLT! 😀

   Gilla

  • Det kan verkligen skifta mellan fiskelägen när det gäller många saker. En del är rejält skyltade. Tror det beror på att de har försäljning av fisk och annat. ,) Andra får man använda sin fantasi för att hitta. Eller hoppas att bilen inte blir sur. 🙂
   Detta krävde ganska god fysik. Knä är viktiga saker i kroppen.
   Kram

   Gillad av 1 person

  • Med tanke på den berömda ljudmattan eggade det mig att hitta dit. Det ligger på en dramatisk och lite svårförstådd vald plats. Jag tycker dessutom det är kul att jämföra dem. Men de nyare har inte personligheten för att få komma in på min blogg – än så länge. 😉
   Jäpp. Betydligt bättre live. Tänker på omgivningen. Men själva fiskeläget är inte snyggt för ögat. Nästa som jag troligen lägger in var en mycket finare besöksstund. Live brukar alltid vara bäst. Bara en sådan sak som dofter. Ljud vid vatten. Sällskap. Fikakorg.

   Gilla

 2. Mysigt att få somna till vågskvalp…och så tar de bort det…fast jag somnar lätt till TV.ns vaggande sken. Kul att få en anekdot ialla fall. Trångt verkade det vara med en massa charm.
  Tänkte på dig för någon helg sedan, när vi strosade i Ystad en söndags förmiddag.

  Kram Kajsahttp://www.bland-kastruller-och-vinglas.se

  Gilla

  • Så du är en TV-somnare. 😉 Jag tror aldrig jag somnat under ett program. Det är nog mycket ovanligt bland folk. 🙂
   Det är underbart att strosa bland gränderna i Ystad i rätt väder. Kul att du tänkte på mig. Vi har bokat flygbiljetter för ett tag sedan och tänkte försöka hinna med att ta ett pågatåg till Ystad eller Simrishamn under vistelsen i Skåneland.
   Kram Bosse

   Gillad av 1 person

  • Har du någon ledig vecka över någon gång kan jag varmt rekommendera Sveriges största ö. 😀
   Mums! Det är ingen dålig plats att bo på. Min favoritstad i Sverige är Umeå. Där har jag pluggat och bott och tänkte fortsätta bo i staden – om inte en kvinna rörde ihop mina tankar och mål. 🙂
   Tack ska du ha.

   Gilla

   • Umeå är en fin stad.
    Jag bor ca 10 mil söderöver.
    När jag var ung så fanns inget roligt i min stad så vi åkte alltid upp till Umeå för att hitta på roligheter både dag och nattetid.
    Nuförtiden så har det hänt mycket i min stad så jag behöver inte längre åka norrut för att gå på gallerier eller på krogen.
    Nåväl, krogen går jag ändå aldrig på längre…kan ha med ålder att göra!

    Kram

    Gilla

   • Då gissar jag på att du bor i Ö-vik. En av mina närmaste kurskamrater var därifrån.
    Ålder kan ha med saken att göra. 😉 Allt har sin tid brukar jag tänka. De roliga minnena finns kvar. De sorgliga kan vara bra att komma ihåg lite vagt, så man inte saknar dåtiden för mycket. 😉
    Kram

    Gilla

  • Det är otroligt intressant att jämföra fiskelägen. Det finns givetvis många likheter men även olikheter när det gäller mycket. Svårast är att hitta dit. Oftast står det inga skyltar från de stora vägarna. Inte heller när man svängt av och letar runt. Bilen lever ibland ”farligt”.
   Självklart är det skillnad om det säljs färsk fisk. 😉
   Kram
   Ps. Jag har redan lagt ner massor av svettiga timmar på november. Hoppas det kommer något bra utav det. ,) Nu känns det avlägset. Men är inget förberett skulle jag inte fixa att snickra ihop delarna.

   Gillad av 1 person

 3. Hej där Bosse! Nu är jag tillbaka i bloggens värld! 🙂 Läser lite om vad du/ni har haft för er medan jag har varit på resa och njutit av vackra Prag! Ja, du gissade rätt! 🙂
  Så fin plats. Eller ska jag skriva spännande plats? Tur med trappan… lite enklare när man som du har ont i en tå! Detaljbilden gillas mycket! Förstår att Gudrun tog sig fram hårt och hänsynslöst här…skulle nog inte vilja sitta där vid kajen då det stormar!
  Kram Nilla

  Gilla

  • Inget dåligt val när det gäller resmål. Jag gick direkt in och njöt.

   Spännande låter bäst för mig också. Det är annars riktigt fint och dramatiskt i dess omgivning.
   Inte jag heller. Jag minns fortfarande väldigt mycket från när Gudrun härjade i vårt land. Själva blev vi utan vatten och fick ”låna” av en granne. Träden i skogarna föll som ”plockepinn” och förändrade mycket. Vi små människor levde farligt utomhus.
   Kram Bobo

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s