Botaniska Trädgården – augustibesöket

DBW (De Badande Wännernas trädgård) Botaniska Trädgården anlades 1855. Det som är speciellt med trädgården är att växter som borde vantrivas här trotsar det geografiska läget. Orsaken är att Visby ligger i odlingszon 1.
En gång varje månad under 2019 tänkte jag och Solveig besöka denna oas som kallas för ”Botan” i folkmun. Vi ser fram emot att se både exotiska växter och mycket annat ögongodis. Välkommen att följa med oss på våra utflykter till denna fantastiska trädgård.

Augustibesöket blev istället augustibesöken, två dagar i rad. Eftersom vi den andra gången råkade vara i närheten och fick möjlighet att gå tillbaka och kolla upp några skyltar. Båda gångerna gick vi in genom entréer som vi vanligtvis inte brukar välja; den vid S:t Olofs ruin och grinden vid Tranhusgatan.

Som vi njöt av blomsterprakten. Det var nästan så jag fick lust att lyfta på hatten (om jag hade någon) åt den ”Röda solhatten”.

En av många humlor i arbete.


Den här gången rörde vi oss länge bland de olika varianterna av dahlior. En av dessa är en ”Röd piondahlia”. (Bishop of Canterbury). Troligtvis den övre.

”Halskråsdahlia”. (Night Butterfly)

”Enkel trädgårdsdahlia”.

Botan är mycket mer välmående denna augusti än 2018 års torra säsong. Men mer nederbörd är fortfarande efterlängtad av många på öjn.

”Orientlilja”.

”Brittsommaraster”. (Axel Tallner).

”Gul praktrudbeckia”.

Min älsklingsfärg. Vad är det? Det är inte alltid lätt att hitta rätt skylt bland all växtlighet. Vi vågar inte gräva hur som helst. 😉 Svar: Verbena. Ettårig sommarblomma. Tack till Marit i Norge. 😀

Full aktivitet bland Botans alla bin. Eller finns det något bi i mängden som hela tiden smiter undan?

Givetvis blev det en stund bland rosorna också.

Men bara en av dem fick visa upp sig på bloggen. En riktig personlighet med en egen skön stil.

Att vara trädgårdsmästare på Botan borde vara en dröm. Helst med tanke på att Region Gotland skrev under ett avtal i januari som ger verksamheten arbetsro tio år framåt.

Efterord:
Mästerfotograf i den underbara trädgården: Solveig Lidén ❤
Flanör och fotopekare: Bosse Lidén  😉

 

 

40 tankar på “Botaniska Trädgården – augustibesöket

 1. Vilka ljuvliga bilder mästerfotografen tog på era augustibesök i Botaniska Trädgården. Säga vad man vill men sommaren är bäst, ingen protest 😉

  Kram och god söndag!

  Gilla

  • Jag har kommit fram till att det är mycket skönare att gå vid sidan. Det blir bättre bilder. Jag kan njuta mer av allt annat. Dessutom är det en skön paus eftersom jag tar massor av foton på väg dit och ifrån. Vi brukar välja olika gränder och gator.
   Visst är den. Det såg härligt ut när S och hennes mormor njöt i havet.
   Kram tillbaka

   Gilla

 2. Så nydelige blomster du viser! Det må være en fantastisk botanisk hage å besøke. Solhatter og dahlia er virkelig sommerfuglmagneter 🙂
  Den du ikke fikk sett navnet på heter verbena. Den er en ettårig sommerblomst.

  Klem fra Marit

  Gilla

 3. Mmmm … härliga augusti och jag får vandra i Botan med hjälp av din härliga text och Solveigs fantastiska bilder. Det tackar jag för! Jag gillar augusti, rabatterna är eldiga och fullmatade. Dahliorna blommar i alla tänkbara färger och former. Halskråsdahlia var en ny variant som jag inte hört talas om. Den blå känner jag ju så väl igen men namnet är totalt borta. Kommer säkert på det inatt 🙂

  Kan tänka mig att Botan kommer att fortsätta vara vacker, året ut. Ser fram mot kommande promenader!

  Kram Anita

  Gilla

  • Vilken tur jag hade som inte såg några farliga slingrande augustiormar. 😉
   Vilket mustigt och härligt blogginlägg du serverade oss. 🙂
   Jag hade tur och fick namnet via Norge och har lagt till det nu i texten, ”Verbena”.
   Hoppas du inte vaknar i natt i onödan. I så fall får du läsa en bit i en Dennis. 😉
   Kram Bosse

   Gilla

  • Den sista bilden är Gunnel. 🙂 Vi är ett sammansvetsat team på många sätt. Precis innan hade vi traskat omkring bland de branta gränderna och fikat på ett underbart ställe (igår) och jag tog kort på varenda hus som jag såg. 😉 Då är det skönt att få vila den biten ett tag. Det blir en annan njutning och jag får en bättre fotoblick. Kommer med åsikter. Ibland lite för många. 😉
   Kram

   Gilla

  • Igår var det extra trevligt. Min mage var full av god fika från ett härligt fik en bit därifrån. Mums! ❤
   Ha ha. 🙂 Bäst är det dock nästan alltid att se det på riktigt. Det var gott om människor i trädgården båda dagarna. Flera vill ta kort. Numera nästan alla med sin mobil.
   Hoppas du ska göra något trevligt denna söndag.
   Kram Bosse

   Gillad av 1 person

 4. Så vackert och fridfullt. Där kan man nog samla ny kraft och energi. Sitta och meditera, läsa en bok eller bara sitta och titta. Sådant saknar jag här där jag bor. Kram Katarina.

  Gilla

 5. Det finns många vackra blommor i vår Herres hage!
  Svar…Om man fortfarande är vänner efter att man har satt ihop en Ikeagrej då kommer det att fungera bra i livets olika problem!
  Kram!

  Gilla

   • Jag får nöja mej med min egen lilla Bota som just nu är underbar. Rosorna blomma igen och kärleksörterna är ljuvliga och fulla av insekter.
    Soliga hälsningar från oss.

    Gilla

   • Du har det mycket bättre. Närmare. Den är din egen. Du kan se den inifrån. Du bestämmer hur där ska se ut o.s.v.
    Det är härligt med fina blommor som återkommer fler gånger under en säsong. Insekter är intressanta att studera och tacksamma att fotografera – när de uppför sig väl. 😉
    Svettiga kramar från Visby

    Gilla

 6. Stort tack Bosse för detta härliga besök i Botaniska. Vi var ju där i juli och njöt till fullo av vistelsen . Fantastiska bilder av den vackra blomsterprakten med många detaljer. Blommors namn är min svaga sida men jag tränar. Fint att du skriver ut dem så jag kan lära mig några till-
  kram!

  Gilla

  • Visst är det en underbar oas, som är svår att titta sig mätt på. Jag njuter mest och är en amatör när det gäller namn. Men Solveigs app brukar lösa en del och hon kan så många fler arter än jag. Den här gången fick vi ju även hjälp från Norge och Marit som är expert på blommor.
   Kram

   Gilla

 7. Så fina bilder på blommor. Jag älskar rosor och dalior Lite kinkiga blommor för dalior gillar inte frost och man får gräva upp och spara rötterna. Rosor dör här och det är bara buskrosor som klarar sig. Jag har varit på den där trädgården när jag var i Visby och den är verkligen fin. Man skulle lätt kunna gå omkring där en hel dag och få inspiration

  Gilla

  • Hon är duktig hon. 🙂 Det är skönt att ibland bara beskåda och komma med tips. På sista tiden har det blivit som en god vana att lämna över kameran därinne. Som extra grädde på moset blir det ofta bättre resultat.
   Annars blev det x antal foton på dit och hemvägen båda dagarna. 😉 Valde olika gränder. Tyvärr var ex. stockrosorna överblommade. Så antagligen kommer jag inte att välja ut så många av de bilderna i framtiden. Du hade säkert stormtrivts att gå morgonpromenader innanför muren.
   Fast jag hade kameran också på området och det retar mig fortfarande att jag stod stum och missade chansen att få en kanonbild vid ett tillfälle. Kunde inte låta bli att säga det rakt ut högt. Grrrr! 😦 En sådan chans får jag nog aldrig mer. Mer om det på den andra bloggen någon gång. 😉
   Svettiga kramar från Visby.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s