15. Rute kyrka

Inget landskap i Sverige har så många medeltida kyrkor som Gotland, 92 stycken och dessutom 3 ödekyrkor. Min plan är att åka runt till dem alla och med kamerans och fantasins hjälp förflytta mig många hundra år tillbaka i tiden. Säkrast är att besöka kyrkorna den 15 maj till 15 september för då är de öppna dagtid.
Vilken fantastisk kulturskatt. Tack ”snälla” Valdemar Atterdag för att du inte gav dig på dem också, som du gjorde med alla, utom S:ta Maria, i Visby. 😉

Det står i en broschyr att Rute kyrka i sin helhet är uppförd under medeltiden.

I kyrkogårdsmuren finns två stigluckor bevarade av medeltida ursprung.

Intressant med de här tre gravhällarna av kalksten från tidig medeltid. En är med runskrift. Den kan tolkas så här: Si-tris arvingar läto göra stenen över Ödvald (?), sin broder, som dog i Finland.

Det finns inget uttömningshål i dopfunten från omkring 1245.

Triumfkrucifixet är från sent 1300-tal och…

… predikstolen är tillverkad 1733.

Altaruppsatsen av sandsten är från första hälften av 1600-talet. På mittfältet syns en framställning av Abrahams offer, på sidorna Moses och Aron.

Det fanns flera vackra kalkmålningar av Passionsmästaren och vi hade svårt att välja ut bara ett foto till detta blogginlägg.

Avslutar med ett votivskepp. Är det inte fint?

Tänkvärda ord:
”Man är alltid en lärling i levnadskonst.”
                                                     Drottning Kristina

 

12 tankar på “15. Rute kyrka

 1. Vilken fin kyrka med många gamla detaljer kvar. Extra roligt är det att gravhällarna fått komma in i kyrkan och att en dessutom har runskrift. Då känner man historiens vingslag!

  Kram och god fredagskväll!

  Gilla

 2. Intressant, säger fd religionsläraren, som alltid gillat ordet stiglucka! Men altaruppsättningen i bästa barock-anda är lite svårsmält. Och en på runstenen dog i Finland – användes det ordet på vår del av världen redan då, eller är det ett annat ord som tolkas som Finland? Vi blev ju en likställd del av Sverige 1362…

  Gilla

  • Då borde denna kategori passa dig utmärkt att kika in i. 🙂 Vi har besökt flera under dessa ”öppna” månader så vi klarar oss till 15 maj nästa år när de öppnar upp igen. 🙂 Då gissar jag på att det kommer att bli en del stopp vid kyrkorna när ni åker omkring i bussen. Det bästa är att de är inte svåra att hitta. Nästan överallt när man kör omkring ser man minst ett ståtligt kyrktorn som visar vägen.
   Smaken är alltid olika vilket är som det ska. Det finns många likheter har vi redan upptäckt men givetvis en hel del olikheter som berikar. Men om din resa är innan 15 maj eller efter 15 september får du kontakta Svenska Kyrkan eller personligt ansvarig för just ”den kyrkan” som säkert ställer upp om det inte är inre arbete på gång denna säsong.

   Jag läste aldrig runskrift under alla mina studieår 😉 och de kanske inte var helt hemma i det, de som försökte tyda den. Texten står i deras broschyr och källan är Gustafsson-Belzacg, Marianne. Konserveringsprogram. 2008 och nästan exakt samma text står i boken Gotlands kyrkor av Erland Lagerlöf och Gunnar Svahnström. 1984. För mig är det en Ödvald (vanligt namn förr har jag förstått) från Gotland som dött. Aglia förstod jag inte. Efter det står det tre punkter. Så det finns antagligen mer text som kanske inte har med Rute kyrka att göra. Broder står antagligen för att han var med i församlingen, gissade jag. Däremot blev jag nyfiken hur han dog. Var det krig? Svält? Köld? ”Vanlig död”? I broschyren stod även detta: Gravsten från 1100-1200 talet. Eftersom det inte stod med i boken valde jag att inte ta med tidsangivelsen helt och hållet. Utan valde tidig medeltid som det stod i nämnda boken.

   Gilla

  • Det är intressant att se likheter och olikheter i kyrkorna. Men det räcker att besöka högst 2 st under samma utflykt.
   Det låter mysigt. Gäller att passa på så länge värmen består. Vi går en liten kvällspromenad. Än så länge har jag gått ”alla” gångerna med bara armar.
   Lördagskram

   Gillad av 1 person

  • Det är kul att vara lite nörd. 🙂 Många ligger så tätt och samtidigt stöter vi på mycket annat intressant. Jag har sett att flera ligger nära ett änge eller naturreservat. Då blir det ett par flugor i samma smäll. 😉
   Tack ska du ha. Vi har precis varit och veckohandlat. Tänk att det är en hel del kunder redan klockan 7. Nu ska vi hitta på något trevligt efter lunch. Gäller att passa på när det är så här sommarvarmt. Hoppas du ska göra något roligt i Småland och att vädret är lika bra där.

   Gillad av 1 person

   • Ja, visst är det roligt 😀 Kyrkor är ju dessutom vackra, och roliga att fotografera, och jag förstår att ni stöter på mycket annat intressant också, det verkar vara en underbar ö ni bor på 🙂
    Det känns som det alltid är folk i affären oavsett tid, men nu är det ju lönehelg också, så det kanske är extra mycket folk idag. Vid lunchtid ska jag packa in mig i en bil med några kollegor för att åka till Göteborg och springa Midnattsloppet, men som det känns just nu så blir det nog inget lopp för min del, så jag får agera hejaklack istället, kan ju vara minst lika roligt 🙂 …så det blir en natt i Göteborg, trevligt, och vädret ser bra ut 😀
    Ha en underbar helg på Gotland, kram!

    Gilla

 3. Jag följer gärna med dig på turen bland kyrkorna och det är både intressant och spännande med all historia som finns runt dem. Några få har jag besökt men för änge sedan och jag minns inte vilka. Men repriser är helt oavsett alltid trevliga och av godo.
  Tack för besöket här i Rute kyrka. Här har jag inte varit.
  Kram!

  Gilla

  • I efterhand är det inte lätt att hålla reda på dem. Tur vi har fotomappar att titta i.
   Det var när vi kom tillbaka till Gotland från Fårö. Det regnade på färjan. Sedan hade vi tur när det slutade, när vi kom förbi Rute kyrka. Då blev det ett stopp.
   Kram

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s