Langhammars/Langhammarshammar


Vi åkte från ett vackert naturreservat till ett annat för att beskåda ännu en sevärdhet i världsklass. På en halvö ligger Langhammars raukområde.
Jag tog genvägen som kunde blivit en senväg. Solveig valde en mer fotvänlig omväg. En bra bit gled jag iväg – där jag inte hade full kontroll över livet. Eftersom äventyret slutade lyckligt tyckte jag bara det var ”småstenkul”. 😉

En människa, ett slags djur och en pingvin eller uggla? Det är bara den egna fantasin som sätter gränserna. Den som saknar fantasi ser kanske tre lite större missbildade stenar. 😉

Det borde vara den här rauken som kallas inofficiellt för ”Langhammarsgubben.” För det kan väl inte vara hans morbror Ernst.

Ögonen ser läbbiga ut. Eller rör det sig om en helt naturlig stenblick?

Tänk att havet har grävt fram raukarna ur klinten. Här är de högsta ett par meter högre än de högsta i Digerhuvud. Alltså upp emot tio meter resliga stenjättar.

Fotot med Solveig blir nästan tredimensionellt.

Mest imponerande är denna södra del av rauk-området. Det finns tillsammans ett femtiotal raukar. Själva halvön är drygt 2,5 km lång.

Alla skriver om skönheten att göra sina besök vid olika årstider och väderlekar och med russinet solnedgångar som jag nämnt tidigare.

En solig sommardag när havet ligger blankt som en spegel är klapperstranden vit och raukarna en skönhetsupplevelse av rang. En stormig grå höstdag får raukarna en helt annan karaktär. Synd vi inte bor närmare Fårö. Sista gången vi åker till denna speciella lilla ö blir det kanske en sådan här beskrivande höstdag. Men vid nästa tillfälle ska det kompletteras med platser vi inte hann med/valde bort dessa tre dagar.

Såg ut som relativt nylagd asfalt.
Efter en bit svängde vi vänster och körde genom ön istället för samma väg tillbaka.
Gotland är ett spännande guldkorn. Fårö ett mindre guldkorn som du inte ska missa om du är i krokarna på semester.  ❤
Det här var mitt sextonde och sista blogginlägg om Sveriges åttonde största ö – för denna gången. Nämn gärna om bloggen gotlanduppochner till dem som funderar på att åka till Gotland och Fårö.

29 tankar på “Langhammars/Langhammarshammar

 1. Vilka fantastiska stenformationer. Fantasin går igång direkt och så häftig bild där din fru står så passande framför stenarna. Dit skulle jag vilja åka och gå runt. Ni bor verkligen fint och får upptäcka nya sevärdheter hela tiden

  Härliga bilder att få ta del av

  Ha nu en fin fredag och helg
  Hälsning
  Malin

  Gilla

 2. Absolut en underbar plats och tänk vad naturen kan skapa! Fotot med Solveig ger verkligen en tredimensionell bild – riktigt läckert!
  Tack för alla fina utflykter som du delar med dig av!
  Kram

  Gilla

 3. Håller med om fotot på Solveig!
  Ju längre jag tittar på varje sten, ju fler olika figurer får jag fram. Spännande och lite magiskt! Tack för att vi fick vara med.

  Gilla

  • Och om du varit på plats och gått runt dem skulle du upptäcka nya figurer hela tiden. Tack för att du vill följa med på ditt sätt.
   Idag är det fredag och jag är sugen på att åka dit igen. Bäst är det att S har två månader ledigt från och med i dag. Vi ska suga försiktigt på varje dagkaramell.
   Hoppas du får en fin helg.

   Gilla

 4. Vilka häftiga formationer och visst ser man olika saker i dem. Men jag håller i alla fall på en pingvin eller en uggla. Hur som helst så är miljön alldeles fantastisk så klart att ni måste återvända dit vid tillfälle.

  Kram och ha en härlig fredag!

  Gilla

  • Jag blir extra nyfiken på att se samma platser under en annan årstid. Men tyvärr inte högsommaren av given orsak. Om inte. För på natten när det ljusnar tidigt skulle där kunna vara ett drömläge. 🙂 Det går gratisfärjor på hela natten för dem som beställer.
   Men först vill jag dit och se det vi inte hann med. Möjligtvis slutet av augusti eller september nästa år.

   Kram och grattis till ett nytt gruvlov.

   Gilla

  • Jag förstår dina känslor. ❤ För det känns säkert något liknande redan för mig. Har jag verkligen varit där? Så är det med mycket i livet som snurrar på. Förra lördagen var jag ex. i Uppsala och det var den stora dagen, examensdagen. Nu är J redan på plats i en ny stad och i en helt ny lägenhet och ska börja ett "nytt liv". Men först hem till mamma och pappa på måndag. Synd man inte kan bestämma var barnen ska bo. 😉 Det hjälper inte alls att heta just Bo. 🙂
   Kram

   Gilla

 5. Jahaja, är inläggen om Gotland redan slut? Lagom till att du dragit igång min längtan?

  Langhammars är ju ett av de mer kända och avfotograferade raukområdena, så unikt med så många helt fristående raukar. Inte mycket att klättra och leka på som vid Holmhällar på Storsudret.

  Snygga foton, framför allt det med frugan din. Inte alltid så lätt att få till djupet i bilder, men där lyckades du!

  Trevlig helg!

  Gilla

  • Absolut inte. Jag har bara börjat nudda vid allt fint på Gotland. Däremot har jag inte mer att bjuda från Fåröresan. Men vi ska till Fårö flera gånger i framtiden.

   Holmhällar längtar jag efter att besöka. 🙂

   Jag hade nog bara tur på den bilden. Tack ändå. 🙂
   Tack. Nu är det varmt och soligt igen på ön.

   Gillad av 1 person

 6. När jag ser de fina bilderna från Langhammars och läser texten till blir jag riktigt nostalgisk. Hit cyklade jag med eleverna när vi var på Fårö på lägerskola. Det var ett givet mål Så fina och roliga minnen. Och länge sedan . På 70 och 80-talet. Tror även de minns.
  kram!

  Gilla

  • Förstår att du blir det. Hoppas du även gick in på blogginlägget före om fiskeläget Helgumannen. För jag gissar på att ni stannade till där med. Det blev direkt mitt favoritfiskeläge hitintills.
   Jag tror också att de minns både lägret och dig. 🙂
   Kram

   Gilla

   • Funderar på att ta en bussresa till Gotland. Hittade en som besöker Fårö och den känns lite lockande. Skall kolla med hundpensionatet och lite annat .
    Kramar

    Gilla

   • Kombinationen känns lockande. Antagligen har bussar förtur på färjan till Fårö. Ska du inte fråga Minton först om han vill med till Gotland eller skälla på hundpensionatet? 😉 När vi hämtade Texas en gång var han så hes att han inte kunde skälla längre. En annan gång blev hans vistelse dyrare än vår familjesemester. Synd att det inte passar att åka med/ta med sin hund i alla lägen.
    Härligt att läsa att du funderar. Det ser jag som ett friskhetstecken. 🙂
    Kram

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s