Gamla hamn/Gamle hamn


Jag uppskattar tydligt markerade skyltar. För Hunden jag ville besöka kan varken skälla eller vifta på svansen. Egentligen har rauken flera namn. Några säger Kaffepannan. Andra Sankt Oles port. Det gemensamma är att det är Fårös mest berömda rauk.

Vi vaknade innan timern skulle väckt oss. Efter en tidig frukost åkte vi iväg. Eftersom det varit riktigt kallt under kvällen innan var vi påpälsade i starten. Mössan fanns till hands i fickan. Men efter ett par timmar åkte det mesta av. Samtidigt var jag tacksam för att jag hade ordentliga skor på fötterna på grund av klättringar och ojämna partier.

Klapperstenstranden norr och söder om raukområdet är mycket vacker. Stranden saknar så gott som all form av växtlighet. I solsken är stranden bländande vit. Det är känt att det nästan alltid är stilla och lugnt vid denna plats oavsett hur mycket det blåser ute på havet.

Ser du den berömda rauken? Den bästa bilden kommer snart. Men den allra bästa hade varit att ha solnedgången med i centrum. För då hade det varit extra magiskt.

Troligtvis var detta långt tillbaka både en handels- och fiskehamn.
Längst ned i den breda rauken har vågorna gröpt ut ett stort hål, en raukport och ovanför rauken ligger ett löst kalkstensblock. Allra överst ser du en livs levande ”fågelhund” som bevakade just mig. 😉

Raukarna vid Gamla hamn är speciella. För i vanliga fall består raukar helt igenom av revkalksten. Men här står de på en fot av lagrad kalksten. Vad tycker din fantasi detta ser ut som?

En liten bit in i strandskogen ligger resterna av ett träkapell med kor och långhus. Det rör sig om grunden till en kapellruin kallad S:t Äulas körka eller S:t Olofs kyrka i modernare tid.

Detta var första stoppet på en lång härlig dag. En gullviva hälsade oss välkomna tillbaka till bilen. ❤

 

 

26 tankar på “Gamla hamn/Gamle hamn

 1. Underbart att få följa med till en plats som jag gärna skulle besöka, men som nog bara förblir en dröm.
  Fantastiska raukar … och tänk om – OM det hade varit en solnedgång bakom. Då hade det varit magiskt!
  Vad ser jag? Jo jag ser ett trött troll som sitter framåtlutad … och vid sin sida har han en trött katt – bara huvudet syns där t.v. 🙂
  Kram

  Gilla

  • Dina fyra kommentarer dök upp nu bland skräpposten.
   Jag hoppas drömmen blir sann någon gång.
   Just det motivet finns ofta med på vykort och i andra sammanhang. Jag hade gärna haft det i mitten av raukporten. Men jag skulle inte vilja köra bil tillbaka i mörkret.
   Det är en tjusning i att vi alla kan betrakta det vi ser på olika sätt.
   Kram

   Gillad av 1 person

   • Jag misstänkte att det var där de hamnat. Har hänt hos flera av mina bloggvänner på sistone. Undrar vad jag gjort för illa 🙂
    Kram

    Gilla

 2. Men St Olof finns ju även på Österlen…fast där finns inga raukar.
  Jag tycker nog att den ser ut som en Kalle Anka i profil, ser hatten och näbben…

  Tack för rundvandringen på Gotland, att besöka din blogg blir ju som att resa iväg en sväng på semester. Härligt!

  Kram och fortsatt fin långhelg!
  Christina

  Gilla

 3. Nu när flera har sett hunden, så ser jag den också men det första jag såg var en apa som liknar dem som sitter på Gibraltarklippen. En liten moloken apa.
  Så fint det är med raukarna! Spännande och lite magiskt.

  Gilla

 4. Fina bilder Bosse! Och visst hade det varit vackert med solnedgången i bakgrunden och som du skriver få solen mitt i prick i raukporten! Ja, raukar är fantastiska med sina olika former och på den bild där många ser en hund… det ser inte jag! Jag ser ett trött troll med kutig rygg och med håret hängande nedför densamma! Gullvivan har du fångat fint också!
  Ha en skön fortsättning på helgen!
  Kram Nilla

  Gilla

  • Jag har sett solnedgången på både vykort och i böcker. Härligt att du tänker vidare på ditt sätt.
   Det har varit en trevlig och intensiv tripp till Uppsala. 🙂
   Innan jag reste iväg gick jag in på din blogg och läste. Skrev en lång kommentar. Gick inte så bra. Inte på andra och tredje försöket heller. Sedan insåg jag att jag aldrig hade fått någon chans att skriva in någon bloggadress. Det stod att min kommentar uppfattades som spam. Men rutan med min adress fanns aldrig med. Jag skrev bara mina ord och tryckte iväg dem. Funkar kanske nästa gång.
   Kram Bobo

   Gilla

   • Ledsen Bosse, men ingen ny kommentar ifrån dig!? Tittade bland ”skräpkommentarer” och fann tre stycken, men de var inte ifrån dig! Undrar varför det blivit så? Alltid så roligt med dina långa och innerliga kommentarer. Hoppas du lyckas bättre nästa gång! Det har väl inte vart problem tidigare för dig att svara hos mig?
    Sena kramar från
    Nilla

    Gilla

   • Jag fick plötsligt upp tre stycken från Anki. Mysko. När jag skriver lååånga kommentarer måste jag försöka komma ihåg att markera och kopiera innan jag trycker på att skicka iväg kommentaren. För då kan jag spara orden på ett worddokument. Det vanligaste skälet är annars att jag trillar ur internet.
    Ps. Jag gillar kloka Patricia Tudor.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s