Lauters hamn (Lauters)

Lauters fiskeläge var ett av Fårös mest betydande fiskelägen fram till 1950-talet.

Några av bodarna har många år på nacken. Det finns ”gamlingar” som är byggda i staplad sten med gavelingång och saknar fönsteröppningar.

Här i den lilla hamnen har det blivit populärt att ha sin bas med sin husbil bakom dessa gamla fiskebodar. Jag kan verkligen förstå det. Tänk att sticka iväg en liten sväng och se solnedgången. Kanske plocka ner cyklarna och ta en sväng längs med den klassiska slingrande ”raukvägen”.  Göra en avstickare till någon strand eller annan sevärdhet.

En av mina drömmar finns kvar. Att våga ta mig med båt till Gotska sandön. Vissa drömmar ska inte slå in. Är detta en av dem? Eller vågar jag göra utmaningen? Tror jag får ta det i etapper. Nästa år får det bli… 😉

Den gula båten sticker ut bland sina ”kompisar”.

Torskens framtid är inte ljus. Det är skrämmande om jag tänker djupt/vidare på ämnet.

Om du skaffade en båt. Vilket namn hade du döpt den till?

24 tankar på “Lauters hamn (Lauters)

   • Jag har i väldigt många år velat åka till Gotland, men av nån anledning har det inte blivit av… men tack vare dina inlägg, så ökar nyfikenheten, det kanske snart är dags att tag i det. Hoppas ni trivs bra på Gotland, och nu har ni väl bott där ett tag? Ha en fortsatt trevlig kväll 🙂

    Gilla

   • Med tanke på de fina resval som jag sett du gjort inser jag att Gotland & Fårö troligen borde passa dig utmärkt. 🙂
    Vi trivs förträffligt bra. 3 augusti firar vi ett år. Sedan finns det givetvis grå regn och ruskdagar här också. Hade vi varit stenrika skulle vi bott vid ett annat hav under november-februari. 🙂
    Visby har redan bytt skepnad. Turisterna har tagit över innanför den berömda muren. Det gick nästan från en dag till nästa dag. Tur vi kan cykla dit på ca 5 minuter. Men även cykeln kan vara svårt att hitta en plats att ställa ifrån sig. Från och med igår parkerar vi inte gratis längre med bilen. På lördag får vi inte längre köra in med bilen innanför muren. Två ”sommarregler” att hålla reda på.

    Gilla

 1. Fina bilder och Fårö tycker jag är vackert. Zarasota skulle jag döpa min båt till. Båten som jag en gång i tiden ägde hette så och jag gillade namnet.
  Kram gun

  Gilla

 2. Jag hade inte vågat kalla en båt för Titanic i alla fall. 😊 Mare venti ska betyda havsbris på latin, så det kunde det kanske bli om jag skulle namnge en båt.
  Den gula båten är en pigg kontrast till de grå bodarna. Som en solglimt en mulen dag. ☀️☁️

  Gilla

 3. Så fina bilder från Lauters. Här har jag varit några gånger och även tagit båten till Gotska Sandön. Jag tror du vågar. Kanske dubbla flytvästar. Men det är så värt det. Samla mod nu till nästa år. här längs raukvägen har jag också cyklat med mina elever under våra lägerskolor på Fårö. Minnesvärt.
  Namn på båtar är svårt. beror ju lite på deras personlighet och utseende. Så jag kan nu inte nämna något.
  Kram och stort tack för besöket.

  Gilla

 4. Ser mysigt ut där i Lauters! Sjöbodar har en speciell dragningskraft på mig… det vore tomt utan dem. Ja, ni gör trevliga utflykter och det är roligt och inspirerande att få följa med! 🙂
  Om det är en snabb båt så skulle hon heta Kitty. Är det en segelbåt så blir Coimbra. En snipa då skulle hon heta Nilla. Blir det en liten eka, ja då skulle hon heta Bojan. Alla namn är släktnamn! 🙂
  I Göteborg finns det ett skolfartyg uppkallat efter mig – alltså Gunilla – det är smickrande! 🙂
  Måndagskram Nilla

  Gilla

  • Nästa fiskeläge var betydligt mer magiskt. Där stod jag helt själv en bra stund. Då var det nästan ingen vind. Bara stora havet precis intill bodarna, båtarna och bloggägaren. S som hade gått tillbaka till bilen måste undrat vart jag tog vägen. Mina tankar reste ett par hundra år tillbaka i tiden.
   Undra om Kitty har med gamla härliga barndomsläsminnen. Min storasyster läste många Kittyböcker.
   Förstår att det är smickrande. 🙂
   Kram Bobo

   Gilla

 5. Ännu en härlig plats som ni har besökt! Kan tänka mig att det finns många uppskattade utflyktsmål på er ö. Om jag hade en båt… Tja, Znogge kanske även om det inte är ett typiskt båtnamn. Fast i ärlighetens namn tror jag det hade blivit något annat men vad…

  Kram

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s