Ygne fiskeläge


Det enda jag kände till innan vi parkerade bilen på parkeringen var att vid Ygne fiskeläge finns en kabel från fastlandet som ger oss öbor el. Sådant tänkte jag inte på när vi traskade iväg och tittade mot segelbåten på havet.

2 km från Högklint finns denna pärla till fiskeläge.

Båtarna ligger förhoppningsvis tillräckligt långt från det ”slukande” havet.

Fiskeläget är privatägt och bodarna är utarrenderade. Men det är helt okej för oss ”vanliga” att parkera bilen snyggt och titta oss omkring om vi inte stör på ett ”dumt sätt”.

Lite för mycket skuggor när jag skulle fota detaljer. Prissessan Eugenie som blev förtjust i Västerhejde socken gjorde fler fina insatser, än de två andra som jag berättat om i tidigare inlägg. På 1870-talet avsatte hon en fond till hjälp för yrkesfiskare i Ygne och Buske fiskeläge som förlorade redskap vid dåligt sjöväder.

En lockande fiskebod.

Fyra på rad – spelas det kanske inne i någon av dessa bodar.

Trots att det är stenstrand åt båda hållen är denna i söder …

.. och denna i norr mer och mer populära som badplatser. Men det lär vara oberäkneliga strömmar i dessa krokar.
Det var lite kul att jag läste att ”något fiske äger inte längre rum från platsen”…

.. så nu ser du bara i syne. 😉

En sista glimt mellan grenarna…

… innan vi tog trappan upp. En kort stund tänkte jag på klassikern ”De trettionio stegen.” Minns du den brittiska thrillern från 1935? Den tyckte jag var jättespännande när jag såg den som grabb.

Båt i vila. ❤

29 tankar på “Ygne fiskeläge

 1. Ännu ett idylliskt och fint fiskeläge där absolut inget fiske pågår 😉 Även om det är stenstränder så kan jag tänka mig att de blir populära när badsäsongen väl är här. Inget för barnfamiljer kanske men det finns säkert många andra hugade!

  Kram och god torsdagskväll!

  Gilla

 2. Jag njuter av era utflykter på er ö. Det är fint att följa med så här lite från sida på den här ön.
  Ha en fin fredag!

  Gilla

 3. Wow säger jag bara! Ett läge helt i min smak. Dina bilder för tankarna till Knäbäckshusen (som ju inte är ett fiskeläge). Påminner det på riktigt också, eller det var bara något jag ser i flykten när jag skrollar första gången?

  Gilla

 4. Hej Bosse!

  Nu har jag funnit din nya blogg och njutit av de vackra bilderna. Gotland är fantastiskt och visst får ditt inlägg mig att drömma mig tillbaka. Det var längesen jag var där nu men stämningen lever kvar i mina tankar och förhoppningsvis blir det ett (eller flera) besök framöver. Jag såg ingen som fiskade på bilden. 🙂 Och Alfred Hitchcock, ja visst minns jag….. Hujedamej…. tyckte man då.

  Kram från Värmland
  Anna-Karin

  Gilla

  • Det mesta fokus detta år är på denna blogg som jag tror du skulle kunna hitta en del kategorier i som passar dig.
   Hoppas jag lyckas locka dig till Gotland.
   Bra att du ingen såg. 😉
   Jag blir inte det minsta rädd om jag skulle se FÅGLARNA nu. Men en del av hans filmer håller fortfarande och många är de regissörer som ”lånat” av MR AH.
   Kram Bosse

   Gilla

 5. Härliga bilder att se och roligt att läsa om Gotland. En del känner jag igen ifrån mitt enda besök där. Förra inlägget, till exempel, dina ord om den ”vackra” platsen för en del avrättningar förr i tiden, gjorde att jag mindes då vi besökte den platsen. Ruskigt egentligen, men fin utsikt.
  Fiskebodarna, det ´finns många. Fina var och en på sitt sätt. Du har fotat många vackra vyer.
  Trevlig helg.
  Kram!

  Gilla

 6. Vad trevligt, jag jag säger det igen -och med stor risk för upprepning, att få komma med till detta idylliska fiskeläge. Här hade jag också tyckt om att vistas. Det känns så genuint och hela miljön här tilltalar mig. Bodarna, stenstränderna och havet….
  Tack för fakta och jag tar den till mig.
  Bilderna är jättefina och jag får lite känslan av att vara på plats. Nära, men på avstånd.
  Kram!

  Gilla

 7. Jag älskar genuina ställen som visar på forna tiders vardagsliv, som här ett fiskeläge. Dina foton visar så vackra gamla väderbitna hus och stenstranden som jag tycker mycket om. Vandrade på stenstränder när jag var där för länge sen och de är fina minnen. Vilken spännande tid ni går tillmötes med allt det nya att upptäcka på er ö. Och vilken tur för oss att vi får följa med.

  Önskar er en fin helg och varma västkustkramar/Gunilla

  Gilla

 8. Vilket mysigt fiskeläge, men jag hade nog föredragit sandstrand som i Ystad t.ex. om jag skulle ha badat. Roligt att få se från lite olika platser på Gotland. Du gör verkligen fin reklam för ön. Kram

  Gilla

  • Jag delar din åsikt till hundra procent. Sandstrand ska det definitivt vara om jag ska bada. Är ju bortskämd med det sedan barnsben. Men som fiskeläge ligger detta perfekt. .)
   Jag tycker det är roligt att vara en ”liten motvikt” mot allt negativt som finns i press och på TV. Det är inga problem att hitta fina platser på Gotland.
   Tack ska du ha.
   Kram Bosse

   Gilla

 9. Att vandra genom ett gotländskt fiskeläge en söndagsförmiddag känns som en perfekt avkoppling, i synnerhet när jag inte behöver gå själv. Det tackar jag för. Fast egentligen gillar jag att promenera och har varit på en långpromenad på morgonen och njutit av den sköna morgonluften.
  Husen ”fyra på rad” fick mig av någon anledning att tänka på hotellen som man köpte och radade upp på sina tomter med tjusig adress i Monopol. Och visst minns jag ”de trettionio stegen”.

  Ha en fin söndag!
  Kram Anita

  Gilla

 10. En ö full av pärlor, det är Gotland! Jag hoppas att bodarna inte är bebodda, det brukar de ju inte få vara? Fyra på rad skulle kunna locka till sammanslagning och ett riktigt läckert sommarhus, men då skulle nog läget stängas för besökare.
  Galgberget har jag aldrig besökt, det får bli en tur dit i sommar. Intressant ställe!
  Och det där med att fastna för skådespelare som plötsligt visar sig i ”fel” film, ”fel” kläder etc, jo du, nog händer det allt som oftast! Då vill man helst snabbspola till eftertexterna. Kan tipsa dig om imdb.com (även som app), där finns i stort sett all info man kan tänka sig om filmer. När jag inte kan vänta på rollistan (d v s alltid) kollar jag in vad som står om filmen på den sajten.

  Gilla

 11. Pingback: Stackars getter | gotlanduppochner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s