12. Barlingbo kyrka

Inget landskap i Sverige har så många medeltida kyrkor som Gotland, 92 stycken och dessutom 3 ödekyrkor. Min plan är att åka runt till dem alla och med kamerans och fantasins hjälp förflytta mig många hundra år tillbaka i tiden. Säkrast är att besöka kyrkorna den 15 maj till 15 september för då är de öppna dagtid. Vilken fantastisk kulturskatt. Tack ”snälla” Valdemar Atterdag för att du inte gav dig på dem också. 😉


Märkligt. Detta var den sista kyrkan som vi besökte innan det var stängningsdags förra hösten, 8 september 2018. Varför är det inget grönt kvar på träden?

Sanningen är att jag lyckades trolla bort den enda bilden som jag hade på hela kyrkan. Ibland är det en fördel att göra tokigheter. 🙂 Nu hade vi ett skäl att återvända hit när våren stod vid porten och kyrkan inte skymdes av grönskan.

För så här såg det ut då.

Och så här såg det ut 2019.
Resten av fotona är från september förra året. Jag kan varna redan nu för en suddig kommande bild. Det jag minns var kylan och att jag inte orkade hämta jackan i bilen.

En spännande sak med altaret är att jag läste att det tidigare fanns en relikgömma på framsidan. Den skyddades från upptäckt av en korsmärkt sten.

1240 anskaffades det stora krucifixet i triumfbågen. Det finns evangelistsymboler i korsändarna och korsarmarna.

Jag vet. Detta är andra suddiga gången. Jag lovar. Inte en suddig dopfunt till. I fortsättningen ska jag ta minst två foton. 😉  För just detta föremål råkar vara kyrkans märkligaste konstverk. En mycket rikt skulpterad dopfunt från 1100-talets senare hälft.
Fördelen 2019 är att jag kan vara mycket mer påläst innan vi kommer fram till en kyrka. Nu kan jag läsa på och vet vad vi ska spetsa in oss på. Då hade jag inte kyrkböcker hemma. Nu är jag en ”BOläst” man. 😉

Kyrkan från ena gaveln. Hela kyrkobygget var klart omkring 1280.

Jag inte bara frös. Det började regna och blåste höstkallt. Tur att ”Den lilla blå” stod kvar och väntade snällt på oss. För han går inte att lita på i alla väder. 😉

Just då längtade jag extra mycket till våren.

Åtta månader har sprungit iväg. Nu är vi där igen.
Jag och Solveig är just nu så tankade med underbara intryck från vårt besök på Botaniska Trädgården för en stund sedan. Vilken ljuvlig oas. Det är inte så dumt att få leva en stund på jorden. ❤

Tänkvärda ord:
”Jag var som starkast när jag skrattade åt min
svaghet.”
                                           Elmer Diktonius

 

28 tankar på “12. Barlingbo kyrka

 1. Oj Jag är först att kommentera 🙂 Det har nog aldrig hänt förut.
  Här får jag minsann följa med på historiens vingslag i det ena inlägget efter det andra. Jag har aldrig varit mycket för historia förut. Är urkass på kungar och drottningar och sånt. Men det här blir så verkligt när du skriver och lägger ut bilder.
  Som vanligt alltid lika trevligt. Och se års skiftningarna.
  Trevligt att ni ska till Uppsala. Där var jag mycket när jag var yngre hos min moster. Hon har flyttat tillbaka hit till Strömsund efter många många år där. Det är en mycket fin stad, vid fyrisån och domkyrkan.
  Kram Katarina 🙂

  Gilla

  • Grattis till förstaplatsen. 🙂
   Jag var duktig på kungar och årtal när jag gick i skolan. Men nu är det ett annat läge. Trappan bär utför. 😉
   Trevligt att du trivs på min blogg. 🙂
   Uppsala ligger fint och är en vacker stad. Otroligt vad tre år kan gå fort. Då förstår jag att du känner till staden väl. Hoppas din moster inte har längtat för mycket tillbaka till Pelle Svanslös staden.
   Kram Bosse

   Gilla

 2. Nu är allt grönt men tyvärr är vinden kall och solen lite tjurig. Men vi hoppas det blir bättre så du slipper frysa på dina turer runt Gotland. Det är så roligt att få se allt det fina med er.
  Söndagskramar från Minton och mej

  Gilla

 3. Hoppas du har det varmare nu. Ytterligare en fin kyrka. Har du någon favorit? Jag tycker det är svårt, för det finns så otroligt många fina!

  Gilla

  • Jag var lite taskig mot den kyrkan. Som jag frös. Längtade mest till värmen i bilen.
   Inte än. Men jag har en ”stjärna” vid de kyrkor som ska vara något extra. Sedan är smaken olika.
   Ibland är det utsikten från kyrkan som är vackrast. Det beror lite var den ligger. Väder och annat påverkar. Viktigast är att ha tid och sänka tempot.
   Allt kan bli bättre. Två var stängda. Två ”sprang” jag igenom av de tolv. 🙂 Bröllop och dop. Imorgon öppnar de enligt reklamen. 15 maj. Vi har inte tid just nu.

   Gilla

 4. Alltid lika trevligt att få följa med på era kyrkobesök! Gillar att se och lära om våra gamla kyrkor … både på fastlandet och på Gotland – ja, Öland också, men därifrån har jag ingen som visar mig 🙂
  Det var säkert den svåra torkan som fått träden att fälla löven i förtid … såg det på många träd här också tidig höst förra året …
  Ha det gott!
  Kram

  Gilla

  • Trevligt att du vill följa med på ditt sätt. 🙂 Kanske hittar du någon bloggare på Öland. Tror inte det finns så många medeltida kyrkor där. Måste googla. Gissar på zero. Har antagligen fel. 😉
   Jag slarvade bort den enda bilden på kyrkan i höstas. Det var därför vi åkte tillbaka dit i början på våren och tog utomhusfoton. De blev bättre utan något grönt som skymde.
   Tack ska du ha.
   Kram Bosse

   Gillad av 1 person

 5. Bo på ö!
  Nu har jag hittat vägen till Gotland – också. Det är något med kyrkor i allmänhet och i synnerhet. Vi har tillhört gemensam bloggvärld och haft några beröringspunkter vad gäller var bo! Stod i bostadskö o Ystad, men det alternativet föll bort när flytt blev aktuell. Å kan du tänka att jag också hade Gotland som alternativ och köade för bostad även här. Nu vet du ju att lösningen föll på …. Arvika med småstadslivet med kulturella och konstnärliga inslag.
  Så gjorde vi flytten – och du gjör nu en insats på gotland upp o ner, bra skrivarval åt Blogglandia 🙂 ….så da kan jag låtsasbo här också när det finns så fin guidning.
  Bloggliga hälsningar ❤
  Ses!

  Gilla

  • Jag trodde ett tag att den där konstnären Klara Ovida skulle flytta till en mysig stuga på Österlen eller i Ystad och ha vernissage när turisterna kom.
   Vad häftigt. 🙂 Det visste jag inte. Att du köade på Gotland också.
   Arvika verkar passa dig bra. Jag är glad för din skull och hoppas det ska gå bra för dig på kommande utställningar.
   Det är mycket vi små människor inte vet om framtiden. Inte kunde jag tro att vi skulle hamna i Visby. Välkommen ombord och bli min låtsasbo på gotlanduppochner. 😀
   Raukramar till dig. ❤

   Gilla

 6. Kyrkor är ofta fantastiska byggnader, speciellt dom äldre (finns väl iof inte så många nya kyrkor..) allt är relativt 🙂

  Nu vill vi har värme till denna pågående vår !

  Gilla

  • De här 92 har minst 700 år på nacken. Det kommer att bli svårt att välja ut ex. tio favoriter när jag besökt alla.

   Här kommer ”små stänk” av värme då och då. På balkongen har det varit riktigt svettigt. När vinden inte kommer åt.

   Gilla

 7. Det är en bra idé att fotografera en plats under lika årstider, särskilt som här vid kyrkan, då det ger så olika intryck med och utan allt det gröna. Den grönskande allén är mycket vacker tycker jag!
  Ja, intressant all läsa och lära av dina texter. Fast tyvärr är det ju så att jag glömmer… men det är trevligt och lärorikt för stunden! Är lika fascinerad över hur många gamla kyrkor som finns kvar i Sverige och kanske i synnerhet på Gotland!
  Kallt – ja även idag är det kalla vindar… ska det inte vända snart!?
  Måndagskram Nilla

  Gilla

  • Jag har varit inne på den idén flera gånger under mina bloggår, men inte hittat någon riktigt intressant plats. Säkraste kortet är att välja ett träd med fin omgivning. Men det var inte så mycket snö i vintras, som jag vill ha för att få till en läcker vinterbild. I Ystad brukade de salta och då försvann ”vykortskänslan” snabbt.
   Allén är vacker på fotot, men jag minns mest att jag frös och längtade hem. Kanske går vi in där någon gång och tar ett fint kort på dopfunten och byter ut det suddiga. Kyrkan ligger inte så långt bort och det finns en fin änge i närheten som vi också vill ge en ny chans.

   Det är bara att acceptera att vi åldras. Förr kunde jag ”korvstoppa” små detaljer inför prov och tentor. Den förmågan har jag tappat sedan jag gick in i väggen. Om jag tänker för djupt på det blir det nästan ”kramp” i hjärnan. Bästa taktiken är att inte ta det på djupaste allvar. Vi skojar ofta om det. Plötsligt lossnar det och det kan forsa fram kunskap. Självklart måste det städas på hjärnkontoret så det får plats nya ”möbler”. 🙂

   Stundtals kan vädret snabbt byta karaktär. Så gör det ofta på öar och det skiljer flera grader mellan olika orter och platser på ön. Både läckert och svårt för att välja rätt aktiviteter. Är bilen med finns möjlighet/plats att ha ”olika sorters kläder.”
   Ystad var också en plats där det kunde gå från sol och blå himmel till något helt annat om vi flyttade oss i bostaden från ett fönster till ett annat. Ibland hade vi hunnit packa bilen och klätt oss för en stund på stranden. Det finns en charm i det också. Tänka om. Göra något annat trevligt.
   Det gör det nog snart.
   Kram Bobo

   Gillad av 1 person

 8. Så roligt att du tar oss med runt till olika kyrkor på Gotland. Och det är förvisso gott om dem. Månne hann inte Gustav Vasa med att hinna hit och plundra dem. Men å andra sidan var blev ju inte Gotland svenskt förrän freden i Brömsebro 1645. Och det var nog tur det med tanke på kyrkorna.
  Tack för besök, historia och fina bilder.
  Kram!

  Gilla

 9. Ännu en intressant kyrka, trots den suddiga dopfunten, men denna blev ingen favorit hos mig. Varken exteriören eller interiören levde riktigt upp till samma nivå som tidigare. Det berodde dock inte på din suddiga bild. Hur som helst så är det fantastiskt att så många kyrkor finns bevarade för de är intressanta ur många perspektiv.

  Kram och god måndagskväll!

  Gilla

  • Eller så läste du av mig där. För hade samma känsla som fotograf. Kallt ute. Kallt inne. Hösten var på väg med sitt mörka humör. Jag ville hem och dricka något varmt. Därför blev den inte någon favorit hos mig heller. Om vi åker förbi där någon gång ska jag ta en skarp bild på dopfunten och byta i inlägget.
   Idag öppnar alla kyrkor igen för visning, 15 maj varje år. 4 månader på mig att besöka dem. Kanske stannar vi till vid någon i helgen.
   Onsdagskram

   Gilla

 10. Vi får hoppas på lite värme nu för det är verkligen kyligt i vinden.
  Ännu en fin kyrka som du låter oss få ta del av och fina bilder som du tagit.
  Kram gun

  Gilla

 11. Det är något visst med kyrkor, besöker alltid minst en när vi reser. De är vackra men framför allt tycker jag det är rogivande att slå sig ned på en kyrkbänk en stund och njuta av lugnet. Kram Åse

  Gilla

 12. Du är en god ambassadör i ordets rätta bemärkelse. Undrar om Gotland förstår vad som har flyttat dit? Ett intressant inlägg igen. Tack för det!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s