Åhsbergska hagen

Ofta upplever jag våra bilresor som resor inom olika världar. Bara på några minuter når vi medeltidsmuren som sätter igång mina ”äldre tankar”. Till höger har jag ruinen St: Göran med sin sorgliga historia (som jag skrivit om tidigare). Tittar jag rakt fram finns mitt älskade hav, som verkar ha gått in i ett ebb-tillstånd sista veckan.

Denna eftermiddag följde vi bara havet en liten bit. Sedan blinkade vi in på en grusparkering. Då befann vi oss under den branta klinten och framför en badplats. Brukar du läsa information innan du går vidare? Eller vill du direkt vidare/in?

När vi passerat grinden nåddes vi direkt av ett lugn som tog tag i oss. Luften upplevdes friskare. Fåglarna sjöng välkomnande för oss. En grön större glänta syntes på håll och plötsligt var jag tacksam över både livet och chansen att få uppleva detta härliga. Det var så jag fick lust att nypa mig i armen. Istället höll jag kvar i en välbekant hand.

En farbror som hette Brunberg i efternamn hade ägt en del av hagen. Hans dotter Anna Åhsberg skänkte pengar till sällskapet D.B.W (Botaniska Trädgårdens grundare) Med hennes gåva följdes tre villkor; Hagen skulle hållas öppen för alla och envar. Den fick inte säljas. Den skulle bära namnet ”Åhsbergska hagen”.

Det finns ett riktigt stort grönområde med en utsikt mot ”skrytbygget” i Snäck. Denna stora gröna plats passar perfekt för idrottsgrenar som varpa och brännboll. Jag läste att Medeltidsveckan haft aktiviteter i hagen, då i skepnad av Sherwoodskogen.
Men detta foto är från ett mindre och mysigare grönområde. Där fanns flera bänkar. Någon person låg direkt på gräset och solade. Andra flanerade. Jag såg fikakorgar. (Själva hade vi vår kvar i bilen. Sedan gjorde vi ett felval som fikade vid havet. Där var vindarna i kyligaste laget.)

Den gamle och änget.

Den gamle och bänken.


Det är fortfarande vitt och blått på marken.

Måste erkänna att jag har stor respekt för den ökända giftiga Guteormen. Eller är det läge att putsa bort fantasin på glasögonen?

I hagen finns en liten våtmark. Dit ska vi gå längre fram, när det finns chans att se orkidéer. Det hade också varit spännande att träffa på den insektsätande fjälltätörten. Den finns bara i fjälltrakterna i Norrland och på Gotland. Med hjälp av de breda klibbiga bladen fångar den slugt insekter.

Vi hörde hela tiden vacker fågelsång bland träden. Enligt informationen som jag läst på innan besöket, kan man få lyssna och se på flera fågelarter. Nu vet jag inte om ringduvan och skogsduvan får en chans i nästa års Mello. Men jag hade gärna sett och plåtat Sveriges näst minsta fågelart; gärdsmyg. Gotlands landskapsfågel halsbandsflugsnapparen finns också i hagen. Hanen är svart-vit med vitt halsband och honan är brun på ovansidan med smutsvit undersida och vit vingfläck. Smutsvit låter inte så vackert. Vilken landskapsfågel har du i ditt landskap? Finns det landskapsfåglar, blommor och annat i våra grannländer? Vet att Kanada har kanadagäss, kan Ada-vitsar och lönnsirapsblomma som… Nu tramsar jag för mycket. Inget ovanligt alls. Jag önskar dig besökare en fin inledning på sista vårmånaden. ❤

 

28 tankar på “Åhsbergska hagen

 1. I den hagen har jag och Santos promenerat alldeles ensamma. Rolle skulle på sjukan och då passade jag på att ta en prommis och hamnade här på grund av den bra parkeringen. 😉 Först efter det jag gått runt så läste jag om hagen. Sen pratade vi om att vi gemensamt skulle ta en prommis där nån gång – men det har naturligtvis inte blivit av. 😐 Det finns ju så vansinnigt många fina ställen på Gotland att man inte hinner med alla…..Men det är bra med hund, då kommer man till sådana som folk i allmänhet aldrig hittar till! 😆
  KRAM/Susie

  Gilla

  • Jag tror det finns tre möjligheter att parkera för att nå hagen. Ska undersöka det nästa gång. När vi tittade på ”Raukpudeln” åkte vi sakta och jag höll utsikt mot växtligheten.
   Intressanta platser att besöka finns det väldigt gott om. Nu är det dessutom mer lockande vädermässigt. Dock inte idag. Råkallt. Blev bara en prommis på hemmaplan.
   Kram Bosse

   Gilla

 2. Känns fint att läsa din ödmjukhet inför det du upplever i naturen. Att historiens vingslag smälter samman med det som finns alldeles nära. Men kalla dig inte för den gamle – unga pojken!
  Kram ❤

  Gilla

  • Det är många tankar som far genom skallen på denna ö. Jag hade gärna bott här som en ung tänkare och äventyrare. Men då hade jag säkert inte uppskattat skönheten på samma sätt. Tänk om det gick att göra en tidsresa, trycka på en knapp,och sedan snabbt ha möjlighet att komma tillbaka till nutid – om det blev en kinkig situation. 🙂
   Kram Bosse Hemingway d.y. 😉

   Gillad av 1 person

 3. Tack och jag önskar dig det samma! Vilka härliga bilder från er utflykt. Jag brukar läsa innan jag går vidare in. Är lite nyfiken och vetgirig av mig 😉

  Kram och ha en fin 1:a maj!

  Gilla

 4. Det är så trevligt att promenera i Gotlands natur via dina blogginlägg. När det gäller att läsa informationstavlor så gör jag alltid det, tycker det är intressant. Dessutom fotograferar jag alltid texten så jag kan läsa den igen när jag tittar på bilderna från platser jag besökt. För även om jag läst så glömmer jag ju vad jag läst efter ett tag 🙂
  Halsbandsflugsnappare hade jag faktiskt inte hört talas om. Södermanlands landskapsfågel är annars fiskgjuse. Och landskapsblomman näckros. Och så vet jag att Gotlands landskapsblomma är murgröna. Har en tygkalender på väggen i uterummet med alla Sveriges landskapsblommor.

  Ha en fin första maj!
  Kram Anita

  Gilla

  • Så gör jag med. Läser och fota tavlan.
   Jag skulle hellre välja näckros än murgröna. Den röda näckrosen är läcker. Har bara sett den när vi åkte på utflykt från vårt Hjohus.
   Min mamma hade en fin stor duk med blommorna. Det fanns en tid då jag kunde alla landskapsblommor och djur. Det kunde även våra döttrar. Vi pluggade in dem tillsammans.
   Tack. Min blev råkall.
   Kram Bosse

   Gilla

 5. Ser underbart ut!
  Vitsipporna är sedan länge överblommade här i Wales,s å dem missade jag, tyvärr.
  Jag går direkt fram till en informationsskylt så fort det finns en karta. Dras till kartor,konstigt. Min man är ännu värre med kartor.
  Trevlig 1:a maj!

  Gilla

  • Det finns så många olika smultronställen på ön.
   Spaniens fel att du missade vitsippssäsongen. Det kommer nya år. 🙂
   Jag hade gissat rätt på dig också om det. En guide ska vara vetgirig. 🙂 Jag älskar kartor. Har alltid gjort det.
   Tack ska du ha

   Gilla

 6. Många år sedan jag var på Gotland , vackra bilder från er utflykt !
  Ha en fortsatt fin 1 maj.
  Kram Åse

  PS tro det eller ej jag lovade … och höll det. 😉

  Gilla

  • Jag tycker du ska satsa på ätt åka till Gotland minst 36 gånger. Om du väljer stugor går det att fixa olika boställen varje gång. 😉
   Tack. Vad mysigt du/ni verkar ha där nere.
   Kram Bosse

   Ps. Bra. Jag har saknat ”dig”. Men det tog en himla lång tid. Den som väntar på något…

   Gillad av 1 person

 7. Så fint att få komma med hit. Jag känner ron i dina vackra bilder och i texten. (Jodå, jag läser ofta infon innan. Bra att känna till lite. Sedan kan jag läsa även efter. )
  Känner mer och mer att naturen lockar mig.
  Vad gäller landskapsfågel /djur så har Uppland havsörn. Tyvärr är den inte så ofta synlig men den är fascinerande och jättestor.
  Önskar er fortsatt vackra vårdagar och jag är en trogen medföljare på era turer.
  kram!

  Gilla

  • Jag hade gissat rätt på att du var en sådan nyfiken person. Jag gör det ofta både innan, under (om det finns möjlighet) och efteråt. Helst sedan jag blev bloggare.
   Jag går också åt det hållet.
   Ändå sedan barnsben har jag varit fascinerad av havsörnar.
   Tack ska du ha. Här kom äntligen regn under natten. Den goa värmen är borta sedan några dagar tillbaks.
   Kram Bosse

   Gilla

 8. Jag går ofta förbi utan att läsa, men jag tar mig gärna en god stund för inhämtning av allt må bra som en andlig plats, för vissa platser upplevs ju så, har att ge.
  Landskapsfågel, det vet jag inte om det finns, men där vi har vårt bygge på gång fick vi höra att det iakttagits en skedstork och det var tydligen exotiskt. Man kanske skulle ägna en stund åt att vara ornitolog. 🙂
  Nu välkomnar vi sköna maj och njuter av grönskan.
  Kram Mia

  Gilla

 9. Tack för dessa underbara bilder och information. Smålands landskaps blomma är Linnea och Skånes prästkrage.
  Torsdags kram från ett iskallt Rottne

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s