Vilken kontrast…

DBW (De Badande Wännernas trädgård) Botaniska Trädgården anlades 1855. Det som är speciellt med trädgården är att växter som borde vantrivas här trotsar det geografiska läget. Orsaken är att Visby ligger i odlingszon 1.
En gång varje månad under 2019 tänkte jag och Solveig besöka denna oas som kallas för ”Botan” i folkmun. Vi ser fram emot att se både exotiska växter och mycket annat ögongodis. Välkommen att följa med oss på våra utflykter till denna fantastiska trädgård.

…mot hur det var för endast en kvart sedan.
Vi hade parkerat bilen på Hamnplan. Längs Strandvägen tog vi kort på det vilda havet. Kvinnorna som gick framför oss på promenadvägen skrattade till när de blev blöta av vattnet som stänkte över rejält över kanten.
Då passade vi på att snedda över mot Kruttornet. Nu var vi innanför den skyddande sjömuren och det var som att komma in i en annan värld. På den mysiga gränden såg vi några fina rosor som överlevt vintern.

Det gnisslade till i grinden när vi öppnade och klev in för årets första besök på Botan. Vad spännande det ska bli att återkomma hit en gång varje månad under 2019 för att upptäcka förändringar. Hoppas du hänger med på ditt sätt.

Isen kändes först lockande. Men jag hade inga skrillor med mig och dessutom såg jag farorna. Två stycken ”januariormar”. Ser du dem? En syns tydligt tycker jag. 🙂

Ännu går det att se sjömuren tydligt. Veckorna innan våren vackert tar över ”makten”.

Vi är inte helt ensamma fast det ser så ut. Det kommer då och då människor som tar sin hundpromenad genom idyllen. Undra om de fast boende är trogna parken? Om de stolt visar upp ”Botan” för sina fastlandsbesökare?

Wow! Krokusbladen tinar upp våra vinterhjärtan. Ett vårtecken som heter duga. ❤

I maj räknar jag med att det blir svårt att ta avståndsbilder utan att tvåbenta varelser kommer att tävla med växterna om utrymmet. Närbilder bör vi däremot klara av.
Broar i kombination med parker är ofta romantiska.
Tänk om det funnits en besöksräknare sedan 1855. Hur många miljoner har njutit här? Säkert många kändisar från världens alla hörn.

Den mannen känner jag igen. Måste placera honom. Kan han ha varit med i ”På spåret”? Någon pilsnerfilm från femtiotalet? Jag har det på tungspetsen. Kalle något. ”Kalle på Spången”. Jäpp. Han är det. Samlade på frimärken med taggar och med växtmotiv. Bytte sedan från K till C och släppte in en knorr mellan för och efternamn för att det lät finare. 🙂
Helt ute och ”tramsreste” var jag inte. Carl von Linné borde fixat tio poäng på alla resor i det populära TV-programmet. Finns det någon vit fläck på hans CV-resor som han inte besökte? Var han resande läkare? För någon praktik i Uppsala måste varit svår att sköta under alla resor.

Ps.
Jag önskar dig som kommit hit ner i texten en fin helg. Vi ska åka och hämta en dotter på flygplatsen i eftermiddag. Det ser vi mycket fram emot. ❤

 

24 tankar på “Vilken kontrast…

 1. Så spännande det ska bli att få följa er botaniska vandring. Här är det äntligen vinter! Snötyngda granar och vita åkrar. Ja, jag gillar vintern men Bernt säger att det är inte så skönt att få snö innanför kragen när han jobbar i skogen !
  Ha det gott !

  Gilla

  • Vad kul. 🙂
   Det låter mysigt. 🙂 Ni bor ju rätt för att snön kan/ska bli liggande längre perioder. Då tycker jag det är vackert. Minns att det var riktigt stor skillnad mellan Gällared och Falkenberg/Varberg när vi åkte dit. Jag har ju växt upp i kustområden där det är mycket slask och dimma under november och alltför många månader framåt. ”Varannandagsväder” är tröttsamt på många sätt.
   Det förstår jag att han inte uppskattar.
   Kram

   Gilla

  • Antagligen dröjer det ”tre” månader innan det blir mer färgglatt. Jag får väl fortsätta leta ormar och pratar med Mr Linné. 😉
   Det är alltid rofyllt att lämna en stads puls en stund och njuta i en sådan trädgård. Göteborgs håller hög klass. Den i Lund tyckte vi var trevlig. Helsingborg har Sofiero-trädgården (stavas det inte så? Det blir rött under Sofiero) och en ”botanisk” som vi inte besökt ännu. Varje stad har förhoppningsvis en park de är stolta över.
   Det ska vi göra. Hon vaknade precis.

   Gilla

 2. Botan är ett givet mål så fort jag är i Visby och det gäller nästa alla årstider. Det är där jag möter våren och det är där jag tar avsked av sommaren.
  Ha en fin fredag!
  Kram, Ingrid

  Gilla

  • Jag förstår att du passar på att besöka Botan när du är i ”storstaden”. En riktigt fin oas. ❤
   Alltid trevligt att träffa barn fysiskt. Lizette fick uppleva solnedgång från flygplansfönstret på väg hit från Malmö.
   Nu snöar det här igen.
   Helgkram Bosse

   Gilla

 3. Jag tyckte ett tag att det var Paolo Roberto. Aha … Carl von Linné.
  Krokusblad? Härligt!
  Vi har ju även i Göteborg en vacker botanisk trädgård. Jättefin att promenera i, stanna till vid fiket och sitta i lummig trädgård och inta en god kopp kaffe. Om vädret tillåter och det är rätt årstid.

  Gilla

  • Du har kanske rätt. Jag får ta en ny titt på honom i februari. Bara han inte börjar skrika på mig eller boxa till på ett dumt ställe. 😉
   Ni har en otroligt vacker trädgård som jag uppskattade mer och mer ju äldre jag blev vid besöken. För första gångerna var med mamma och pappa och under någon tidig skolresa då det var Liseberg som drog mest. 🙂 Snart kan du sitta där en dag och njuta av våren.

   Gilla

 4. Följer era promenader i Botaniska och kommer att njuta av de olika årstiderna. Ethel nämnde botaniskan i Göteborg som jag tillbringat många helger i när jag bodde i Göteborg.
  Önskar er en myshelg med dottern.

  Gilla

  • Trevligt att du följer med. 🙂 Botaniska i Göteborg är ljuvlig. Vem vet. Vi sågs kanske där någon gång. Tänk att du bott i min stora favoritstad som jag var övertygad under flera år, att jag skulle bo där permanent i framtiden. Men jag var inte rik, född med en guldsked i munnen eller hade kontakter för att bo i ett område som tilltalade mig. Förorterna som mina klasskamrater hamnade i lockade inte mig. Men jag har sammanlagt bott i Göteborg i många månader – på bra ställen. 😉
   Förstår att du tog avstickare dit när du var ledig.

   Det gäller att njuta så mycket som möjligt. Timmarna går fort. Redan 12.45 imorgon lyfter planet mot Skåne. Men nu har jag egentid. En duschar. En är och handlar.
   Helgkram Bosse

   Gillad av 1 person

 5. Det är klart att jag vill följa med er på promenader i ”Botan!” Ser ut att vara en fin botanisk trädgård! Ska bli trevligt att följa naturväxlingarna från parken.
  Ingen snö hos er på Gotland? Här är snö på gång, så ”än så är det långt till vår….” Älskar inte vintern, men med lite snö blir det ljusare och kanske mer sol då det är minusgrader. Ska försöka ta mig ut idag med hjälp av maken. Långsamt bättre, men inte bra! Tack för hälsning på min blogg! 🙂
  Kram Nilla

  Gilla

  • Vad trevligt. 🙂
   Du har ju den fina Botaniska Trädgården i Göteborg. Den saknar jag ibland.
   Samma här. Det är vackert när det ligger orört. Men kustvintrar och ö-vintrar tror jag har mycket gemensamt. Ex. ”Varannandagsväder”.
   Bra att ha mänskligt stöd. Ta det ändå försiktigt. Då är det i alla fall på väg åt rätt håll.
   Kram Bobo

   Gillad av 1 person

 6. Ser ut som en fantastisk plats att vandra runt på! Kommer att bli såå trevligt att få följa med er en gång i månaden!
  Hoppas du fixar så det går att förstora dina fina bilder då så som du har det i din ”gamla” blogg …
  Ha en fin helg!
  Kram

  Gilla

  • Botan kommer bara att bli bättre och bättre .. tills det vänder igen. 😉 Där vill mina tankar inte vara nu.

   Där hänger jag inte riktigt med. (som jag 9 gånger av tio aldrig gör när det gäller det tekniska) 😉
   Jag gör på samma sätt som jag gjort länge på gamla bloggen. Väljer stor bild. Sedan finns det ett läge att välja … tror det heter ”full bild”. Har för mig att det blev strul där texten ibland kom på fotot och att det blev långa vita tomrum mellan foto och text EFTER jag tryckt iväg det. När jag skulle gå tillbaka och ändra såg det helt normalt ut och jag visste inte hur jag skulle kunna lura redigeraren. Det var därför jag gick över till stor bild. Ännu längre tillbaka la jag alltid in små foton. Då var det en bloggvän till dig som kom med rådet att lägga in större foton. Ett bra råd som jag följde. Men när det snart är dags för februari månads tävling kanske jag väljer mindre foton eller medelstora igen. Undra vem som vinner den tävlingen. 🙂

   Stor bild täcker upp nästan hela platsen mellan vänster och höger sida. Själv är jag som jag skrev tidigare först nöjd när jag tittar i S ”Mac-padda.” Där är det mycket bättre skärpa och färgsättning. Eftersom hon numera har en arbetspadda har jag turen att den är hemma nästan varje dag. 🙂 Annars tar jag ”ihopkoppling” med platt-teven. Större bild än så skulle nästan bli för stort.
   Så jag vet inte vad jag ska göra för att det ska gå att trycka på fotot så det blir ännu större. Vad gör du?
   Helgkram Bosse

   Gillad av 1 person

   • Jag har tyvärr inte den möjligheten att koppla datorn till tv:n – någon idiot har satt uttaget till kabeln på baksidan av den – och vi var dumma nog att hänga den på väggen … ja, tv:n alltså …
    Ska bli kul med tävling igen 🙂
    Du har mejl!
    Kram

    Gilla

   • Bra att du förtydligade. Så du inte hängde något/någon annan på väggen. 😉

    Jag ska prova wordpress större alternativ idag så får du berätta om det gick att förstora ännu mer. 🙂

    Först leker jag alltid i picture projekt. Kanske inte det modernaste. Men jag brukar hålla mig till trogna gamla vänner. 🙂

    Jag har redan bestämt mig för vilka tävlingar jag ska ha i februari-juni. 😀

    Är inte det en film med Meg Ryan och Tom Hanks. 😉 Ska läsa ikväll. En tur till flygplatsen väntar. Innan söndagspromenad och därefter SVT play skidskytte.
    Ha en bra söndag.
    Kram Bosse

    Gilla

 7. Självklart kommer jag att hänga med på era vandringar där och se hur Botaniska trädgården förändras under årets gång. Så mysigt att få en av döttrarna på besök. Det slår det mesta!

  Kram

  Gillad av 1 person

  • Vad kul. 🙂 Jag tror vi i smyg kommer att göra några fler besök under de bästa månaderna. Botan ligger bra till. Relativt nära bibblan och Almedalen. Eller när vi går längs med havet och kan glida in genom ex. Kärleksporten för att få lä och omväxling.
   Häftigt. Jag pratar i mobilen med henne när hon är på väg i flygbussen. Sedan dröjer det inte ”speciellt länge” förrän hon kommer ut från flygplanet. Mindre än en timmes flygresa. Hon fick uppleva solnedgång.
   Inte allt. Du får ju njuta av efterrätten också. ❤ Vi kan absolut vänta ett par år till. Examen kan komma först. 😉
   Helgkram

   Gilla

  • Du har säkert farligare arter hos dig. 🙂
   Det har kommit snö efter vi var där. Nu är det som det ofta var när vi bodde vid kusterna tidigare, ”varannandagsväder”. Vilket kan bli lurigt på gator och trottoarer när det snabbt vänder från regnpölar till isbana. Detta är dessutom en saltfri ö.
   Kram .

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s