Märtas café


Det känns naturligt för mig att inleda denna kategori just på detta ställe på Östercentrum. För det var här vi satt och njöt extra länge av kaffefika, en dag i slutet av juni 2018. Samtidigt som vi ville tiden skulle gå snabbt tills det var dags att promenera rakt över gågatan till mäklarfirman.
Vi hade tagit flyget hit dagen innan. Njutit av en solnedgång på Hotellet i Snäck. Men nu ville vi ha affären avklarad hos den mycket trevliga kvinnliga mäklaren. I lokalen skulle vi även träffa de nuvarande ägarna och signera några ”hundra” 🙂 papper innan vi fick tillgång till nyckelknippan som skulle föra oss till en lååång natt på luftmadrasser och en balkong-golv-pizza. Nästa dag tog vi flyget hem till Malmö Airport. Än återstod det mycket arbete i Ystad. Var lite läbbigt att i hemlighet vara ägare till två dyra bostäder. Vet inte om det känns bättre att i hemlighet vara ägare till noll bostäder. 😉 Skönt i alla fall att ha den tiden bakom oss.

Möjligheternas sittplatscafé skulle jag kunna kalla detta ställe, som även serverar frukost och luncher. Är det fint väder går det att sitta på många ställen utomhus. Se första bilden med två våningar + trädgården. Störningsmomentet är stora skräniga kajor. En annan gång satt jag ensam där i trädgården. Då gick tre asiatiska kvinnor ut med sin frukost och placerade den på ett bord. Sedan gick ALLA in igen för att hämta mer ätbart. Det tog inte många sekunder förrän första kajan flog till det dukade bordet och några sekunder senare fick sällskap av tjocka släkten. Jag fick fullt upp med mitt nya jobb. ”Viftande hojtande polis”. 🙂

Det här fotot är från i lördags då jag kompletterade mina foton. För när jag såg på den första bilden, insåg jag att det var tillåtet att gå upp på andra våningen. Där kunde ju finnas något spännande innanför balkongplatserna. 😉

Vid bordet längst in i hörnet satt vi den där första gången. Då var det fullt med folk vid de andra borden. Det var spännande att lyssna på dialekter och olika språk.

Vid det här bordet satt ägaren själv, Märta som startade upp verksamheten en gång i tiden. Hon ville inte vara med på bild. Men jag fick en trevlig pratstund med henne.

Det finns en del intressant på väggarna lite överallt och tjusiga lampor.

i lördags passade vi på att fira vår äldsta dotter som hade namnsdag, Hanna efter min mormor. ❤  Jennifer åt frukost och vi andra fikade.
Det var fler sittplatser på andra våningen. Konstigt att det inte finns en informationsskylt vid trappan för turister. (fanns inte i somras heller) De blyga violerna vågar kanske inte bestiga trappan. Regnar det ute och alla platser på nedre plan är upptagna … vandrar de antagligen iväg till nästa fik på gatan. För de ligger relativt tätt på gågatan.

Detta är ett året-runt-öppet-ställe. Vilket vi uppskattar. 😀

Detta var första fiket som kvalificerade sig till tävlingen – årets fik 2019. En pärla med det ”lilla extra”. ❤

 

14 tankar på “Märtas café

 1. Så bra att det finns året-runt caféer också. Det är så himla tråkigt när en plats går i fullständig vinterdvala.
  Det kunde gott ha varit en hänvisning att det även finns en övervåning med sittplatser, precis som du säger tror jag folk lätt missar det.
  Hur har ni det med strömmen, du verkar ha flyttat till ett ofta strömlöst ställe! Eller har ni bara haft maximal otur sen ni flyttade dit?

  Gilla

  • Runt om på ön finns det många ”sommaraktiviteter”. En förklaring är att många från storstaden bara bor här under den tiden och då ägnar sig åt sina alster. Allt blommar upp under en kort tid. Ja. Det är dötrist när det blir spökställen. Minns ex. Torekov.
   Jag har längtat efter ett strömavbrott i flera månader. Efter alla i somras och i början av hösten har det inte kommit ett enda. De var ju mestadels planerade och hade informerats om innan vi flyttade hit. En av två kablar från fastlandet skulle tas ur funktion under x antal dagar. Sedan blev det kritik om annat också som säkert/kanske var befogat. När deras barn hotades och mobbades i skolan hade det gått överstyr – anser jag. Sociala medier är på gott och ont. Nog om det. Varför jag längtade. För jag/vi vet inte hur man ställer om klockan på spisen. Finns ingen i-bok. Men när det är strömavbrott är det inga problem. Klockan måste vara på för att spis/ugn ska fungera. Tiden spelar ingen roll. Men klockan har lurat mig ibland när jag glömt sanningen. Vi har haft fel tid sedan det blev vintertid. Nu är den rätt igen. Hurra. 😀

   Gilla

   • Om det finns. ❤ Trist att du fastnade i "första fällan". Redan när jag flyttade till Hjo fick jag uppleva en underbart god stor kaka som inte påverkade mitt BS. Betydligt bättre (gav lägre BS) än att ta en "nyttig" smörgås på ett fik. S har försökt ta reda på vilka ingredienser som ingår. Verkar vara hopplöst att få svaret. Inte ens från en kusinman som jobbat i branschen flera år. Det finns några olika varianter. Mozartkulor är en av dem. Ingen som inte är diabetiker skulle gissa på att det är en osötad kaka de äter om de inte ser en skylt i en affär. Hoppas vi hittar något café på ön som har åtminstone en sort. Jakten kommer att bli intensivare när det blir vår. Till dess får jag hoppas någon som jag varit med om att tillverka tar med sig en kartong när hon flyger hit då och då. 😉 L jobbar i Ystad några dagar i månaden. Så hon har vägarna förbi. 🙂
    Usch för de små osmakliga och torra osötade kakor som sats fram till mig för att vara snäll mot mig som inte får äta …
    Usch vad här blåser och regnar. Det blev ingen morgonpromenad idag heller.
    Kram inomhusBosse

    Gilla

 2. Vilket mysigt café och så praktiskt att kunna sitta såväl ute som inne. Det betyder mycket att det är öppet även under vinterhalvåret. Vi har också ett Märtas kafé men stavningen är lite annorlunda. Dock är vårt också väldigt populärt och mysigt vilket gör att det sommartid är väldigt svårt att få platser där.

  Kram och god kväll!

  Gilla

  • Jag såg att det fanns på några till ställen i Sverige. Det är för och nackdelar och hör ihop. För helst vill jag ha både mysigt och en bra plats när jag kommer på besök. Det finns ett sådant populärt ställe som vi gått förbi i Visby. Jag såg att de serverar frukost och har öppet tidigt. Någon gång ska vi äta en riktigt tidig frukost och gå och fika lite tidigare än vanligt. Då får vi kanske sittplatser. För nu har vi valt några gånger att gå förbi och ner till ett annat fik.
   Kram Bosse

   Gilla

 3. Det där ett café helt i min smak. Det ser så hemtrevligt och inbjudande ut och jag förstår om ni trivs där. Där skulle jag också kunna fika och trivas.
  Härliga bilder på ett mysigt ställe. Det verkar som om de har byggt till balkongen eller altanen och uteplatsen, senare, efter husbygget. Ordnat till många bra fikaplatser.
  Läste inlägget om kyrkorna och tittade på alla vackra bilder. Som du vet, eller kanske kommer ihåg, så tycker jag om att vandra i kyrkor och fantisera om hur det var för människorna som besökte dessa för kanske 700 år sedan, eller mer.
  Må bra och kram till dig.

  Gilla

  • Jag tror du och din älskling hade trivts att följa med oss på äventyr i kyrkor, ruiner, och fika ibland. Det är så rofyllt och både du och jag är bra på att fantisera. På denna ö finns verkligen otroligt många möjligheter. Jag och Solveig ser fram emot att det ska bli vår.
   Kram tillbaka

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s