1. Follingbo kyrka

Inget landskap i Sverige har så många medeltida kyrkor som Gotland, 92 stycken och dessutom 3 ödekyrkor. Min plan är att åka runt till dem alla och med kamerans och fantasins hjälp förflytta mig många hundra år tillbaka i tiden. Säkrast är att besöka kyrkorna den 15 maj till 15 september för då är de öppna dagtid.
Vilken fantastisk kulturskatt. Tack ”snälla” Valdemar Atterdag för att du inte gav dig på dem också, som du gjorde med alla, utom S:ta Maria, i Visby. 😉

Här har kyrktornet fått sällskap av en betydligt högre ”sak”. Det som är mysigt med bilturerna på Gotland är att man nästan alltid har vyn av minst ett kyrktorn. Ibland fler.

Premiärkyrkan i denna kategori ligger bara någon mil från Visby, längs med väg 143 som går mellan Visby och Ljugarn på östkusten.
Långhus och torn är byggda samtidigt, omkring 1200. Jag läste att det räknas som högklassig romansk byggnadskonst.

Vi såg varken sandbin eller kyrkråttor vid besöket. 😉 De hade antagligen annat för sig just den halvtimmen.

Kyrkan saknar väggmålningar men har desto rikare dekorerat trätak i långhuset.

Predikstolen och bänkinredningen är från 1600-talet. På de främre bänkskärmarna finns figurer föreställande helgon och symboliska gestalter. Dessa är målade av Abraham Beck 1707. Tyvärr blev bilden suddig. Men eftersom jag blev väldigt förtjust i målningarna fick den vara med.


Vackert tycker jag.

Fönster…

…och portar intresserar mig. De borde i framtiden få egna kategorier på bloggen.

Denna augustieftermiddag hade vi inte långt till nästa kyrka. Vi bara rullade ut på väg 143 och styrde mot. 😉  Nästa söndag får du reda på var vi stannade till.

Tänkvärda ord:
”En människas hjärta ger stundom
bättre besked
än sju spejare i ett högt vakttorn.”
                          Jesus Syraks vishet

28 tankar på “1. Follingbo kyrka

  • Välkommen till min nya blogg. 🙂 Jag tycker det ska bli riktigt intressant att åka runt till alla de här gamla kyrkorna. Nu ligger jag i startgroparna, men får allt vänta några månader tills det är läge att ge sig ut på de osaltade landsvägarna. Men staden Visby duger så bra. Helst nu när den inte är invaderad av turister. 🙂
   Vem vet. Jag kanske kan locka hit dig till ön någon gång. Den är väl värd ett besök. Det känns nästan som att resa utomlands.
   Mina medeltida kyrkor kommer troligen att läggas in på söndagar.
   Kram Bosse

   Gilla

 1. Jag tycker mycket om att besöka kyrkor, hemma eller utomlands, så den här turen ser jag fram emot att hänga med på. Portar är alltid intressanta för vem vet vad som döljer sig där bakom… Själv fastnade jag för det vackra tacket i denna kyrka.

  Jag har inte heller varit på Gotland. Inte än ska kanske tilläggas för det står med på min lista.

  Kram och god trettondag!

  Gilla

  • Samma intresse här. Mina favoritkyrkor står utomlands. Mäktiga byggnader.

   Undra hur många jag kommer att locka hit. Hm! Undra hur många som ångrade sitt besök i Ystad och på Österlen och skyllde på bloggaren Bosse Lidén. Var det ex. dåligt väder under deras vistelse drog det såklart ner betyget.
   Tack. Vad konstigt det känns att plötsligt vara ensam hemma. Vad ska jag hitta på för bus? 😉 Önskar dig en bra start i gruvan.
   Kram

   Gilla

 2. Vacker kyrka och historien sitter i väggarna. Är en speciell känsla när man går in i en kyrka ~ rofyllt 🙌🏼Fönster & dörrar kan absolut ha en egen kategori.

  God fortsättning till dig och familjen. Kram 🥰

  Gilla

  • Jag delar dina tankar och känslor. Det ska bli intressant att jämföra kyrkorna och se vilka som sticker ut lite extra. Jag har markerat vilka som är favoritkyrkor hos en del författare.

   Tack ska du ha. Önskar dig detsamma. Det känns så konstigt att plötsligt vara ensam igen efter att vi varit 3-4 i en mer än en halv månad.
   Kram

   Gilla

 3. Jag är speciellt förtjust i de gamla kyrkorna. Där möts historia och andlighet på ett spännande sätt.
  Speciellt ödekyrkorna ligger mig varmt om hjärtat … vi besökte flera stycken under båda våra vistelser (och jag är rätt säker på att de är fler än 3, fast de kanske kallas ruiner ibland 😉 )
  Avundas dig din möjlighet till att ha äventyret Gotland så inpå knuten. Jag tror att du kommer att älska dina utflykter.
  Vi själva kan nog inte åka över till Gotland på ett tag. Inte under 2019 i alla fall. Men vi ska kanske ersätta en sådan resa med andra äventyr istället. Vi har haft lite dialog kring vissa reseplaner nu under julen.
  Kramis ❤

  Gilla

  • Det finns otroligt mycket att studera i varje kyrka på många skilda plan. Tänk om jag fått tillgång till en expertguide vid varje tillfälle.
   Dumma Valdemar Atterdag som förstörde så mycket. Värst var nog när lybeckarna stormade in över ringmuren och satte Visby i brand. Detta hände 1528. Tre år senare tömdes kyrkor och kloster på sina föremål. Sedan var steget inte så långt till det blev ruiner. Det dröjde ju länge till Gotland blev svenskt igen – freden i Brömsebro 1645.
   Ruinerna innanför muren och ”den precis utanför” ska jag ha i kategorin RUINER. Den första kommer i veckan. 🙂
   Jag är också övertygad om att jag kommer att älska dem. Den här tiden nu har varit bra för att läsa på och planera. Nu ligger jag i startgroparna. Det finns så mycket spännande att göra & se i Visby. Jag uppskattar förmånen att kunna ”välja väder”. Det är inte riktigt samma sak om man är här på semester en vecka.
   Hoppas det var en fridefull dialog och ni gemensamt kom fram till bra beslut. Gotland lär ligga kvar här länge till.
   Kram Bosse

   Gilla

 4. Jag känner flera som gör som du. Någon köper ett vykort i varje kyrka han besöker för att hålla koll på dem. Follingbo kyrka tror jag inte att jag har varit inne i, men nu vet jag ju lite om hur det ser ut där. Tack för det!
  Om du är på Klinteberget en klar och fin dag, kan du se 11 kyrkor och även givetvis Follingbomasten.
  Trevlig Trettndag!
  Kram, Ingrid

  Gilla

  • Både min mamma och min svärmor köpte vykort från kyrkor. När vi hade Lidéns Samlingsmuseum hade vi ett speciellt kyrkrum som var tapetserat med fina kristna vykort/texter. I en bokhylla fanns det 55 stycken album att bläddra i för besökarna. De kunde slå sig ner vid ett bord med några stolar.
   Vilken bra fakta du kommer med. Hoppas det finns en bilväg upp på berget. För jag orkar nog inte bestiga det om det är högt. 11 stycken. Häftigt. 🙂
   Tack. Nu är det vardag igen och jag är plötsligt ensam hemma. Det var länge sedan sist.
   Kram Bosse

   Gilla

 5. Det är något speciellt med kyrkor. De flesta har så vackra målningar och fönster. Vilken skatt vi har med alla dessa gamla kyrkor. Vi får bara hoppas att de bevaras så många fler generationer får möjlighet att besöka dem. Kram

  Gilla

 6. Spännande med gamla kyrkor! Det är bland det bästa jag vet när vi är ute med husbilen 🙂 Även Östergötland har flera gamla kyrkor, väl värda ett besök…
  Nu ser jag fram emot att genom din text och bilder få besöka fler kyrkor på Gotland.🙂
  Ha en trevlig fortsättning på Trettondagen!
  Kram

  Gilla

  • Det är både rogivande och spännande. Då kommer du att uppskatta denna kategori och lägga dina favoriter på minneskortet. Om husbilen rullar av från en färja kanske den själv hittar till någon av dem. 😉
   Jag tittade på väldigt många vykort från Sveriges kyrkor året innan vi öppnade LSM. I tveksamma fall fick jag ta atlasen till hjälp för att sortera dem på rätt landskap. Till slut blev det 55 album. Jag tror det var 3 album av dem som var från andra länder. Det finns väldigt många fina kyrkor i vårt land.
   Tack. Igår var vi tre. Idag är jag ensam. Lite ovanligt och tyst efter många dagars samvaro. Det är bara att gilla läget. 🙂
   Kram Bosse

   Gillad av 1 person

 7. Så spännande att följa dina besök i de gamla kyrkorna. Takmålningen är otroligt vacker och porten är så fin.
  Nu får jag ta in min kartbok från bilen så jag kan följa dina kyrko besök.
  Kramar

  Gilla

  • Jag läste på mer idag. Såg att orsaken till att det inte fanns väggmålningar var en stor brand i kyrkan för flera hundra år sedan. Kul att du också är intresserad.
   Gör du det. Så den slipper frysa också. 😉 Jag har själv ständigt min bilatlas till hands för att se var orterna/platserna ligger som jag hör talas om/läser om.
   Sådan har jag alltid varit. Gillar att resa med hjälp av karta och fantasi. De flesta platserna kommer jag ändå aldrig att besöka fysiskt.
   Kramar tillbaka

   Gillad av 1 person

 8. Oj, vad spännande med gamla kyrkor… tänk vad dom har varit med om. Tycker dom har så vackra målningar. Undrar så vilken kyrka som kommer nästa gång:). Vi hade tänkt åka över i onsdags men Alfrida kom i vägen …. visserligen utan bil den här gången (har i färskt minne förra resan med bilen och den trånga gränden). Kram gun

  Gilla

  • Det är en upplevelse av flera anledningar att slå upp porten till en kyrka. Gå ner i varv. Njuta av detaljer och helheter. Jag läste på idag, lite för sent, att just denna kyrka saknar väggmålningar på grund av en häftig brand för flera hundra år sedan.
   Tur vi hann med 12 kyrkor mellan flytt-in-bestyren. En del av dem ska visst vara öppna året runt. Fast jag är duktig på att vänta. Tur ni inte kom halvvägs, när den slog till ordentligt. Aha! Ska man hålla sig innanför muren är en bil bara i vägen. Det finns mycket att se & göra i Visby. Vi låter bilen stå flera dagar i veckan. Under två månader betalade vi inte en enda krona. (Hade tankat fullt precis). Detta har aldrig hänt för under våra 28 gemensamma år. 🙂
   Jag var impad när du skrev att du hade bilen med och bodde på Mellangatan?
   Kram Bosse

   Gilla

 9. intressant med byggnadshistoria! Portar har jag en speciell känsla för. Samlar på mig foton för att någon gång göra något av dem. Collage kanske….
  Fint att man var rädd om bina!

  Gilla

 10. Ja, när jag läser här bland kommentarerna, så är vi inte ensamma Bosse, du och jag, om att tycka om att besöka kyrkor! Det är mycket historia och ett besök i en kyrka för något andligt med sig. Det är rofyllt och vackert och svenska eller kanske nordiska kyrkor är inte så ”överdådiga” , som de katolska som i till exempel Italien. Det är olika upplevelser, och jag uppskattar dem alla. Allt ifrån ödekyrkor till den stora pampiga Peterskyrkan i Rom.
  Ja, nu har du ett gediget arbete framför dig… så kul! Fina bilder, vackra målningar.
  Kram Nilla

  Gilla

  • Det är mycket vilsamt samtidigt som det är inspirerande. Alla sinnen får sitt.
   Intressant att jämföra inom landet och utomlands. Nu när jag läst på ordentligt om Gotlands historia får allt en annan djupare dimension.
   Jag ser fram emot att starta upp igen med årets utflykter.
   Kram Bosse

   Gillad av 1 person

 11. Ska bli spännande att få se *olikheterna* mellan de medeltida gotländska kyrkorna – trots att de tydligen var tänkta att bli rätt lika genom att byggas om under 1300(?)-talet! Jag minns det som, från vårt besök på ön för nästan 20 år sedan, att många torn såg likadana ut – på håll i alla fall! 🙂

  Gilla

  • Vi har inte varit framme vid så många vid de tidigare besöken. Det stod antagligen inte på tjejernas önskelista då. 🙂 Som jag minns det från aug-sept besöken skiljde det mellan kyrkorna. Då tar jag väl in allt utanför också. Ska bli spännande att följa upp det senare. Passar bra när man åker någonstans och ser ett torn. Samtidigt kan det dyka upp annat oplanerat och spännande.
   Ska du inte hit och sjunga snart? Jag har en kusin som varit här 2-3 gånger och sjungit. Bland annat i domkyrkan och i en ruin. Det skulle vara intressant att lyssna på en konsert i en ruin. Många kända artister har uppträtt i några av dem. Inte i Sankt Görans ruin. Den är antagligen inte riktigt sanerad från spetälskan. Ah. Det var min dåliga fantasi som ville ha det skrivit. 😉

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s