Titta noga nu

Den 8 augusti 2016

”Titta noga ner på Gotland för nu var det sista gången vi åkte hit.”

Efter en trevlig semestervecka på Sveriges största ö, satt jag vid flygplansfönstret och njöt av utsikten. Samtidigt gjorde jag första summeringen av intrycken. Nu fick min frus fjorton taggiga ord, eller det hon inte sa mellan orden, solen att gå i moln.
”Du menar att vi aldrig mer ska flyga tillbaka till Gotland?” sa jag med min mest vemodiga röst.
”Det finns många andra fina ställen att upptäcka.”

Aldrig mer … Inte ens om fem, sju år? Orden hängde ensamma kvar i luften och gled iväg till min barndomsdröm, som aldrig helt suddats ut under mina levnadsår. Den stora önskan att någon gång få bo på en ö – i minst ett år.

Den 3 augusti 2018

Solveig hade två rätt på flygplanet hem till Skåne. Det ska erkännas.
A: Vi kom inte med FLYG. (Det blev bil och färja från Oskarshamn.)
B: Vi åkte inte till Gotland PÅ SEMESTER. (Hastigt och lustigt var vi folkbokförda i Visby och låg i startgroparna för vårt åttonde gemensamma boende.)

Livet kan vara mycket. Oväntat är en sida. Framtiden bär med sig svaren i igenklistrade kuvert.
Jag tror att det finns en mening med det mesta i våra liv. Ibland är vi för små för att inse det själva. I efterhand när vi samlat in pusselbitarna kan vi förhoppningsvis se helhetsbilden.

Målet med denna personliga blogg är att visa upp hur jag upplever Gotland med mina bruna fastlandsögon.
Jag hälsar dig läsare hjärtligt välkommen. ❤

54 tankar på “Titta noga nu

 1. Tack Bosse … känner mig välkommen att följa denna nya blogg – ska bli spännande!
  Börjar med att önska dig Och Solveig ett riktigt Gott Nytt år!
  Kram

  Gilla

 2. Gott nytt år! Så trevligt att den nya bloggen är igång! Tror säkert att du kommer att kunna locka dit mig – till Gotland! Det är hög tid nu att åter besöka ön… tror vi var där 1983 och 1985!
  Lycka till med nya bloggen!
  Kram Nilla

  Gilla

  • Tack. Det har varit en hel del tekniskt stök – som vanligt.
   Jag bidrog en del till att en del bloggläsare tog en sväng till Ystad och Österlen. Vilket jag tyckte var kul. För det var mycket sevärt i den trakten och vi kommer att återvända dit fler gånger. Ni verkar göra många fina längre utfärder. Men, jäpp. Jag tycker det är hög tid att ni ger Gotland en andra chans. 🙂 Det är känns faktiskt som att befinna sig ”utomlands”
   Kram Bosse

   Gilla

 3. Trots att jag också bor på Gotland numera – sen 15 år – så måste jag naturligtvis gå in här på din fina Gotlandsblogg och se vad du skriver om vår härliga ö. ::-) Jag kan tillägga att för bara 10 år sen hade jag inte kunnat skriva ”vår” ö eftersom jag då fortfarande tyckte mig vara en Stockholmare. 😦
  Men nu, efter hela 15 underbara år här, så har det faktiskt blivit hemma. Känslan när man närmar sig Visby med färjan är helt annorlunda. Man känner doften av alla örter (vi åker ju till fastlandet på sensommaren) och luften är ren och frisk. 🙂 🙂 Stockholm har jag tyvärr inga positiva känslor för längre, så dom få gånger jag tvingats dit tar jag mig därifrån snabbast möjligt! 😦 😦
  GOTT NYTT ÅR/Susie

  Gilla

  • 7 år och 7 månader är vårt rekord tillsammans på något boställe. Ystad ligger tvåa med drygt 7 år. Undra hur det kommer att gå för Visby. 😉 Den som lever får se. Snart är det 5 månader och jakten på plats sju är synlig. 🙂

   Det tog sin tid innan du skrev vår ö. Ofta tänker jag inte på att jag bor på en ö. Jag ser inget hav från bostaden. Tror det kommer att bli en helt annan känsla när det börjar våras. Härligt att läsa att du skriver 15 år. Jag önskar dig många underbara år till här. ❤
   Jag tyckte det var härligt att se vårt hus från luften och landa på lilla flygplatsen. Visst är det kul att se andra större platser som besökare. Men jag har med åren gått över från att älska stora städer/platser till mindre och mer gemytliga ställen.
   Tack ska du ha. Hoppas Santos inte hade ont av smällare och raketer.
   Kram Bosse

   Gilla

 4. Tänk att jag hittade din nya blogg redan första dagen! ❤ Hoppas inte allt blir uppochner på min dator.. Önskar er ett välsignat nytt år på Gotland!

  Nyårskram från Bennäs

  Gilla

  • Jag kommer som senast att vara en ”gratisarbetare” som försöker locka läsare. Sanningen är att det handlar väldigt mycket om väder och längd på vistelsen. När jag var här i 3 dagar första gången och det var dimma, regn, blåst, stängt nästan överallt trodde jag aldrig att jag skulle återkomma hit fler gånger. Som vanligt får jag äta upp gamla åsikter och kommentarer. Vilken tur jag gav ön fler chanser. Nu ser jag fram emot att välja rätt väder för rätt aktivitet.
   Vem vet? Ni flyttar kanske över ”grejerna” från Kivik till någonstans på Gotland när ni bägge blir nyförälskade i trakten. Allt är möjligt. 🙂 Barn och barnbarn väger naturligtvis tungt för dig/er. Vi kommer att ta ett år i taget. Precis som vi gjort de flesta gemensamma åren. Väga för och emot. En dotter tar examen till sommaren. Hon kommer då att hamna i din barndomsstad. Nästa dotter tar examen nästa sommar. Men nu ska jag njuta av varje utflykt under detta år.
   Önskar dig ett fint 2019

   Gilla

   • Då hamnar din äldsta i en fin stad🤗 svårt med boende bara.
    Nja, Gotland är för långt att åka på helger, men nån gång vill jag dit. Tills dess får du fortsätta inspirera med bilder och texter!

    Gilla

 5. Så spännande med en ny blogg så här på det nya året. Det ska bli roligt att följa med dig på strövtåg på ön. Ser fram emot spännande inlägg och fina bilder.
  Kram

  Gilla

 6. Hej Bosse, vad kul att du kommit igång i ny domän. Opp och ner låter lovande, man vet aldrig vad som kan uppenbara sig ur ovana vinklar.
  Här är det stormvindar idag, antar att det är ung. lika på Gotland… elker skyddar ringmuren för sånt också?
  Önskar dig en stimulerande vår och gott skrivhumör framöver 🙏 På gensyn! Eller: Ma höres, på jämtska.
  Ser fram emot bilder och tankar från er numera öbostad, mycket spännande och många nya insikter som väntar runt hörnet. Det ska bli intressant att få läsa dina funderingar när jag halkar in då och då. Glömmer kanske emellanåt men jag kan ju läsa både framåt och bakåt, det blir inga problem, bara kul! Ha en fin januari och ett härligt nytt år! Hälsa till Solveig också!/kram från Laxsjö.
  PS. Hur går det med det gotländska dialektstuderandet?

  Gilla

  • Hej du däruppe. 🙂
   Det började blåsa igår eftermiddag och håller på fortfarande. Solveig och Jennifer gick runt hela muren i eftermiddags. Det började med sol och blå himmel. Sedan bytte vädret karaktär när de svängde runt hörnet med havet som granne. Det blev grått och mer blåsigt.
   Tack ska du ha. jag är mycket förväntansfull på att lära känna ön på mitt sätt.
   Du är välkommen när du kommer.
   Jag önskar dig också en fin start på det nya året.
   Det ska jag göra. Hon njuter av att återigen ha loven tillbaka. Men tiden går fort. Om mindre än en vecka starta hennes andra termin upp.
   Det är nog svårast att förstå när man reser en bit från Visby. Det är kul med dialekter.
   Hälsa min namne.
   Kram en annan Bosse

   Gilla

  • Vad kul. 🙂
   Jag hade länge åtta förslag på ett papper. Så blev det något helt annat. 🙂

   Samma här. Hoppas det avtar under natten. Alla färjor har varit inställda under dagen. Det är meningen att extrafärjor ska sättas in i morgon. Många ha firat jul och nyår här och ska hem till fastlandet.
   Kram

   Gilla

 7. Spännande 🙂 Det ska bli roligt att följa dig här också. God fortsättning och ser fram ett nytt bloggår. Hoppas att det blir många trevligheter att skriva om. Kram Katarina 🙂

  Gilla

  • Vad kul. 🙂 Själv ser jag fram emot bättre väder. Kameran har jag lämnat hemma ett bra tag. Vi har mest varit i Visbytrakten. Jag har tagit tillfället i akt och läst på så mycket som möjligt om Gotland. Det finns väldigt många platser jag vill besöka. Nu ligger jag i startgroparna. 🙂 Första inläggen kommer mest att handla om sådant vi hann med under senhösten.

   Gilla

 8. Det ska bli mig ett nöje att få följa dig här också, på din nya blogg.
  Som du vet har jag endast varit på Gotland en gång, men blev mycket förtjust i ön. Nu kanske jag, genom dig och dina bilder, kan få se mycket, mycket mer.
  Vad jag förstår så trivs ni alldeles utomordentligt där och då blir det genast roligare att utforska och lära känna nya platsen.
  Hoppas att stormen bedarrar och det blir lugnt på väderfronten.
  Lycka till med det nya.
  Kram!

  Gilla

  • Vad roligt att du vill följa med mig här också. 🙂 För det är antagligen här som jag kommer att lägga in de flesta av årets blogginlägg.
   Hoppas jag kan få dig/er att bli sugna på ett återbesök någon gång. Avståndet för är inte så långt från storstaden Stockholm.
   Jag ser fram emot den tid som väntar. Men usch för denna storm som hållit i många timmar.
   Tack ska du ha.
   Kram Bosse

   Gilla

 9. God fortsättning på det nya året. Vad kul med den nya bloggen som jag kommer följa och se vad du hittar på för kul på ön. Kanske något jag kan besöka när jag åker över:). Hoppas du har el efter Alfridas framfart. Hörde att många hushåll var strömlösa.
  gun

  Gilla

  • Tack ska du ha. Jag önskar dig detsamma.
   Vad trevligt. 🙂
   Där fick jag namnet. Stormen håller sig envist kvar. Alla dagens färjor var inställda. Någon gång i natt var det elavbrott. Min klockradiotid blinkade och det lyste i köket efter diskbänken. Tecken på att det varit ”brott” och kommit tillbaka igen.
   Nu vill jag ha sol och ”snäll” blåst imorgon.
   Kram Bosse

   Gilla

 10. God fortsättning på det nya året!
  Det ska bli spännande att följa din resa på Gotland här via din nya blogg.
  Tänk att du drömt om att flytta dit och nu bor du där….härligt!

  Ha det fint!
  Kramar

  Gilla

 11. Okej … inget om julskyltningen i Visby, men den är väl inte så aktuell när vi nått nyåret 😉
  Däremot en trevlig start på en ny blogg.
  Lycka till med den, och med allt annat du tar dig för där ute på den fantastiska ön …
  God fortsättning ❤
  Kramelikram

  Gilla

  • Jo, just det! Ville också nämna att jag själv har bilder på den där stenen (Lergravsviken), från i juli när vi var där. Den är väldigt speciell med sin båge 😉

   Gilla

   • En av våra drömmar i år är att få uppleva en soluppgång vid Lergrav. ❤
    Dessutom finns det flera platser i dess närhet som vi aldrig varit på tidigare. Jag har gott om tålamod och älskar att läsa på om allt möjligt. Just att det är odlingszon 1 uppskattar jag mycket. En pärm är redan proppfull med tips och jag har köpt in böcker. På datorn bygger jag upp olika mappar med skilda kategorier.
    Bågen är riktigt tuff.

    Gillad av 1 person

  • Det är större chans att den dyker upp här i december detta året. 🙂 Innan våren dyker upp på allvar kommer jag inte att vara så säsongsbetonad. Nu kändes det mest lämpligt med ett kåseri för nya läsare så småningom.
   Tack ska du ha. Jag ser mycket fram emot att få uppleva alla årstider. När det gäller fotografering är det nog mest vår-höst som är perioden vi kommer att åka ut på ön och lämna vår stad. Vi har inga spikar på bilens däck och här saltar de inte.
   Detsamma. ❤
   Kram

   Gillad av 1 person

  • Tack Anne. 🙂 Det ska bli mycket spännande att åka runt. Vi kommer att vänta till våren. Till dess njuter vi av Visby och dess närhet. Jag tog en hel del foton i september-oktober och kommer att starta upp ordentligt när det blir fint väder. Fortfarande är skuggorna för djupa bland gränderna.
   Kram Bosse

   Gillad av 1 person

  • Precis. 🙂 Fem månader är avklarade.
   Jag hade bestämt mig för det datumet. Då blir det så. 🙂
   Vi har ju haft besök sedan 21 december så tiden har varit lite svår att hitta för att komma igång med allt tekniskt. Dessutom åks det skidor i alla väder.
   Underbart att få träffa tjejerna igen. På söndag flyger den sista hem. På måndag börjar S jobba igen. Sedan blir jag ensam. Då får jag ta igen lite av varje. 😉

   Gilla

 12. Nu har jag ingående gått igenom hela din Gotlandsblogg. Tack för alla fina tips inför min och familjens kommande sommarsemester 🙂 Vilket fantastiskt arbete du har gjort. Men jag förmodar att bloggen kommer att fyllas på om Gotland länge än.

  Gilla

 13. Varsågod. Vad roligt att du traskat igenom hela bloggen och hamnat här på första blogginlägget. 😀
  Det hände ibland på min andra blogg att det dök upp nya namn som läste igenom alla mina kåserier och andra inlägg tillbaka i tiden.
  Tack. Det är mest kul och jag älskar att planera och läsa på om olika platser. Än så länge har jag bara nuddat/skrapat lite på ytan. Ju mer jag läser ju mer ställen vill jag besöka. Otroligt att det kan finnas så mycket intressant på en förhållandevis liten yta. Mina tre favoritställen från Fårö har jag sparat till sist. Men där finns många fler som vi inte hann att åka till. Så det blir 2-3 besök till på Fårö under våra Gotlandsår. Men jag önskar att jag/vi vågar åka ut till Gotska Sandön något år. Det är mest min diabetes som gör att vi ”fegar”. Där finns ingen mat att köpa. Om det hastigt blev storm några dagar… 😦 Du verkar mycket djärvare. Åk dit någon gång. Det lär vara som att komma till någon söderhavsö.
  Idag la jag in inlägg nummer 90. Jag hoppas hinna fylla på med minst 910 inlägg till.

  Hoppas ni får en härlig familjetid här.

  Gillad av 1 person

  • Jag fortsätter och följer.
   Kul att jag kunde få så mycket tips. Har skrivit ner en del platser och letat upp på kartan. En fråga: När man är ute och kör, hittar man lätt restauranger och fikaställen på måfå, att stanna till vid vid lunchtid eller gäller det att gardera sig med picknickkorg?
   Jag anar att man bör ägna Fårö en hel dag under vår vecka på Gotland? Ser litet ut men verkar vara mycket att titta på.
   Gotska Sandön verkar trevligt men det hinner vi ju inte med på vår lilla vecka.

   Gilla

   • En liten egen picknickkorg är aldrig fel att ha med sig. Men när ni är där finns hundratals fler ställen till förfogande. Många som har verksamhet i framför allt Stockholmstrakten kör hårt under 6-8 veckor på Gotland. Både i Visby och på resten av ön. Samtidigt är det då det är flest hungriga besökare ute på vägarna och gatorna. Mycket bero på vad ni vill ha för ”klass” på maten/stället. De kända ställena är det lång väntetid på. Nere på Sudret för att ta ett exempel. På Fårö verkar det vara rätt mycket att välja på. Är inte helt säker på tiderna mitt på dagen.

    När det gäller vägval och trafik. Visst är det vackrast att åka kustvägen ända ner till Hoburgsgubben och göra avstickare mot havet. (Jag har flera favoritställen där) OBS! Glöm inte att svänga höger och ta strandvägen på slutet. ❤ Visst kanske någon måste gå ur bilen och "skjuta på" fåren (Fick Solveig äran att göra en gång.Då kan du leka fotograf) 😀
    Men om ni några timmar senare är nöjda efter många upplevelser och god mat och vill hem snabbare är rådet att välja väg 142 när bilen återkommer till Fidenäs och det blir vägval. Då ratta mot Hemse och vidare på 142:an.
    Risk för att vara tjatig. För trevnadens skull i bilen. Ställ mobilklockan. Åk iväg i ottan till Fårösund. Ta färjan över när ni är 3-10 bilar. Istället för att vänta i 2-3 timmar. För vänta lär ni ändå få göra på hemöverfarten. Om ni inte är kvar tills badgästerna åkt hem.
    Jag har ju en kategori som heter Fikatime där jag kom på att mina bloggbesökare skulle få rösta. Därmed kommer jag att "behöva" besöka ca 25 ställen i år. En del har jag redan besökt genom tidigare år och återvänder gärna till. Men några ser jag extra mycket fram emot att besöka för första gången. De som är med i White guide boken. "Körsbärsgården" på Sudret. Där lär finnas både mat, fika, konst, vacker trädgård med kryddor och rosor. Ett annat är Rute stenugnsbageri som lär ha en lång kö men det lockar också. Själsö bageri som vi var på förra veckan kan jag rekommendera varmt. Tar bara en 12-15 minuter från Visby i normal trafik.
    Ni har mycket trevligt att se fram emot. Men vädret avgör mycket. Det kan ändra sig extra snabbt på en ö. Dessutom skiftar rejält mellan kusten och någon mil inåt. Gotland är annars stabilt och ligger ofta i topp tillsammans med Luleå och Piteå när det gäller soltimmar på sommaren. Det känner du såklart till. 🙂

    Gilla

   • Tack så hjärtligt för alla tips. Jag minns att när vi var där för många år sedan så körde vi på små vägar där man fick gå av bilen och öppna grindar och minns också får som vari vägen. Men har ingen aning var det var 😀
    Vi hoppas ju väldigt mycket på fint väder. Vädret spelar ju stor roll. Vi har bokat in en planeringsdag i juli innan vi åker där alla i sällskapet ska få tycka vad de vill göra, så då ska jag ta med mig dina tips. Vi har också kommit fram till att boka biljetter på Romateatern Kung Lear. Verkar vara ett måste pga den fina omgivningen. Men det får vi ju göra redan nu så det finns biljetter. En av svärsönerna har hittat guidade turer på ölbryggeri och Whiskytillverkning. Det här ska bli spännande! Vi kommer nog inte att behöva ha tråkigt precis. Tack igen! 🙂

    Gilla

 14. Det finns lite överallt och är charmigt om man inte har en tid att passa.
  Planeringsdag är både trevligt och pedagogiskt. Sedan brukar det vara lämpligt med att dela på sig ibland. Då kan man dela med sig av helt nytt efteråt.
  Om vädrets makter är med och det är en trollbindande handling och duktiga skådisar måste det vara magiskt att sitta där en ljummen kväll och se stjärnorna tändas på himlen. Jag läste att kvinnan vars namn jag aldrig kommer ihåg har lämnat återbud. Nour?
  Tråkigt får ni nog svårt att få. 😉

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s