Magi och vetenskap

Utanför akuten till Visby lasarett finns denna staty i granit av Pye Engström. Tidigare har vi visat Pys Utsträcka händer https://gotlanduppochner.com/2021/08/25/utstrackta-hander/ som finns i Almedalen och var en hyllning till Olof Palme.

En artikel om patientvård som illustrerades av en person med benbrott gav konstnären Pye Engström idén till hur hon skulle gå till väga.

Så här har Pye Engström beskrivit sina tankar och slutresultat:
Skulpturen är en berättelse om patienten och om hennes vandring från sjukdom till hälsa, in mot entrén finns två fotsulor som symbol för den olycksdrabbade som åkt in i sjukvården med fötterna före. Nya lasarettet och den rådande medicinska kunskapen erbjuder patienten både piller och kirurgi. Läkekonstens ormar övervakar processen.
Patienten är skitskraj. Men det behövs också livskraft och läkedom för att det vetenskapliga receptet ska ge något resultat. Slutresultatet är den friska människan som bryter sig ut i frihet.”

17 tankar på “Magi och vetenskap

  • Jag tror konst väcker på sikt mer tankar, åsikter än böcker och filmer. Helst om man ofta fysiskt traskar förbi. Ibland passar ordet konst in när jag funderar på förlängningen igt. Men här var det kul att läsa hennes tankar. Då ljusnar mina tankar och jag blir mer nyfiken.

   Gilla

  • Alla verk borde ha en tillgänglig text som förklarar tankarna bakom.
   Igår blev en innedag för mig. Otroligt att i morse se att nästan all snö var borta när jag tittade ut för första gången genom fönstret vid frukosten. Både rejält blåsande & regn och flera plusgrader bidrog starkt.
   Kram

   Gilla

 1. Så originellt och fint. Den missade vi besökte Visby. Bra att du visade den här.
  Häftiga verkligen.
  Fint också att få läsa Engströms egen beskrivning.
  Ha det bra.
  Kram!

  Gilla

 2. Jättekonstigt, men jag som varit så otroligt många gånger på sjukan har inte sett det här alls! Måste bero på att man har annat att tänka på. Däremot så ser jag dom vackra krukorna med blommor varje gång… säger nog en del om mig. 😊
  Kram-Susie

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s