Sandgräsfjäril – Hipparchia semele tristis

Solveig hade tur när hon fick med framvingens ögonfläck. Sandgräsfjärilen brukar nämligen så fort den satt sig tillrätta dölja fläcken.

Sandgräsfjärilen är en mycket säregen fjäril när den dyker upp. Den snabba knyckiga flykten går tätt över marken och avslutas abrupt när den plötsligt sätter sig för att nästan spårlöst försvinna mot underlaget.

Arten är utbredd på hela Gotland inklusive Karlsöarna. Den är även en av få dagfjärilar som är bofast på Gotska Sandön. Sandgräsfjärilen förekommer på öppna solvarma marker med sparsam växtlighet. Den är markbunden och är förtjust i att vila på varma vegetationsfria ytor. Hanarna patrullerar sina revir med en defensiv attityd.

Den är medelstor med sina 36-45 mm och kan ses från slutet av juni till mitten av september.

12 tankar på “Sandgräsfjäril – Hipparchia semele tristis

 1. Så fin den är, speciellt när man ser ögonfläcken, men det är en fjäril som jag inte ens visste att en fanns. Tänk vad man lär sig när man läser bloggar!
  Kram, Ingrid

  Gilla

  • Jag fick plocka upp dig från ”källaren”. Den är inte färggrann men läcker på sitt sätt. Det är en marig uppgift att få fjärilar att sitta stilla tillräckligt länge för att det ska bli skapliga foton. Solveig berättade att hon läst att det betraktas som vår på ön enligt dygnstemperaturen. Verkar bli bakslag redan idag.
   Kram, Bosse

   Gillad av 1 person

 2. Så där … då har jag äntligen tid att titta in här efter det att skidskytte-VM avslutats. Den översta bilden är en riktig fullträff! Bra skärpa och så ögat … den hann inte blunda innan Solveig knäppte. Väl kamouflerad, mot naturens gråbrunsvarta nyanser. Det syns speciellt på den översta bilden. En fjäril jag aldrig hört talas om förut så tack för att jag denna grå måndag fick utöka min fjärilskunskap med en fjäril som matchar dagens väder. För även om det kommit lite snö så är det slask och grå himmel.

  Och så några ord om skidskytte-VM. Antar att det inte bara var jag som satt som klistrad framför tv:n. Igår var det ju så spännande så oj! I synnerhet när Hanna Öberg körde mot guld. Skulle hon orka hålla undan. Det kändes på något sätt säkrare när herrarna körde för JTB såg trött ut. Elva medaljer, vilket duktigt skidskyttelag vi har. Och snart är det dags för skid-VM … 🙂

  Kram från en gråvit Kringelstad

  Gilla

  • Det har varit intensiva och spännande lopp. Vilken dramatik igår. Härligt att se att vissa kan vara riktigt mänskliga. Synd att inte nästa mästerskap utan vapen är på reklamfri kanal.
   Fjärilen är inte färgglad precis men ändå tuff i sitt slag.
   Här har varit omväxlande väder. S körde iväg mot flygplatsen i regn. En stund senare kom snön. Jag hade laddat upp för en innedag. Men när den gula lampan lyste in var jag tvungen att ta på mig ytterkläder och ”götta” mig en stund på balkongen.
   Kram från gräsänklings-Bosse

   Gilla

   • Jag håller med, tråkigt att det inte går på reklamfri kanal. Känns inte lika lockande men visst kommer jag att titta.
    Så du är gräsänkling, Jag hoppas S resa gick bra och att hon nu kommit fram till sitt resmål. Här har det klarnat nu och ska bli kallare framåt kvällen. Dessvärre innebär det väl halka så det gäller att ha broddar på sig för nu vill jag inte dratta på huvudet igen.
    Nu påkallar Lucy min uppmärksamhet. Vi brukar leka lite på eftermiddagarna. Jag gömmer, hon letar och får belöning i form av belöningsgodis.

    Kram från en lite blåsig Kringelstad!

    Gilla

   • För mig gick det inte att se på Tv6 igår. De sände kanske inte försöken. På kvällen försökte jag med Viaplay. Den appen gick inte att få igång. Jag provar idag klockan 12 när det är kval för sprinten. Funkar inte det kastar jag in handduken och surar och ser istället fram emot skidskyttet i Tjeckien. Tänk då är det redan andra mars. Begravningen blev lika fin som hon hoppats på. Leka på eftermiddagarna låter lockande och dessutom få belöning. Eller ge. 🙂
    Kram

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s