90. Rone kyrka

Inget landskap i Sverige har så många medeltida kyrkor som Gotland, 92 stycken och dessutom 3 ödekyrkor. Vår plan är att åka runt till dem alla och med kamerans och fantasins hjälp förflytta oss många hundra år tillbaka i tiden. Säkrast är att besöka kyrkorna den 15 maj till 15 september för då är de öppna dagtid.
Vilken fantastisk kulturskatt. Tack ”snälla” Valdemar Atterdag för att du inte gav dig på dem också, som du gjorde med alla, utom S:ta Maria, i Visby. 😉

Rone är en enhetlig gotisk kyrka av en mästare med anonymnamnet Ronensis. Alla fönster, utom ett litet i korets södra mur, är ursprungliga vilket är ovanligt i gotländska landskyrkor. Kyrkklockan är den äldsta daterade på Gotland. (1345)

Det 60 meter höga tornet kallas sedan gammalt för Lang Jaku och var ett utmärkt landmärke för människor som befann sig på ingång på havet.

Reliefen med en båt med två män är en scen ur Botvids legend.
I den norra tornportalen, östra sidan, finns en liggande man som håller en ”firre”. Eventuellt rör det sig om Botvid.

Altaruppsatsen är från 1600-talet, men renoverades redan århundradet efteråt.

Predikstolen har en daterad inskrift där det står ”20 juli 1595”. Därefter är den målad och kompletterad 1664.

Dopfunten av sandsten är också ett arbete från 1664.

Triumfkrucifixet med ringkors och kalvariegrupp är daterat till 1300-talet och är ett gotländskt arbete.

Smakprov från vägg och takmålningar från två tidsperioder.

6 stycken glasmålningar är original från mitten av 1200-talet. Det är bara i Dalhem, Endre och Lojsta kyrka som det finns så gamla rutor kvar.

Några av de andra fina glasmålningarna i denna intressanta kyrka.

Tänkvärda ord:
”Så liten plats en människa tar på jorden.
Mindre än ett träd i skogen.
Så stort tomrum hon lämnar efter sig.
En hel värld kan inte fylla det…”
Ingrid Arvidsson.

Ps. En varm hälsning till Solveigs bror Johnny. ❤

17 tankar på “90. Rone kyrka

 1. Så många fina detaljer och återigen får jag nästan en hisnande känsla över det gamla, glasmålningarna från mitten av 1200-talet. Helt fantastiskt att dom är bevarade. Dock reagerade jag exakt som Znogge när jag tittade på första bilden. Så märkligt med olika färg på taken.

  Kram från snöig Kringelstad

  Gillad av 1 person

  • Där fanns väldigt mycket att se, njuta och lägga på minnesbanken. Som jag skrev till Znogge är det redan fixat. 😉 I fantasin är allt möjligt. Lite höjdskräck finns inte med då.
   Kram från någon som tar en inomhusdag och håller tummarna för vissa damer klockan två. Vilken eftermiddag det var i onsdags. Den ”rutten” var utslagsgivande på många sätt. CH kunde inte göra om backruschen från kvarten två ggr till. Ska man se det internationellt har jag förståelse för att damernas final upplevs som en jämförelse med herrarnas skidskytteplaceringar. Själva sporten tar stryk av avsaknad av bredd på hög nivå. Som svensk i soffan njöt jag och ser fram emot stafetten på söndag.

   Gilla

   • Ja men så bra … hoppas bara att du hade säkerhetssele på dig 😉

    Här laddas också inför eftermiddagen. Men först ska vi hinna ut med en liten röd hund som är nyklippt och nybadad. Ja jösses så spännande det var och jag njöt också! Kände mig nästan lite norsk 😉 Näää … skojar bara. Det blir oliiiidligt spännande imorgon.

    Kram från en Kringelstad där nordan tar i ordentligt

    Gillad av 1 person

 2. Så också de olikfärgade taken. En del målningar är lite för skarpa för min smak men det finns några som är fina. Dopfunten är fantastisk och en av de vackraste.
  Kramar från oss

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s