Dåtidens nyttobeslut – Dagens charm

Staden Visby var under en lång tid väldigt trångbodd. Till slut var de tvungna att komma på något smart. Tanken att utnyttja platsen över gatorna och gränderna var genial. Valvhusen skapade bostäder för flera personer. Nu går valvhusen att räkna på en hand, de som fortfarande finns kvar.

Ingen vet såklart säkert, men det uppskattas att det bodde någonstans mellan 8000-10 000 människor innanför muren. Lägg till ett otal med olika sorters djur. Tidsperioden jag skriver om är under 1200- och 1300-talen. Men även i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet låg siffrorna på något liknande. I modern tid ligger siffran på knappt 3000 boende.

18 tankar på “Dåtidens nyttobeslut – Dagens charm

 1. Det är väldigt häftigt med valven. Tänk att stå där i fönstret och se hur folk passerar under en. Men att det bodde så många där … med djur dessutom. Och då anar jag att vi inte pratar om enbart katter och hundar.

  Kram från ett fastland där moln nu drar in

  Gilla

  • De är jättetuffa. Det hade jag gärna gjort. Som nyfiket barn skulle det varit julafton varje dag. Likadant för lite äldre gubbar. 😉 Men när Visby blomstrade som mest var det ett helt annat läge. De tror det var stora vita, höga pampiga trappgavelhus.
   När vi kom ut från julottan började det snöa vackert. Men nu har det slutat.
   Bossekram

   Gilla

 2. Jag tycker valven är fina. Vi hade något liknande där jag bodde mina första 5 1/2 år. Mitt i ” gången” var det en dörr in i trapphuset . Fortsatte man inåt kom man in på en stor innergård med garage, soptunnor och ett stort päronträd.

  Gilla

 3. Ja tänk vad folk det var då. Och trångt även utan djur. Smart tänkt med valven. Tycker mycket om de när jag vandrar där i Visby och låtsas att det är 1200-1300 talet. Hör slamrat, hästgnägg sorlet av olika språk duckandes för latrin hinken som hävs u genom ett fönster…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s