10. Endre kyrka

Inget landskap i Sverige har så många medeltida kyrkor som Gotland, 92 stycken och dessutom 3 ödekyrkor. Min plan är att åka runt till dem alla och med kamerans och fantasins hjälp förflytta mig många hundra år tillbaka i tiden. Säkrast är att besöka kyrkorna den 15 maj till 15 september för då är de öppna dagtid.
Vilken fantastisk kulturskatt. Tack ”snälla” Valdemar Atterdag för att du inte gav dig på dem också. 😉

Förtext:
Vi kom från en låst kyrka via slingrande smala vägar till Endre kyrka. Vid denna kyrka hände det desto mer.
Snabbt slog jag ihop ledtrådarna: A) En bildörr som öppnades. B) En finklädd kvinna. C) En liten hejande flicka. D) Ett sovande mindre barn.
Jag tittade upp mot kyrkklockan och insåg att det var mer än bråttom. Först frågade jag kvinnan artigt om det var dop klockan ett. Det var det. Då fick Bosse Lidén plötsligt bråttom i sina gamla sprintben. Hans fru valde att sitta kvar i bilen.
Undra om det tog två minuter inne i kyrkan för mig? Jag knäppte några snabba ojusterade foton medan jag noterade ”bänkblickar”. Kanske trodde de att jag var en ”dopfotograf” som ville ha med extra foton innan den stora händelsen.
Dessa foton får duga. Texten fick jag läsa mig till på hemmaplan. Det stod på en datorsida att Endre kyrka kan vara Sveriges bäst bevarade medeltidskyrka. Hm. Svårt för mig att bedöma på 120 sekunder.  😉

Det förhöjda tornet är det enda som återstår av en absidkyrka (halvcirkelformad utbyggnad i koret) från 1100-talet. Därefter skedde ombyggnader under 1200- och 1300-talet.

Krucifixet är från omkring år 1200. Det är restaurerat 1957.

På altaret står ett altarskåp från 1300-talet. Det rör sig om ett inhemskt arbete.

Predikstolen tillkom 1668.

Orgeln är riktigt modern. Den anskaffades 1916. Mitt under första världskriget.
Vacker ljusbärare.

Jag hann tyvärr inte njuta av denna vy som jag annars alltid gör. Visst ser det vackert och lugnt ut? Men precis när jag skulle gå ut mötte jag mamman/gudmor med barnet, som var dagens blickpunkt. Jag stod kvar innanför porten och lät huvudpersonerna komma in först.
Det är något visst med dop. När jag döptes sa prästen till min gudmor att jag skulle bli en god sångare när jag blev stor. Ännu är jag tydligen inte riktigt stor. Men mina tre damer i familjen Lidén behärskar ”skönsången” desto bättre. ❤ Det har gjort mig glad flera gånger genom åren.

Vad skönt det var att komma ut och sänka tempot och återträffa min kära fru. 🙂
För efter den låsta kyrkan ville jag minsann inte missa helt denna också. Då var jag ännu ovetande om att det väntade ytterligare en låst kyrka på rundan.

En medeltida s.k. stiglucka (kyrkogårdsportal) med invändiga sittnischer finns på kyrkans norra sida. Frågan är om det är fotografen eller stigluckan som lutar? 😉

Fasadskulpturer.

Dags att åka vidare till nästa kyrka.
För den som undrar: Endre ligger mellan de två större vägarna 147 och 143. De två kyrkor som återstår av vår septemberrutt låg i närheten.

När vi i maj kan återuppta besök i de då förhoppningsvis öppna medeltidskyrkorna kommer vi att vara mycket mer förbereda. Inte så mycket att vi vet om det kommer att vara låst, dop, bröllop eller begravning. Samtidigt tycker jag ”molnen” är en del av charmen. Att inte veta vad som väntar när vi anländer till en medeltidskyrka. Tänk om en av deltagarna i ”Så mycket bättre” ska sjunga i kyrkan. Som Linnea Henriksson gjorde på Christer Sjögrens dag. Det hade varit nice.
Det jag syftade på är en ”padda” och litteratur som en förberedelse redan vid parkeringen. Då vet vi efter ”tio minuters genomgång” vad som är mest intressant med just denna kyrka. Därmed får vi mer ut av besöket. Både före och efteråt på bloggen. Sedan är det alltid mysigt att se och fylla på med egna detaljer.

Tänkvärda ord:
”Bättre en tallrik kål med kärlek,
än en mör oxstek med hat.”
                        Ordspråksboken

18 tankar på “10. Endre kyrka

 1. Ännu en vacker gammal kyrka! Tur du hann, kan tänka gästerna tittade lite konstigt på dig 😉 Dop är oftast väldigt fin, men objuden gäst vill man ju inte vara!

  Gilla

  • Jag var ju närmare dop än bröllopet. Blir nog ännu mer pinsamt nästa gång när jag kommer in mitt i en begravning. 😉 Antagligen binder S fast mig i bilen. Det är mer ordning med henne. 🙂
   Tur jag inte krockade i porten med huvudpersonerna.
   Men oftast tror jag – hoppas jag – få vara relativt ensam med tankar och sikt.

   Gilla

 2. I Endre kyrka har jag varit många gånger, för Åkes syster är gift och bor i den socknen. Där har jag varit på både bröllop, dop, konfrimation och begravning. Och i bland är jag och hälsar på svåger Bengt som ligger begravd där.
  Kram, Ingrid

  Gilla

  • En kyrka till som vi borde åka tillbaka till. 120 sekunder känns för lite. 😉 Men det är ändå 2 minuter mer än S som är mer försiktig och mer ordning och reda med. 😉
   Då har du många minnen från Endre kyrka. Snällt att du hälsar på Bengt också. ❤

   Idag är det sol. Hoppas den gula himmelslampan är kvar till efter lunch. För efter den blir det en tur till Botan. Vi tänkte åkt dit igår men då var vädret inte lika fint.
   Kram Bosse

   Gillad av 1 person

 3. Tack för ännu ett kyrkobesök! det är så trevligt att få följa med. Tur du är snabb och kunde ta dig runt på dina sprinterben! Fina bilder!
  Kram

  Gilla

  • Varsågod. När vi startar upp på riktigt, efter den 15 maj hoppas jag på mer tur. För här fanns en riktigt fin kyrka som jag skulle vilja vara i ”själv” en längre stund. Men jag var impad av mig själv som uppträdde spontant och snabbt som förr. 😉 Räckte gott med den låsta kyrkan en kvart tidigare. Fast jag har insett att det kommer säkert att dyka upp andra liknande situationer flera gånger i framtiden. Får inte hända vid de 10-12 stycken som jag tror kommer att vara lite extra. Tack.
   Söndagskram från ett soligt Visby
   Ps. Efter lunch får det bli ”Botan” och en strandpromenad.

   Gillad av 1 person

 4. Där hade du tur att du var så snabb så att vi fick besöka ännu en fin kyrka. Ni kunde väl satt er längst bak och varit med på dopet 😉

  Kram och god söndag!

  Gilla

 5. Vilken tur att du var snabb i benen:)…. och en ny fin kyrka fick vi se. Fina bilder och jag håller med om att det hade varit nice att få höra Linnea sjunga Christers sång. Undrar vilken kyrka det var…
  Kram gun

  Gilla

 6. Tack för den här ”snabba rundturen!” 🙂 Det är klart att det är bra att vara lite förberedd, men samtidigt är det lite spänning med att inte veta allt från början! Ja, undrar vad de andra tänkte… kanske att du var ifrån lokaltidningen!? 🙂 Ja, vad gör man inte för att få några bilder! 🙂
  Hursomhelst, så är jag glad över att du liksom jag tycker om att besöka kyrkor och dessutom delar med sig av fina foton och dito text! ❤
  Kram Nilla

  Gilla

 7. Bäst är ofta en mix av känna till och upptäcka själv. De jag vågade/hade tid att titta på såg ut som om jag fotade för något offentligt. Det gjorde jag ju också. Men inte det som de tänkte på. 😉 Det var en aning retligt när vi lämnat en låst kyrka och kom hit. Hade vi börjat här hade vi antagligen åkt vidare och sagt att vi åker dit en annan gång.
  Det är nyttigt både för kropp och själ att besöka kyrkor. Men inte i detta tempo. 😉 Undra om vi kommer att möta fler personer i maj än vi gjorde i slutet av augusti och början av september. Det görs mycket reklam om medeltidskyrkorna i ex. ”Gotlandsguiden” som utkommer några ggr om året liksom i Månadsmagasinet ”Gotland Just nu”. Trevliga tidskrifter att bläddra i. Det har jag gjort flera gånger under våra resor hit.
  Kram Bobo

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s