Promenaden runt Kapellet

Vid två tillfällen har jag suttit och fikat vid polkagrisfyren i När och studerat omgivningarna. När jag zoomat in har jag sett en bit av ett fiskeläge på andra sidan viken. Aha! Tänkte mina två hjärnceller och höll ett tidigt möte.

Jag chansade på att köra en smal slingrande grusväg och nådde fram till det natursköna fiskeläget Kapellet.

En dörr öppnades och en man klev ut. Jag passade på att fråga om kossorna var instängda och om det gick bra att fortsätta vidare på vägen, så vi kunde nå socknen När och slapp köra tillbaka. Det gjorde det.
Först skulle vi njuta av att promenera runt Kapellet som ska vara ett av de bäst bevarade fiskelägena på Gotland.

Ett problem med våra tidiga mornar är att skuggan kan gäcka oss och framför allt ta över och börja spela huvudrollen i våra stillfilmer. Det är samma sak med tidiga besök i Botaniska Trädgården och Almedalen.

Kapellet skiljer sig från många andra fiskelägen genom att de flesta bodarna är ihopbyggda i en lång länga.

Här har vi kommit fram till norra delen av fiskeläget. Någonstans strax norr om bodarna låg en gång i tiden ett litet kapell – därav namnet Kapellet.

Kapellet ska ha anor från 1700-talet. Det finns otroligt många fiskelägen kvar på Gotland. Ibland finns bara ett par stycken, till och med bara en bod kvar i ett fiskeläge.
Fiskelägena är inbördes både lika och olika. Men någonstans läste jag att oftast finns de med träbodar på västra och norra Gotland. Medans stenbodar är vanligast på östra och södra ön. Ingen regel utan undantag. Mina favoriter är oftast stenbodar. Sedan är läget också viktigt. Detta är fiskeläge nummer 64 som vi lägger in på gotlanduppochner. Jag är mycket förtjust i denna kategori. ❤

15 tankar på “Promenaden runt Kapellet

 1. Ja det är en trevlig kategori!
  Var det tillgången på sten och trä som gjorde att det blev så, olika på olika sidor? Att de är ihopbyggda kanske har med blåsten att göra, det blev lite lä?

  Gillad av 1 person

 2. En av mina favoritkategorier också måste jag säga men samtidig så ger den mig problem. Vilket eller vilka fiskelägen ska vi besöka när eller om vi kommer till Gotland. Nåja, angenäma problem 😉
  Även detta är så fint!

  Kram och god lördag!

  Gillad av 1 person

  • Beror på om ni är rädda om bilen. En dos av fiskelägena går att nå via asfaltsvägar. Andra går det ”vänliga” grusvägar till. Men ibland är det inte säkert om det kan placeras under benämningen farbar väg. Sedan finns fjärde varianten som bara nås via fotvandring. Ibland blandas charm med frustation. Instämmer. Angenäma problem. Egentligen ”härliga” eftersom hela smörgåsbordet är dukat och färskt för er. I rätt väder finns många möjligheter att det blir en semesterupplevelse att minnas med glädje. Vårt första gemensamma besök här var absolut ingen höjdare. Möjligtvis en tvåa i betyg. Ändå var det roliga minnen efteråt. Allt som var fel.
   Tack ska du ha. Sitter här och undrar lite om du också haft problem sista två veckorna med dina inlägg på WordPress
   Kram.

   Gilla

   • Då får vi helt enkelt se var vi lägger ribban… Jag vill ju oftast ta mig bortom större vägar.
    För min del har WordPress fungerat precis som vanligt vilket betyder perfekt.

    Kram

    Gillad av 1 person

 3. Tänk, nummer 64 … det är ju en hisnande siffra. Minns när Beatles sjöng ”When I’m Sixty Four” … så avlägset det kändes … snart känns det väl avlägset igen, fast åt andra hållet 😉
  Skämt åsido. Det är väldigt roligt att läsa om alla fiskelägen och Kapellet känns som ett namn lätt att komma ihåg. Jag tror att stenbodar även skulle vara mina favoriter.

  Kram från en just nu solig Kringelstad

  Gillad av 1 person

  • Jag minns hur jag ofta gått och nynnat på den refrängen, ända sedan jag hörde den första gången från min brors stereo.
   Sista tiderna har den återkommit både i mina tankar och på mina stämband. En uns av moll har blandats in i klassikern. Undra vad det kan bero på? 😉
   Vart tar åren och livet vägen? Many years from… Nyss kickade jag boll i trädgården (när mamma inte var hemma) och sjöng ”Mitt sommarlov” och blev kär i Anita H. Undra hur många grannar som tjuvlyssnade?
   Kvällskram från Bosse ung till sinnet

   Gilla

 4. Älskar dessa fiskebodar och hur många vi besökt har jag inte en aaaning om, men många har det blivit beroende på alla hundprommisar vi gjort. Jag längtar faktiskt efter att besöka fler nu när vi har dagishund, men det får dröja tills jag blir ”gåbar” igen…..
  KRAM-Susie

  Gilla

  • Säkert fler än vi besökt. I alla fall inte exakt de samma. Men många är det såklart. Du får kanske ha ett ”långsiktigt” mål och sikta in dig på nästa ”säsong”. Ta ett steg i taget. Bakslag brukar det alltid bli då och då. Men nästa gång så… Vad gullig er dagishund verkar vara.
   Kram, Bosse

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s