Amiral – Vanessa atalanta

Det var på Stora Karlsö som damtrion i familjen stötte på denna dagfjäril med det vackra latinska namnet Vanessa atalanta. Amiral är lätt att känna igen och borde inte förväxlas med andra arter.

Arten är en migrant och tillhör egentligen en sydligare fauna nedanför alperna. Flyger arten inte söderut innan den första frostnatten kommer till Sverige dukar fjärilarna oftast direkt under.

Honorna lägger ägg på värdväxten brännässla i juli.

Du som har tillgång till fruktträdgård har säkert lagt märke till amiraler som formligen älskar skadad fallfrukt. Läste att de uppskattar även buddleja (syrenbuske), rudbeckior, blommande lusernfält och kärleksört.

14 tankar på “Amiral – Vanessa atalanta

  • Jag har heller inte sett någon i sommar. Tur att Solveig bjöd både mig och bloggbesökare på dem. De är vackra.
   Kram, Bosse
   Ps. Här verkar det ha ändrat karaktär på vädret. En stund på eftermiddagen kom något jättesnabbt förbi oss, på låg höjd. Vi satt utomhus och iakttog och trodde att vi snart skulle rusa in. Istället blev det fint och ljust igen, några minuter senare. Men senare ikväll lär regnet dyka upp.

   Gillad av 1 person

 1. Tänk att jag har aldrig sett någon amiral här, trots att jag ”odlar” brännässlor för fjärilarnas skull. Men dom kanske finns där och gömmer sig när jag kommer 🙂 Fina bilder på den ståtliga fjärilen.

  Kram

  Gilla

 2. Vilken vacker fjäril och så fint den poserade för er. Jag är dåligt på att känna igen olika sorter så jag noterar oftast bara att det är en fjäril.

  Här var det ett inslag igår om skadegörelsen av kyrkorna på Gotland. Så totalt meningslöst och så tråkigt att se.

  Kram

  Gilla

  • Jag kallar mig för en riktig amatör, men lite har jag lärt mig via litteratur och bilder denna säsong. Sedan handlar det om kön och in och utsida på vingarna och då blir allt mega komplicerat. Hade de bara kunnat sitta still en minut och slagit ut vingarna när jag bett om det på halländska skulle allt vara superenkelt. 😉
   Att vissa är öppna dygnet runt låter olämpligt och lockande för ljusskygga individer. Egoistiskt önskar jag att de andra ”väderstrecken” inte stänger sina också. Vi har X antal kvar och tänkte försöka hinna så många som möjligt innan 15 september.
   Kram
   Ps. Vi hade i alla fall tur som inte var på Emporia när det hemska och onödiga hände.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s