Eldsjälen Willy Wöhler

Sonen med två W i sitt namn föddes i Schwerin i Tyskland 1848. Efter några år flyttade hans familj till Gotland. Redan i unga år gjorde Willy besök på Stora Karlsö. Pojken blev naturligtvis impad av klippor, grottor och ovanliga fåglar.

Det var bönder som ägde Stora Karlsö vid denna tiden. Det sorgliga var att de höll på med en kontinuerlig rovjakt på de vackra sillgrisslorna. Enligt Willy Wöhlers anteckningar från 1880 skulle det endast finnas ett tjugotal fågelpar kvar. Det var då han kom på sin geniala idé som i slutänden innebar att ett av världens äldsta naturskyddade område inrättades.

Vad gjorde Wöhler för att bryta den skenande spiralen? Antagligen var han duktig på mycket. Willy lyckades nämligen övertala tillräckligt många personer för att bilda ett aktiebolag. Bolaget skulle ägna sig åt att bedriva en förnuftig jakt som därmed skyddade öns naturliv. Det var så Karlsö Jagt- och Djurskyddsförenings Aktiebolag föddes. Ännu idag ägs och förvaltas ön av Karlsöklubben.

Wöhlers taktik var att aktieägarna erbjöds delta i harjakt på ön. Slutligen lyckades det nybildade bolaget att köpa upp nästan hela ön från bönderna. Därmed kunde de reglera jakt och bete.

Viken Hien med sina höga klippväggar är Stora Karlsös mest skyddade plats från den eviga blåsten. På den stora klippväggen finns en minnestavla av metall som är tillägnad eldsjälen Willy Wöhler. Det finns en inskription med texten ”Han bevarade åt kommande släkten Carlsö naturliv.” Hatten av för denna naturman. ❤ En sådan kontrast mot det jag läste i vår tidning i morse om den våg av förstörelse som flera medeltida kyrkor på norra öjn råkat ut för under sommaren. Så totalt onödigt. 😦

Fotnot:
Besöksguide STORA KARLSÖ var mig till hjälp vid bloggtexten. Jag kommenterar med en symbol på eventuella kommentarer. Min tid på de vakna timmarna räcker just nu inte riktigt till. Men jag hoppas det ska bli fint när/om jag blir klar. 😉

10 tankar på “Eldsjälen Willy Wöhler

 1. Det var trevlig läsning, om mannen med två W i sitt namn som ”bevarade åt kommande släkten Carlsö naturliv”.
  Men vågen av förstörelse av medeltida kyrkor blev jag däremot inte glad åt att läsa om. Säger som Znogge … vad är det för fel på folk?
  Och jag hoppas du tar det lugnt och inte stressar för mycket …

  Kram från en lite småmulen men skön dag på fastlandet!

  Gilla

  • Han verkade ha något gott med i sina handlingar. Konstigt att det inte blev droppen över till rättvisasidan när de satte igång klockorna. Då borde någon reagerat på kyrkklockor och fel tid på dygnet.
   Problemet är att projekt för med sig andra saker. Jag sätter alltid upp del- och slutmål när jag jobbar själv. Det ingår belöningar och raster. Allt för att lura mig själv. Tydligen är jag lättlurad. 🙂
   Läste i en senare kommentar att du fått regnet. Här är extra kvavt. Regnet och uppfriskande luft lär dröja till imorgon. Sedan berättar ”min app” att det blir regn. Bara det inte fortsätter hela veckan. Vi ska på hemester och då ingår inte… trots att vi längtat efter både svalka och regn. Aldrig får lilla jag bestämma. 😉
   Svettiga kramar tillbaka.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s