
Här låg tidigare ett gammalt parhus. Den sista familjen som bodde i det äldre huset hette Johansson och hade tre barn. Storebror var Edvin (1900-1985). Han syster som var mellanbarn hette Martha (1903-1995). Den yngsta brodern var Erik (1911-1975).
När Edvin var på en studieresa, 1928, i Östergötland såg han ett gästgiveri/pensionat i Vadstena som han inte kunde släppa tankarna på när han kom hem.

Edvin kontaktade en duktig byggmästare och med hjälp av den tidens moderna material och planlösningar började bygget 1936. Det var rena lyxen då med inbyggd elektricitet och centralvärme. Ett stort djupt badkar måste ha betraktats som dåtidens SPA-anläggning. Fast de ogifta syskonen hade gott ställt ansåg trion att de inte hade något behov av WC. Det dög gott med dasset på gården och en potta under sängen. Undra om alla röstade nej eller om nej vann med 2-1? Eller räckte det med storebrors röst?

Under högsäsong finns möjlighet, att gå på visning i boningshuset, två gånger om dagen, klockan 13 och 15. Detta ingår i entrén. Missa inte denna möjlighet! Vi måste ge högsta betyg till guiden. Hon hade de rätta kvalitéerna för sin uppgift. På fotot som hon visar upp ser du Edvin till vänster. Märtha i mitten och Erik till höger. Båda bröderna gick lantmannaskola och drev jordbruket på ett mönstergillt sätt. Jag läser att Edwin var mycket intresserad av skogsvård och planterade exotiska barrväxter som fortfarande står kvar bakom dammen och i skogen västerut. Eriks huvudintresse var jakt. Märtha var skicklig på handarbete.

Efter introduktionen, i hallen, var gruppen förväntansfulla inför vad som väntade. Tänk att Solveig lyckades ta alla kort utan att få andra lyssnare med på bild.


I hela huset syns tydliga ”spår” av Märthas färdigheter; kuddar och vävda mattor m.m.

Det är tur att det enbart är guidade visningar som gäller i bostadshuset. Ingen gick här heller med skor utan i strumplästen eller med ”plasttossor” på skorna. Egentligen var det bara jag som hade det sistnämnda. De andra i gruppen gick utan skor. Smart val av mig. För det var både kallt och hårt på källargolvet. 😉

På tal om smart. Byggmästaren var tydligen riktig fiffig. I flera rum fanns det finurliga detaljer. Här visar vår guide ett infällt bakbord i väggen.

Höjden på arbetsnivån, till vänster, är lägre än vi moderna människor är vana vid. När järnspisen byttes ut till en elektrisk spis blev nivån högre.

I källaren står Märthas vävstol.

I källaren togs hål upp, i hörnet, mellan rummen. Ganska smart. Det innebar att de kunde snåla med strömmen. En lampa kunde lysa upp flera utrymmen samtidigt.

I källaren står en vacker, återanvänd, dörr från det gamla huset. I nutid skulle den kanske fått en ännu mer framträdande plats.

Trots rejält med utrymme och rum fortsatte bröderna att bo i samma rum genom åren. Det fanns tydliga spår av att storebror var kedjerökare. För mig själv gled tankarna över till termen passiv rökare.

I brödernas rum fanns ännu en fiffig konstruktion, som du kan följa upp genom att studera bild åtta, till höger om guiden i köket.
När Märtha var klar med maten tryckte hon på en knapp i köket som satte igång ringklockan i brödernas rum. Det sägs att syskonen hade ett internt ringsystem med antal tryck för vad som meddelades – ett tryck för mat o.s.v.


Besöket i Märthas rum gjorde mig mest berörd. Vilken stilig kvinna hon var i sin ungdom. Under andra världskriget tog syskonen på Norrbys hand om två finska pojkar. Guiden pratade en stund om det. Vi fick även själva läsa ett brev från en av pojkarnas mamma.
Det verkade som dessa pojkar hade tur under sin vistelse i Sverige. Tyvärr gällde det inte alla finska krigsbarn som kom till Sverige.
När Märtha dog 1995, som sist i syskonskaran, testamenterade hon gården med alla sina inventarier till Föreningen Gotlands Fornvänner. Därmed har kommande generationer möjlighet att få denna intressanta inblick i hur livet kunde se ut i ett gotländskt hem där ”tiden stått stilla”.
Jag tackar för denna mycket fina guidade tur genom ett intressant hem och genom familjens historia. Redan när jag ser första bilden slås jag av det vackra staketet och grinden och undrar om även det är original vilket det säkert är. Så den klassiska grusgången kantad av rosenrabatter.
Tänk att åka på en resa och få en sådan inspiration till att skapa något liknande och sedan verkligen fullfölja det. Bakbordet var en väldigt smart lösning liksom belysningen som sparade elektricitet. Något som är väldigt aktuellt nu.
Det var ett nöje att få vandra med på denna visning … utmärkt dokumenterad i text och bild!
Kram och fin tisdag!
GillaGilla
Tack för att du var med. Där fanns att se på. Guiden var superduktig. En bra kombo som tillsammans med eget intresse blir en bra ”tårta”. Tidsmässigt också lagom länge. Givetvis fanns det betydligt fler detaljer att ta del av. Vi fick begränsa oss, som vanligt med bildhögen. Tillsammans brukar vi gallra redan i kameran. Idag hoppas jag att kameran används flitigt när familjens trejtrio är på vift.
De låg före när det gällde ännu fler ”grejer”.
Onsdagskram tillbaka
GillaGilla
Tack för din guidning, intressant läsning – och fina bilder
GillaGilla
Tack för besöket och rosorden. Du/ni kanske far dit vid nästa Gotlandsresa.
GillaGilla
Så roligt att följa med dig in i detta intressanta hus . Så fint ! Vilka fina bilder !
Tackar så mycket !
Kramar 🤗
GillaGilla
Otroligt intressant att få ta del av syskonskarans vardag m.m.
Varsågod.
Kram, Bosse
GillaGilla
Vilket fint och intressant hus!
Ha en skön tisdag!
GillaGilla
Det var kul att det äntligen blev av. Jag hade läst om platsen flera år innan vi flyttat hit.
Den tisdagen var speciell. 😉
GillaGillad av 1 person
Ååååh….dörren!! Så fiiin! Ja hela huset!
Jag hade inte röstat på potta/ dass.
Min son heter som storebror
GillaGilla
Den fina dörren borde fått en finare plats att vistas på.
Inte ens mitt i en härlig myggfri sommarnatt hade jag haft någon lust att stega iväg utomhus en bra bit. Det hade varit intressant att ta del av deras beslutstankar.
Hälsa till Edvin. 🙂
GillaGilla
Vilken tur att han åkte på studieresa och sedan förverkligade idéen.
Intressant vardagshistoria om livet för ett litet tag sedan.
Smarta lösningar. Fina och detaljrika foton.
Ha det gott
GillaGilla
Det fanns så mycket annat spännande och intressant som lyssnarna/tittarna får ta del av som jag inte redovisade här. Vissa saker ”poppar” fortfarande upp i min hjärna. Beviset på att det ar värt det.
Tack ska du ha.
GillaGilla
Vilket fint och intressant hus. Et utflyktsmål helt i min smak kan jag säga.
Kram och god tisdag!
GillaGilla
Lite slump att det blev Bunge och detta samma säsong. Det finns fler liknande ställen.
En mycket speciell tisdag som innehöll allt möjligt. Vissa saker endast kul efteråt. 😉
Kram
GillaGilla
Tack för att du ger oss andra möjligheten att komma med till huset där tiden står stilla. Helt underbart även om jag känner en aning sorgsenhet av någon anledning. De levde väldigt inrutade liv tycks det som men jag antar att det var så de ville ha det, de tre syskonen.
Det inbyggda bakbordet hade vi inte i mitt barndomshem men däremot i samma stil , ett inbyggt strykbräde, bakbordet var en låda som drogs ut. De kunde fixa till det på den tiden.
Ett fantastiskt arv fick föreningen Gotlands Fornarv!
GillaGilla
Sorgsenheten går hand i hand med många andra känslor. Jag gillar mixen att befinna mig i olika tankar/världar.
Inbyggt strykbräde lät smart. Ibland får jag känslan av att det fanns väldigt många smarta personer förr.
Gotlands Fornvänner har fått många viktiga funktioner genom åren.
GillaGilla
Pingback: Vi valde trädgården | gotlanduppochner