Kulturreservatet Norrbys i Väte

För den som vill göra en tidsresa och uppleva hur Gotlands landsbygd såg ut under 1930-1950 rekommenderas ett besök på Norrbys i Väte. För 20 år sedan, 2002, blev Norrbys kulturreservat. ”Syftet med ett kulturreservat är att möjliggöra bevarande och vård av värde-fulla kulturlandskap”, läser jag i den informationsbroschyr som Gotlands Museum gett ut.
De sista som bodde på Norrbys var syskonen Edvin, Martha och Erik Johansson.
I nästa inlägg kommer du att kunna läsa mer om dem.

Utflyktsmålet har stått på vår lista en längre tid och Bosse har nämnt det flera gånger, men så har något annat kommit före. Häromveckan blev det äntligen av.

Efter det att vi betalt våra entréavgifter såg vi oss runt från gårdsplanen. Visningen av själva bostadshuset skulle börja klockan 13.00 så vi hade en stund på oss innan det skulle bli dags att gå in.

Bryggarhuset med drängstugan tittade vi inte närmare på än så här.

Men smedjan stod öppen så där kikade vi in.

Hm… Vi hade tänkt att gå igenom hagen för att ta oss vidare till kvarnen, men tanken på att jaga utsläppta får på den stora gårdsplanen fick oss att ta en annan väg.

Bakom ladugården finns en damm. Jag läser vidare i broschyren att detta inte är en anlagd, utan en naturlig damm. På våren, när vattnet står högt, öppnar man dammluckan. Vattnet släpps ut i kanalen vid kvarnen. Än i dag kan man alltså mala mjöl i kvarnen. (Ett inlägg om själva kvarnen kommer senare på bloggen.)

Ladugården är byggd 1926. Tre hästar, en unghäst, sju kor och fyra ungdjur fanns på gården år 1940. Inredningen är påkostad med spontad panel.
För mig var det verkligen nostalgi att gå in här eftersom jag kände igen så mycket från mormors och morfars gård. Den gård som mamma och pappa tog över på 60-talet och där jag sedan växte upp.

Tänk att få åka omkring med den här hästdroskan.

Såmaskin och ringvält kände jag också igen.

När vi kom till mjölkrummet blev det en resa i minnen när jag kände igen ”vår” mjölkmaskin. Så många gånger jag sett min mamma mjölka vår ko (vi hade bara en), ta av locket och hälla upp mjölken i en speciell hink.

För den som har barnasinnet kvar – Nej, Bosse har inte det 😉 – finns möjlighet att ta en tur med valfri käpphäst i den uppsatta banan.

Vi avslutade vår rundvandring på gården med ett besök i hönshuset och utanför hönsgården. 1940 fanns det ungefär 300 höns på gården. Det var Martha som skötte hönsen och födde upp kycklingar. Försäljningen av kycklingar och ägg gav en god förtjänst till gården.
Jag tycker om höns. Minns hur de nästan slogs om att vara närmast spaden de gånger jag gick in och grävde i vår hönsgård. Den höna som fick upp den största masken gjorde klokast i att springa in i hönshuset, annars blev hon snabbt av med sin mask.

Så många minnen och tankar det blev under vår tur runt på gården. Vilken tur att man valt att göra Norrbys till ett kulturreservat. Det enda på Gotland! Tilläggas kan att det inte finns så väldigt många på fastlandet heller. Hittills är det bara drygt 40 stycken kulturreservat i hela Sverige.

11 tankar på “Kulturreservatet Norrbys i Väte

 1. Vilket intressant och givande utflyktsmål så det var tur att ni kom iväg. Själv tycker jag det är väldigt intressant att se hur man levde förr så det är oerhört viktigt att dessa miljöer bevaras. 40 stycken kulturreservat i hela Sverige låter inte så mycket…

  Kram och glad måndag till er!

  Gillad av 1 person

  • Ja visst är det tur att det finns människor som värnar om det gamla och jobbar med att bevara det så att vi andra kan göra tidsresor ”tillbaka”. Funderade på hur många kulturreservat det finns i Skåne? Med google till hjälp fick jag fram att det tydligen bara är två – Örnanäs och Östarp. Ser också att antalet i hela Sverige numera är 47. Kram tillbaka!

   Gilla

 2. Oj har vi så dåligt med kulturreservat i Sverige, synd.
  Så fint och vackert samt välbevarad gård med alla dess hus.
  Fina fångade detaljer som sätter igång fantasin hos mig och minnen hos dig. Mycket intressant 🧐 och givande utflykt som jag fick följa med på,tack

  Gillad av 1 person

  • Tydligen ökar antalet kulturreservat allteftersom. Googlade just och fick fram att Skåne fick sitt andra i november 2021 och att det var nummer 47 i hela Sverige. Tack för att du ville följa med på min utflykt!

   Gilla

 3. Här har jag läst inläggen i fel ordning ser jag. Har just vandrat runt med er i boningshuset men den här vandringen var också väldigt intressant. Så fint det var att läsa om att du kände igen dig från din egen uppväxt. Smedjan är fin och så en naturlig damm, det kan inte vara så vanligt. Och tänk vilken placering fåren intagit. Förstår att ni inte tog den vägen.
  Det är tur att det finns sådana här platser bevarade. Men bara 40 kulturreservat i hela Sverige, det låter inte mycket.

  Kram och tack för ytterligare en intressant vandring vid kulturreservatet Norrby.

  Gillad av 1 person

  • Tack för att du ville följa med på våra vandringar, både ute och inne. Jag har precis upptäckt (tack vare google) att det numera finns 47 kulturreservat i Sverige. Skåne fick sitt andra så sent som i november 2021. Kanske inte så konstigt att det inte finns fler eftersom begreppet kulturreservat infördes så sent som 1999. Det tycks vara både Länsstyrelsen och kommunerna som kan inrätta ett kultrreservat.
   Kram tillbaka!

   Gilla

 4. Pingback: Vi valde trädgården | gotlanduppochner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s