Var är kön?

Hur många vänner och kompisar har vi sagt det till? Vi kommer aldrig att åka till Fårö under högsäsongen. Absolut inte i juli. När vi varit i trakten, sett kön på några kilometer och läst den vita texten i asfalten, som talar om hur lång tid det är kvar till att få rulla ombord på färjan, har jag haft ett snett leende på läpparna. Två timmar och en kvart. Stå och vänta. ”Never in my life”

Det är helt okej att ändra sig. Tänka om. För vi utgick från att de flesta inte är lika morgonpigga som vi kan vara. Dessutom åker de inte ifrån den lilla ön så tidigt. Våra nya tankar fick ”bingo”.
Vi lämnade Visby med god marginal till klockan fem. Cyklarna hade vi som vanligt satt fast bakom bilen kvällen innan. Målet var att hinna med 06.00 färjan. Vad skönt det var på morgonkvisten. Till slut kom det två andra fordon som också följde med på färjan.

Tolv minuter tar det mellan Fårösund och Fårö om inte ”styrman” kör fel. 😉
Jag gick ur bilen och njöt av utsikten. Vattnet låg så stilla. Luften var så lätt att andas. Livet kändes så härligt och enkelt att leva. På utflykt med min pusselbit. ❤

Sämre utsikt går det att ha vid utomhusfrukosten.

Vi sa förra gången att vi skulle återvända hit för att göra ett rauksafari på två hjul i Digerhuvud, Sveriges största raukområde, ca 50 meter brett och 3,5 km långt. Vi tänkte oss att cykla bort till dess norra del, Helgumannens fiskeläge.

En häftig rauktunnel. Det ska vara populärt att dyka här utanför. En orsak är att det en bit ut, vid pallkanten, finns ett undervattensstup på 50-60 meter. Faran är att det kan bildas livsfarliga undervattensströmmar. Fritidsfiskare gillar platsen extra mycket. Skälet är att fiskar trivs i det djupa vattnet. Livets kretslopp.

”Vakthunden” döper jag den närmaste rauken till.

Då får detta vara ”Vaktfågeln” för jag vet inte artens namn. Vet du?

Lite grönt bryter av…

Perfekt väder. Ingen trafik på vägen. Växelvis cyklade vi eller strövade omkring bland raukarna.

Vi kom fram till att de lagt ny asfalt sedan sist och breddat vägen en bit. Denna morgonen hade vi vägen helt för oss själva. Precis som förra gången.
Imorgon kan du läsa vidare om vår färd.

22 tankar på “Var är kön?

 1. Åh vilken underbar morgon !!
  Förstår att ni njuter .
  Följer med imorgon också .
  Ser fram mot nya äventyr .
  Kram 🚴🚴

  Gilla

 2. Vilket smart dra att vara så tidigt ute. Det tipset lägger jag på minnet. Förstår att ni valde att göra så för att köa i ett par timmar – nej tack! Fantastiskt vacker natur och underbara bilder!

  Kram

  Gilla

  • Det är halva tipset. Som tur var blev jag inte för kaxig och valde fler nya ställen att besöka. Istället blev det planen som vi lagt upp på hemmaplan. Urtrist att sitta i bil eller stå en bit utanför. Finns inte så mycket att göra. Den lilla ön är speciell. Jag har börjat lära mig att hitta genvägar – genom områden som inte är så mycket att se.
   Kram

   Gilla

 3. Smart tänkt och vilken ljuvlig morgon ni fick! Och alla dessa härliga raukar. Jag ser vakthunden precis som du men jag ser också ett urtidsmonster med kraftigt underbett. Till och med ett lömskt öga ser jag. Skulle inte vilja möta den en mörk kväll … då skulle jag bli förstenad och förvandlad till rauk.
  Fågelns namn har jag inte en aning om trots bra bild … liknar lite en varfågel men det tror jag inte det är. Får se om någon fågelexpert kan hjälpa dig …

  Kram från Kringelstan där det idag är tryckande värme … kan vara åska på gång …

  Gilla

  • Nu när halva sommaren passerat kan vi redan nu blicka tillbaka på utflykterna som vi gjort på olika tider. Båda föredrar vi dem där vi sticker iväg mycket tidigt. Tyvärr orkar vi inte göra så varje gång. Andra gånger när vi ska gå in någonstans är det inte ens möjligt. Det gäller att hela tiden vara alert som bilförare. Det finns alltför många som inte skulle ha lappen. Många situationer skulle aldrig behövt inträffa om trafikregler följdes. Vår taktik med att byta till mindre vägar är både mysigare och lugnare. Därmed har vi snart varit på alla asfalterade vägar på öjn. 🙂
   Vissa är lättare att placera. Som när vi för några dagar sedan återigen såg tranor på vägen (ungefär samma ställe). Den här gången hade Solveig kameran till hands. Jag sänkte farten, men de hann lyfta innan det knäpptes bilder.
   Här behövs en urladdning.
   Lördagskram tillbaka

   Gilla

 4. Smart drag men närkingen (inflyttad men ändå) i mig undrar hur kön var på tillbakavägen!? 😂 Du vet ”dä går allri!”

  Gilla

   • Jag tänkte att ni hade nån klurig plan. Vi börjar alltid bakifrån på Kolmården och sådana ställen. Då hamnar man inte i köer på samma sätt. I början är det jättelugnt innan folk hunnit in en bit.

    Gilla

   • Smart att börja bakifrån. Ibland valde vi våra Lisebergsbesök efter om det var någon känd artist som drog folk. Då var det kortast köer till att åka attraktioner. Givetvis hade vi en ”klurig” plan. Samtidigt var jag inte helt säker på att det skulle funka på tillbakavägen. Alltid en risk att bli för kaxig. Då brukar jag råka illa ut. 😉 Tanken svävade ibland över till att besöka x antal ställen till och då rusar lätt tiden iväg. Men vi höll oss efter ursprungsplanen och fick bara ljusa minnen med hem till stora ön.

    Gilla

 5. Ja det är nog ända sättet att slippa kön i juli. Tänk att där kan man vandra om och om igen och alltid se något nytt.

  Gilla

 6. Oj vilken fin raukrunda! Men till ett högt pris … Jag som har sömn som hobby – går ogärna upp före nio – kommer aldrig att ha en chans att se samma vyer på sommaren. Kanske ska satsa på en höstutflykt, då dottern och jag brukar ta några dagar i hennes hus på Gotland.

  Gilla

  • Vilken rogivande hobby du har. Vi brukar komma hem vid elvatiden. Fast vi varierar. Igår åkte vi iväg efter lunch. Då är det tät trafik som gäller på de större vägarna.
   Vad mysigt att ha en dotter med hus på öjn. Här talas det om en ”femte årstid”. Vi har upplevt den. Dock inte förra året. Oktober kan här vara väldigt vacker och behaglig under soliga dagar.

   Gilla

 7. Är som vanligt överväldigad av skönheten på Gotland/Fårö. Klokt tänkt av er att ge er iväg i tidig, tidig morgon. Den här årstiden är den tidiga timmen ljus ännu.
  Jag tror att det är en stenskvätta som var er vaktfågel.
  Fortsätt njuta av tillvaron på det sättet ni är så förtrogna med!
  Funchal-kram!

  Gilla

  • Ägna timmar åt att sitta i bilen eller stå precis utanför lockar inte.
   Tack för namnet. Tror du den älskar glass? 😉
   Tack för rådet. Synd att våra krafter inte räcker till för att göra det varje morgon. Men det är kul med variation. Frågan är bara om det är mest trångt hos oss eller oss er just nu?
   Lördagskram tillbaka

   Gilla

 8. Under turistsäsongen är det inte så dumt att vara morgonpigga. Vi gjorde detsamma på semesterresan för att undvika folk. Det funkade ganska bra. Vaktfågeln är kanske en stenskvätta. Dom gillar stenig terräng. Kram Anne

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s