Kettelviken

Längs den vindlande, vackra kustvägen till Hoburgen ligger små stenbrott på rad.

Under en väldigt lång tid bröts det sandsten här. De små brotten var ett komplement till jordbruket och fisket för bönderna i socknarna. Ett otal många slipstenar tillverkades.
Tillverkningen kulminerade i slutet av 1800-talet och i början av nästa sekel.

En väderkvarnsdriven pump av kolvtyp användes för att få undan vatten ur stenbrotten.

Sandstenen lämpade sig också väl för att skulptera i. På medeltiden, när Gotland oftast var danskt, bröts mängder av sandsten till de stora slotts- och palatsbyggena i Danmark.

Det första som jag kom att tänka på, med tanke på vårt mål att besöka alla Gotlands kyrkor, är dopfuntar. Jag läser att det stämmer utmärkt. Det förekom också en stor export till hela Östersjöområdet när det gällde dopfuntar, spiselkransar och gravstenar m.m.

I Burgsvik samlades flera kända stenhuggarsläkter. Dessa foton är från den legendariske huggaren Johan Larssons stenbrott. Ett stenbrott som var i bruk i femtio år. Numera är detta Kettelviks Stenmuseum. Museet drivs i privat regi och inträdet är gratis.

Är det min fantasi som leker med mig? För det ser ut som en pub och en grå man som står för serveringen. Jag blev torr i halsen av den bistra sanningen. Tur jag hade en Loka i bilen.

Som du ser går det utmärkt att hugga sitt eget konstverk. Eftersom det var en bit till akuten hoppade jag den aktiviteten. 😉 Skämt å sido var det inte öppet just denna dag. Annars måste det vara kul och intressant för alla generationer att prova på att forma stenen med klubba och mejsel. Säkert ingen lätt uppgift.

En mycket vacker plats. När verksamheten var som störst, vid sekelskiftet 1900, bildades Gotlands slipstensbolag i Burgsvik med 150 anställda.

14 tankar på “Kettelviken

 1. Ännu en vacker plats väl värd ett besök. Ja, nog såg det lite ut som en pub i vilda västernstil! Tur att du hade en Loka i bilen 😉

  Kram och glad måndag!

  Gilla

  • När skylten ”Vackra vägen” dyker upp gäller det att blinka höger. Sedan ser det inte så mycket ut första biten ner. Under högsäsong är det inte så lätt för chauffören att njuta fullt ut av vyn mot havet och topparna till vänster.
   Ännu viktigare att jag då hade en söt cola också. 😉
   Kram fyra dagar senare. Det händer mycket just nu.

   Gilla

 2. Hej, här kommer en sann historia för så länge, länge sedan att det nu är preskriberat. Detta var i min och livskamratens ungdom ( vi var föräldrar till två små barn). Vi kommer ner till just Kettelvikens kvarnslip. Detta är sen höst och vi är helt ensamma. Där ligger ett halvt kvarnhjul. jag ser det framför mig som en trappsten till det hus vi ännu inte hade. På fullt alvar säger jag till mannen att han ska köra fram bilen (en Amazon combi). Han kör fram och säger – nu lyfter vi. Inget hände. Stenen vägde säkert ett ton, jag undrade varför livskamraten körde fram bilen om han visste att vi inte skulle kunna lyfta den. Hans svar var – jag hade fått höra det resten av mitt liv att jag aldrig provade. Allt detta hände medans två små barn tittade på.

  Gilla

 3. Hahaaa,Betty, vilken smart livskamrat!

  Baren var nog inte heller öppen denna dag, den gråklädde mannen var nog bara där och städade!

  Gilla

 4. Verkligen en fin plats, väl värd att besöka. Visst ser det ut som en pub, eller en saloon i ”vilda västern”!
  Synd att du inte fick möjlighet att prova på att skapa något eget.
  Ha en fin tisdag!
  Kram

  Gilla

  • Det är en vacker sträcka av ön. Helst när det är lite glesare med trafik. I vår familj är det tre damer som är kreativa på den fronten. Jag hade gärna tagit kort på dem. Blir kanske av om några veckor när de kommer hit. Fast då blir det troligen i lera.
   Tack ska du ha. Vi är ofta under Solveigs ”sommarlov” veckodagsblinda.
   Kram, Bosse

   Gillad av 1 person

 5. Och så fick jag följa med till ytterligare en intressant plats och få dess historia berättad. Tänk att karg natur kan vara så vacker. Det ser varmt och torrt ut, tur att det finns en pub där det går att släcka törsten. Men mannen i grått ser lite stel ut tycker jag …

  Kram från fastlandet där temperaturen börjat stiga!

  Gilla

  • Med rätt omgivning och väder kan upplevelsen bli en skön mix av allt möjligt. Han var både stel och ohjälpsam. Jag hade lågt BS och ville ha en söt cola.
   Jag gissar på att ni fortfarande kampera i källaren. Här jag sitter ser jag att det är 27,1 grader. Vi kör korsdrag innan läggdags men det hjälper bara en kort stund. Hm. Under kalla septemberkvällar gnäller jag för att de inte sätter på värmen.
   Kram
   Ps. Idag fick vi träffa en mycket duktig ung guide, på ett museum, som troligen kommer att sätta igång min hjärna i kväll när jag borde sova. Alla dessa levnadsöden…

   Gilla

 6. Så kargt och så fridfullt och vackert.
  Pub där det vore något i värmen.
  Tack för intressant information.
  Skulle vara roligt att få provhugga
  men som sagt långt till sjukvård.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s