Grumpe fiskeläge

Vilken kontrast mot trafiken, på södra väg 142 och vackra kustvägen, en liten bit bort. Det fanns ingen skylt vid vägen när vi vek av mot havet. En nästan helt rak väg låg framför oss. Inte ett möte med någon trafikant. Sedan var vi nere vid ett av Gotlands fiskelägen. Det 58:e i vår blogg. 😉

I det vackra Grumpe finns några små ålderdomliga bodar med flistak. Långt tillbaka i tiden lydde fiskeläget under strandriddaren i Burgsvik. De som använde bodarna fick betala avgift till honom.

Långt in på 1900-talet fiskades det strömming på denna plats. Hamnen i Grumpe fraktade också ut slipsten en tid.

Jag njöt på många sätt. Samtidigt svävade mina tankar ibland iväg till en skribent på Gotlands Tidningar. På måndagarna är jag alltid nyfiken på vad Bison har skrivit om i sin kåserispalt. Jag är förtjust i hans sätt att berätta om olika saker från svart till vitt. Ofta går hans humor åt mitt håll och han berör mig. Får mig att skratta vid frukostbordet. Får mig att tänka till och känna medkänsla och sympati. Han och hans Eva brukade åka till det här gamla fiskeläget i Vamlingbo. Det var en av deras gemensamma platser. Nu får han tyvärr åka hit ensam. Men, jag tror, att hon finns kvar här i alla deras gemensamma minnen.
Ps. Tusen tack till Bison för alla hans kåserier som jag tror tusentals läsare älskar att läsa. ❤

14 tankar på “Grumpe fiskeläge

  • Det var skönt att mellanlanda där en stund, innan vi tog vackra vägen mot sydspetsen. Vilka olika typer av fiskelägen vi sett sista veckorna. Samtidigt som en del har likheter.
   Trevlig söndagskväll tillbaks. Vi är lite nedslagna eftersom det kom ett sorgligt samtal i morse. Vi hade sett fram emot fem dagars mys med en dotter. Tyvärr har hon blivit sjuk och fått uppsöka vård idag. Solveig såg just planet gå ner för landning. Trist, trist. 😦

   Gillad av 1 person

   • Inget flyt i år. I Påskas var det Solveig som blev akut sjuk. Då befann sig redan en på ett tåg. Tur jag hann stoppa. Sorglig påsk. Men otroligt att jag klarade mig. Jag kunde knappt komma in i kylskåpet och frysen då som var välstoppade. Det tog flera dagar innan S mådde skapligt bra.
    Hon fick en akuttid. Hoppas läkaren var utbildad. 😉 De ska komma båda två samtidigt i augusti. Inte läkaren. 😉 Sedan är det vår tur att testa plåtvingarna igen. Jag har inte varit på fastlandet sedan februari 2020. I vardagen tänker jag inte på att jag lever på en ö. Bo nära vatten har jag gjort i nästan hela mitt liv. Heter dessutom, inte vatten men väl Bo. 😉

    Gilla

 1. Ännu ett fint och rofyllt fiskeläge. Det finns många fina oaser på er ö och jag kan tänka mig att man snabbt får sina favoriter.
  Önskar en fin fredag!

  Kram

  Gilla

  • Jag har bättre koll på de besökta fiskelägena än kyrkorna. Miljön spelar roll. De äldre vinner nästan alltid för mig. Sedan är frågan var gränsen går? Räcker det med en bod? Två? Det är därför det inte finns någon ”sanning” om hur många det finns. Över 200 är det högsta antalet jag läst om. Jag drar till med att 68 % inte har en skylt. 43 % ingen bilväg. 😉 Det går heller inte att ta hjälp av någon mobilfunktion. Sådant är för mig en blandning av charm och dess motsats. 🙂
   Jag har fått några favoriter under sista veckan. Det är en extra krydda när vi får anstränga oss för att nå dem.
   Kram

   Gilla

 2. Ja alla dessa underbara fiskelägen … tänk, nummer 58, det är verkligen fantastiskt att det blivit så många och att vi får följa med. Strandriddaren i Burgsvik … låter nästan som titeln på en bok.
  Tack för rogivande bilder en söndagmorgon i juli.

  Kram från Kringelstan

  Gilla

 3. Det som slår mig när jag ser alla fiskelägen ni har dokumenterat här på bloggen, att de är så rejäla alla bodar, stadiga och tycks stå pall för havets alla nyckfullheter. Jag jämför givetvis med Åland, där de flesta sjöbodar är av trävirke, stock osv. Rödmålade eller grå.
  Så vidare till nästa inlägg, det gäller att ta igen mig nu…

  Gilla

  • Jag gillar de allra bästa av sten. Sedan finns det moderna av trä. Är de snygga får de vara med här. Annars får de vända sig till en andra bloggare. 😉 Jag sitter här och undrar hur många fiskelägen och gamla kyrkor det finns på din gamla ö Åland.
   Själv lever vi extra intensivt denna sommar. Sover gör vi på nya dygnstider. Min tid framför datorn försöker jag hålla till så lite som möjligt. Om det blir sämre väder igen byter jag taktik. TV har också fått ge vika sista veckorna. Men de svenska fotbollstjejerna ska jag följa i EM.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s