Norbod fiskeläge

Visst ser det inbjudande ut?

Som vi njöt av stunden på denna plats på jorden. Vädret var perfekt. Ingen bil hade ”Den lilla blå” mött på den smala och välskötta grusvägen ner. Vi var mätta och belåtna efter en suverän lunch hos Calle på Panget. Visst är det vackert med stenvast?

Vi blickade ut mot Heligholmen och gick ut på bryggan och kände på vattnet. Det här kommer att bli en bra dag på Storsudret. Nu en vecka senare minns jag med välbehag första bilstoppet och längtar dit igen.

Kärt barn har många namn. Vi har valt att skriva Norbod som rubrik. Ett välbevarat fiskeläge med elva bodar, främst i sten, från 1700- och 1800-talet.

De flesta av bodarna har spåntak, hyvlade stickspån av gran, furu eller asp som spikas fast omlott, men det finns också bodar med faltak och flistak.

Lite brygghistoria med ett stänk av statistik.
Först fanns det under en lång epok stenlagda länningar. Sedan byggdes det 1932 en liten brygga och länningarna övergavs. 1997 tillkom cementbryggan. Inte lika vackert för ögat. Men betydligt mer praktiskt och säkert.

Det här gedigna fiskeläge med sin omgivning håller hög klass. Jag avslutar under sista bilden med tankar om livet i ett fiskeläge. Orden kommer från Roland Olsson om Norbod i Vamlingbo, Spördagar nr 2, 2017. En fin text som berör mig på djupet. ❤

”Fisket här har i det närmaste upphört. Båtarna ligger oftast med magen i vädret. Men bodarna finns kvar och har inte sålts och blivit turistboende. Nya generationer har tagit över och följer de oskrivna lagarna, som säger att bara kloka och små förändringar är tillåtna. Och alla har samma tolkning av vad som är klokt.
Här kan jag, särskilt vid midsommar, ingå i ett stort socialt sammanhang av många goda vänner, både unga och gamla. Här kan jag vid andra tidpunkter njuta av enslighet och lugn, känna havsvind och dito doft.”
Roland Olsson

12 tankar på “Norbod fiskeläge

 1. Jag svarar ja på frågorna … Det ser mycket inbjudande ut och visst är det vackert med stenvast (stavningskontrollen ville dock ändra till stenkast men jag gav mig inte).
  Förstår att texten berör dig, den berörde mig också när jag läste den …

  Kram från ett fredagssoligt fastland

  Gilla

  • När vi lägger in på instagram gäller det att se upp. Annars kan det bli vad som helst när någon okänd hade tänkt bestämma vad det ska stå. Samtidigt stämde det bra. Fiskeläget ligger bara ett STENKAST från vattnet.
   Texten säger mycket som är vackert och samtidigt andra saker som är osagt i många sammanhang. Det finns många ”lägen”. 😉
   Tack och kram tillbaka. Solveig föreslog igår när hon ”tog sommarlov” en solnedgång på Högklint. Men snabbt mörknade det och blev sämre väder. Kanske är det precis tvärtom idag/ikväll.

   Gilla

  • Det där tror jag var något i din smak. I den väderleken och i lugnet levde det upp till att kallas pärla. ❤
   Annars åkte vi ibland på "pumpen". Stora djur (inte elefanter") stoppade oss. Elstängsel vet vi inte hur det frikopplas, eller ens om det är tillåtet att göra. Spelade ingen roll. Vi hade ändå ingen möjlighet att parkera bilen. Men lite hemliga funderingar har jag ändå sparat på mig genom åren. 😉 Det är intressant att se livet "utifrån".

   Gillad av 1 person

 2. En bit av paradiset, så hisnande vackert.
  Någon av bodarna ser ut som om de är halmmurade men jag kan ta fel. Halm och lerbruk ihop alltså. Härligt hur som helst och jag förstår att ni njöt fullt ut av allt detta vackra och orden till slut är så rätt, så rätt.
  Trevlig helg-kram!

  Gilla

  • Det har varit riktigt kul och intressant att jämföra de femtiosex olika fiskelägen vi hunnit att besöka. Det finns både många likheter och olikheter inom olika områden. Upplevelsen präglas av årstid, väder och ”rörlighet”. Ibland är kontrasten stor. Jag som kommer utifrån kan ha mina åsikter för mig själv. 😉
   Tack ska du ha. Ikväll hoppas jag på en mysig solnedgång. Väldigt svårt att veta innan. Tur vi har möjlighet att stanna hemma och försöka nästa kväll.
   Kram, Bosse

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s