Lojstaeken

”Stanna!”, sa jag högt till Solveig när hon körde väg 142 söder ut mot Hemse.
Här har vi kört X antal gånger. Aldrig har vi noterat tidigare att det var här den berömda eken fanns.

Självklart ska man vara försiktig på många sätt. Även om eken är död sedan 2001. Året innan grönskade den och hade gjort det i över tusen år.

Lojstaeken är nästan åtta meter i omkrets och helt ihålig. I tidningar gick att läsa sorgsna avskedsdikter om eken. Jag tror jag hörde talas om eken redan när jag gick på mellanstadiet i Halmstad.

Du ska få läsa kort om två omtalade berättelser om Lojstaeken.
1. Rekordet för hur många som fått plats samtidigt inne i eken är 18 män.
2. Här inne hittades en gång två förrymda oxar.
Själv tror jag på båda uppgifterna. Vad tror du?

Lojstaeken står i utkanten av Lojsta prästänge. Legenden har sällskap av många levande ekar med vidvuxna kronor och det finns även gott om klappad ask och hasselbuskar. Vi tog ut fikakorgen och slog oss ner en stund och njöt fullt ut. Härligt med oväntade stopp.
Numera är platsen en del av ett kyrkoreservat.

”Den lilla blå” tutade på oss och nämnde något om att den stod åt fel håll. 😉

Innan vi körde vidare söder ut hälsade vi på dessa fyrbenta skönheter, som fanns på andra sidan vägen.

13 tankar på “Lojstaeken

  • Var de kortväxta var chansen större. Jag har hela tiden trott att det låg någonstans mer skogligt mellan de större vägarna. Oftast kör jag och då finns det inte tid att se allt annat längs med vägen. Nu var det skylten jag såg först och sedan la jag snabbt ihop pusslet med endast två bitar. Ek + skylt och konstaterade att det fanns ingen bil bakom oss. Kul att fått se det på riktigt. Fint ställe att fika på. Nu hade vi bilen full och en tid att passa. Därmed fanns det inte möjlighet att utforska änget närmare. Måste varit en aning sorgligt den sommaren då den inte blommade längre.
   Kram, Bosse

   Gilla

  • Jag var också inne på att smala yngre män skulle kunna få det att funka. Antagligen var det något som hände för väldigt många år sedan. Sedan blev det en skröna. De brukar ha en tendens att växa åt olika håll. Från början var det ensam man som ville ha en solostund. Därefter var det två män som ville ha en duettstund. 🙂

   Gillad av 1 person

 1. Jag vill gärna tro på gamla berättelser och myter. Tycker att man kan låta berättelserna vara och inte kolla sanningshalten. Det blir roligast så! Jag tror det var två mycket små oxar och 18 män som inte hade så mycket mat så de var väldigt smala. De kanske var så små så både oxarna och männen var där samtidigt…..

  Nu tänkte jag på när jag var relativt ung och dum när vi skulle prova hur många vi kunde gå genom glassnurran till min dåvarande arbetsplats. Vi fick plats fem stycken men en ryggsäck gjorde så vi fastnade. Jisses vilken avhyvling vi fick av vakten! Till mitt försvar så var det varken min idé eller att jag var pådrivande. 🙈

  Gilla

  • Hade jag fått frågan under en bloggvandring hade jag också svarat som du skrev i de tre första meningarna. För det är sådant jag går igång på. 🙂
   Kul bus. 🙂 Dumma ryggsäck. Den borde inte fått vara med på äventyret. Själv var jag nog relativt ung ganska länge. 😉

   Gilla

 2. Känner på något sätt igen namnet, men vet inte varför. Har dock inte besökt den.
  Fantastiskt träd och intressant med hur många som vistats i den samtidigt. Vad som är sant eller inte spelar ingen roll, en bra historia och kanske sann. Eken är i alla fall väldigt stor.
  Skön söndag!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s