Orchis spitzelii – Alpnycklar

Alla orkidéer är fridlysta sedan 1992. Gotland är det landskap i Sverige som har flest arter. Tre arter finns enbart på ön; Kärrnycklar, Alpnycklar och Stor Skogslilja. Vi tänkte försöka att hitta så många arter som möjligt. Vi har redan insett att det inte kommer att bli lätt…

Äntligen stötte vi på en i den berömda trion av orkidéer som enbart finns på Gotland. När det gäller alpnyckel gäller det även hela Norden.

Den 4 juni 1939 upptäckte Bengt Pettersson arten ytterst i tallskogen norr om Hasselriv, i Hall socken.

Den närmaste växtplatsen är i Österrike. Annars är detta en bergsväxt från Sydeuropa. Den finns även i Iran, Marocko och Algeriet.

Lokalerna på Gotland är oftast vid strandnära tallskog och gles hällmarkstallskog. Vid vägkanten är lokalerna oftast tillfälliga.
Detta foto döper vi till ”Den knutna handen”.

I mitten av maj kan de första blommorna dyka upp. (Våra foton är tagna 27 maj) Är det inte alltför regnfattigt kan blomningen pågå under ungefär en månad.

Alpnycklar kan bli cirka 20 cm höga. Oftast har axet färre än tio blommor. De blanka bladen är utan fläckar och sitter i en rosett vid basen.
Alpnycklar saknar nektar. Den pollineras ändå till en viss del av nyvakna humledrottningar, bland annat av gotlandshumlan Bombus pascuorum gotlandicus.

Ps. Detta var nummer sjutton i denna härliga kategori. De närmaste två veckorna har vi förhoppningar om att hitta minst tre till arter. Ingen lätt uppgift. Ingen blomma har – än så länge, ropat ”Hej Bosse & Solveig! Här står jag och väntar på er.” 😉

18 tankar på “Orchis spitzelii – Alpnycklar

  • Ibland känns det nästan så. Nu en bit in i juni förtränger jag blåsiga, regniga dagar. Jag brukar försöka göra något ”vettigt” av dem också. En sak är att läsa på inför framtida utflykter/blogginlägg.
   Det är extra kul att hitta de som bara finns här och givetvis de som är lite mer vackra. I lördags van jag den interna kampen mot Solveig med 2-0. Den ena var en till som bara finns på Gotland.
   Tack ska du ha. Förhoppningsvis har du också sol på nationaldagen.
   Kram, Bosse

   Gilla

 1. Blommorna tycker väl inte ni ska ha det för enkelt, så klart 😉
  Men ni ger er inte i första taget, utan visar oss gång på gång att ni lyckas🤩

  Gilla

  • Det bästa var att jag i lördags vann med 2-0. Dessutom lyckades jag ha rätt och slapp lura dit Solveig och höra att det där är inte ens en orkidé. Det är en… 😉 Men vi åker aldrig enbart för att hitta en art. Då skulle det kunna bli trist om vi misslyckades. Jag älskar att vara både förberedd och spontan. Sedan blir det tokfel som förra söndagen när fiket var öppet men tåget stod stilla. 🙂 Men precis som med ”sipporna” gjorde vi om igår och tuffade på.
   Undra om du är nere… tror jag till 99 % och njuter på ditt Paradis.

   Gillad av 1 person

 2. Det blir roligt att se alla dessa orkideer. Vi har ju en del men guckusko är den som det finns mest av. Jag ska göra som du. Visa av dom vi har men nog är det väl ett 10-tal i alla fall. Få se om jag kan hitta några flera för jag vet att dom finns. Brunkullan har vi inte här hos mig fast det är jämtlands blomma men jag har aldrig sett den.

  Gilla

  • Vi har hittat ett par till som ska visas upp efterhand. Det låter läckert att ha fullt av gula Guckosko. Vi har så långt att vandra till våra, som vi missade för ett par år sedan. Ingen har någon lust att gå sträckan i år heller. Kanske nästa vår.
   Jag vill hellre njuta av dem i ditt blogginlägg. De lyser verkligen upp.

   Gilla

 3. Så äntligen hittade ni den! Grattis! Och underbart att få se och vara med om. De har sina betingelser de där orkidéerna som ska vara rätt. Kalkrik jord bland annat. Ser framemot flera upptäckter och ni kan väl försöka att fostra dem att ropa Solveig och Bosse, här är vi! 🙂
  Lycka till på orkidéfärderna!

  Gilla

  • Sista veckan har vi haft tur med att hitta nya arter. Roligast var i lördags när jag hittade en till som enbart finns på Gotland. Av bara farten hittade jag en till och vann med 2-0. 😉
   Det finns några som vi borde fostra. Flugblomster skulle säkert Solveig föreslå. Men jag har nästan lovat henne att vi ska hitta dem på vår hemester i veckan.
   Tack ska du ha.

   Gilla

 4. Så roligt att ni hittade denna raritet så grattis! Den är verkligen fin och färgen i min smak. Lite illa att inte blommorna står i givakt och väntar på er 😉

  Kram och onsdagskväll!

  Gilla

  • Jag gillar kombinationen av tävling & trevligt. Här fick jag en stor dos av hav också. Vissa arter borde skärpa sig. 😉 Men jag vann med 2-0 mot Solveig i lördags. Nu ska vi snart på hemester. Då är mina önskemål väldigt många inom flera olika kategorier. Härligt att hela tiden ha väldigt nära till vatten. Bara den gula lampan sköter sig. Annars blir det fiasko.
   Kram från en helgdag

   Gilla

  • Tack. Men den är ingenting mot de häftiga skönheterna som du visade oss. Tyvärr är de dåliga på alla människospråk. Men vi hade flax i lördags. Det var till och med jag som vann med 2-0 och en av dem finns bara på Gotland. Hoppas turen håller i sig denna veckan också.
   Kram, Bosse

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s