Hälsans stig & Kärleksstigen

År 1995 invigdes den första Hälsans Stig på Irland. Fyra år senare invigdes en sju km lång sträcka med samma namn i Visby. Den första etappen av den är den populära och romantiska Kärleksstigen. Det rör sig om en lummig naturstig nedanför klintkanten, som är belägen en bit från lasarettet.

I denna naturoas är det populärt att promenera, umgås med sin hund och springa. Det är även tillåtet att cykla – i lagom takt. Men cyklisterna har INTE företräde.

Koltrasten, bofinken och andra fåglar underhöll oss med vårsånger.

Vårblommorna bidrog, på sitt tysta sätt, till trivseln på den trolska stigen. Kanske ”sjunger” de dock på sista versen. Men de kyliga nätterna har helt klart förlängt säsongen 2022. Det finns för- och nackdelar med det mesta.

Den starka lökdoften från ramslöken följde med som den brukar göra under april och maj. Ramslök tycks bli mer och mer populär i krogvärlden. Både i soppa och pesto förgyller den rätterna. Under min första vår här upplevde jag doften som superjobbig. Inte så att jag höll andan en kvart, men… nu har jag och ramslöken blivit lite mer kompisar. Antagligen har vi filat bort några lager kantigheter. Bästisar kommer vi aldrig att bli. Inte heller kommer jag att äta upp den. För jag minns än när Solveig mådde illa efter en söndagslunch på en restaurang. Då var det ramslök i biffen. Vad tacksam jag var då att jag hade valt en annan rätt. Nu kom jag visst in på en ”stickstig”, som inte ska förväxlas med ett hederligt stickspår.

Det kändes tryggt med en respektinjagande veteranspejare, med stenkoll på havet och ovälkomna plåtfåglar.

När Solveig ”macrade” hamnade jag som vanligt långt före på stigen. Ibland hann jag med äventyrliga klättringar uppför klinten. Såg bland annat en spännande grotta, men valde vid det tillfället att ta mig ner till stigen igen. Trots att jag hade bilnycklarna i fickan 😉

Fotnot:
I Sverige har Hjärt- och Lungsjukas Riksförbund ett huvudmannaskap för Hälsans Stig.
Den första Hälsans stig i vårt land invigdes runt Brunnsviken i Stockholm. Detta var i maj 1998.

8 tankar på “Hälsans stig & Kärleksstigen

 1. Vilken härlig promenadväg i vacker natur. Ärligt talat så har jag nog aldrig smakat ramslök så jag vet inte om jag missat något…
  Även här har vi en kärleksstig som går från Falsterbo till Skanör en liten bit från havet. Väldigt många promenerar, cyklar och joggar där.

  Kram och god lördag!

  Gilla

  • När där inte är lerigt är det ett uppfriskande ställe att besöka. Ibland fortsätter vi fram en bit och viker vi av mot havsutsikten. Annars går det att via ett par tuffa stigar att ta sig upp till Galgberget. Men det är dumt eftersom ”Den lilla blå” finns kvar därnere. 😉
   Det verkar finnas många som älskar ramslök. Men jag och min mage är mer fega av oss. Just nu har jag tagit kaffepaus. Hoppas jag tänker på det om några timmar. 😉
   Wow! Den sträckan skulle jag föredra att gå. ❤ Jag tittade på min andra blogg och noterade att vi under en etapp av "Sex mil hemifrån" gick på en annan Kärleksstig. Den låg på vackra Österlen. Nu började min fantasi bråka med mig. Undra om det hade funkat att ge en stig namnet Bråkstigen? Det finns en gata i Y som går under aliasnamnet Skilsmässogatan. Kanske dumt att flytta dit som nyförälskad? Men även åsikter kan gå i-s-ä-r. 😉
   Tack ska du ha.
   Kram

   Gilla

 2. Hälsans stig är sp viktig. Roligt att följa med på den som nu finns på Gotland. Väldigt vackra omgivningar. Här runt Södermalm i Stockholm har Hälsans stig funnits i många år och r ca 8 km och följer både Östersjön och Mälaren.
  Och så fint med ramslök- Har aldrig sett den växa fritt- Men jag har köpt den och haft den i mat.
  Kram

  Gilla

  • De har ett mycket gott syfte. Jag är säker på att jag hade uppskattat de 8 kilometerna. ❤
   I Lummelundaparken är den i sitt esse vid den här tiden på året. Du är en allätare. Vilket är mycket bra i de flesta sociala situationer. 🙂
   Kram från ett soligt Visby. Hoppas det är likadant på norra Gotland om några timmar.

   Gilla

 3. Ramslök luktar inte gott men jag gillar växten ändå. Det är en bra idé med Hälsans stig. Tror inte att det finns i Australien. Folk brukar ta promenader längs stränderna. Kram Anne

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s