Jakten på den fridlysta och rödlistade nipsippan. Del 2

Det finns bara en sak att göra när något blir fel: ”Gör om, gör rätt!”
Förra söndagen kröp jag omkring i naturreservatet Filehajdar med mitt macro och fotade ”sippor”. Det fanns gott om blåsippor (dem har jag bra koll på), vitsippor (dem har jag också full koll på) och så lyckades jag till min stora glädje hitta en annan sorts sippor; ludna, blålila och ca en dm höga. (Förra inlägget från Filehajdar är numera redigerat.)
https://gotlanduppochner.com/2022/04/24/jakten-pa-den-fridlysta-och-rodlistade-nipsippan/

Bosse skrev om nipsippor eftersom vi trodde att det var dem vi hittat. Inte så konstigt kanske, med tanke på att vi åkt till rätt plats på Gotland. Allt vi läst på om Filehajdar handlade om nipsippor. Inte någonstans hade vi läst att det fanns gott om fältsippor på samma plats… Men när jag la in en av mina bilder i en grupp på FB fick jag genast en kommentar: Är detta verkligen en nipsippa?

Vad gör man då? Jo, man åker tillbaka till samma ställe en vecka senare och letar vidare.

Först konstaterade jag att det inte fanns en enda nipsippa där vi varit förra veckan. Alltså följde jag stängslet där Cementa, med jämna mellanrum, upplyste mig om att obehöriga ej ägde tillträde. Jag var nästan på väg att ge upp när jag plötsligt fick syn på några stycken – på fel sida om stängslet.

De finaste stod förstås så långt ifrån stängslet att bilden inte blev bättre än så här med ett macro.

Men, som tur var, fanns det några som stod lite närmare. Gå över vågade jag förstås inte… men lägga sig på mage på marken och fotografera under stängslet fungerade!

Trots ivrigt spanande, på båda sidor om stängslet, så hittade jag inga fler. Men, nu kan
jag i alla fall med gott samvete säga att bilderna ovan föreställer nipsippor. De trivs på solbelysta, torra miljöer på grus eller kalkhällar. För den som inte gått omkring i Filehajdar kan jag berätta att det är en ganska karg natur. Nipsipporna är som små starka färgklickar där de står.
Men jag måste förstås avsluta med en annan bild. Kan det vara en fältsippa som tappat färgen? Vi kommer inte att åka dit nästa söndag igen för att ta reda på det 🙂

Text och foto: Solveig Lidén

13 tankar på “Jakten på den fridlysta och rödlistade nipsippan. Del 2

 1. Vilka vackra bilder du tar med din macro! ,-)
  De första även om de inte var nipsippa men väldigt lika, de var så vackra. Nipsippan du hittade är också helt underbar. Vilken tur att du hittade, du gav inte upp heller Kul att få se den ,-) Hoppas över stängslet hade inte jag heller vågat ,-) Jättefina bilder. Ha det fint Solveig. KRAM Primrose ,-)

  Gillad av 2 personer

  • Här kommer ett ”sent” svar… Tack! Jag är glad över att vi åkte tillbaka och hittade den rätta nipsippan till slut. Det var kul att få se den på riktigt och kunna ta kort och visa upp på bloggen. Det är något extra att hitta de blommor som inte finns på så många ställen runtom i världen – men som finns här på Gotland. Kram tillbaka!

   Gilla

  • Här kommer ett ”sent” svar.. Det hade varit betydligt lättare att skilja sipporna åt om de vuxit bredvid varandra vid samma tidpunkt. Nu har vi i alla fall hittat Gotlandssippor, fältsippor och nipsippor. Backsipporna är vi bekanta med sedan tiden i Skåne. Önskar dig en fin fortsättning på veckan! Solveig

   Gillad av 1 person

  • Här kommer ett ”sent” svar.. Ja visst är de fina. Så härliga färgkontraster och så den ”luddiga” ytan som ljuset fångar upp så fint. Kram tillbaka!

   Gillad av 1 person

 2. Pingback: Jakten på den fridlysta och rödlistade nipsippan. Del 1 | gotlanduppochner

 3. Ja det är inte alltid lätt att hålla reda på de olika sipporna. Fältsippan du hittade förra veckan var i varje fall fantastiskt vacker och det är även nipsippan. Så roligt att du hittade den till slut. Den var värd att vänta på. Och bilderna blev bra trots att det var problematiskt att fotografera dom. Man får ta fram sina bästa akrobatiska sidor ibland när man ska fånga blommor med macrot 🙂

  Kram Anita

  Gillad av 1 person

  • Här kommer ett ”sent” svar.. Jag är verkligen glad att jag hittade några få exemplar av nipsippor till sist. Stor skillnad mot när vi hittade Gotlandssippor förra året. Minns en liten rolig episod från den gången. Jag riggade upp stativet och skulle fotografera en Gotlandssippa. Samtidigt kom två kvinnor gående. En av dem skulle plötsligt fotografera just den sippan som jag valt ut. Hon lutade sig fram där jag satt. Med tanke på pandemin så tyckte jag att hon kom onödigt nära mig och förstod inte varför. Det fanns mängder av blommor runtomkring… Ja, akrobatiska sidor behöver man verkligen ha, och byxor som man inte är rädd om. Jag lyckas alltid få smutsiga knän… Kram tillbaka!

   Gilla

 4. Det var onekligen lite förvirrande att det fanns två olika sippor på samma plats. Det minsta man kan begära är väl att de håller ett visst avstånd 😉 Nu har vi i alla fall fått se nipsippan som är lika vacker den! Var sak har sin tid 😀

  Gillad av 1 person

  • Här kommer ett ”sent” svar… Visst är det så! Eller att de växer sida vid sida så att jag direkt kan se skillnaden 🙂 Det är nästan ännu värre med orkidéerna eftersom en del av dem liknar varandra väldigt mycket. I år ser jag fram emot att hitta flugblomster. De går i alla fall inte att ta fel på. Fast det gäller förstås att hitta ett ställe där de växer… Önskar dig en fin fortsättning på veckan! Solveig

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s