Kreativa kollegors konst

Det händer inte ofta att jag går på två utställningar samma dag. Frågan är om det ens hänt någon gång tidigare i mitt liv. Jag tror inte det… Men, någon gång ska vara den första.
När jag parkerat bilen utanför muren tog jag kameran i handen och gick in genom Österport. På Hästgatan 19 i Visby ligger Jessens Saluhall & Bar som var målet för mitt första stopp.

Där träffade jag min kollega Mathilda Persson som gillar att sy korsstygn. Förrförra sommaren blev hennes jobb som guide inställt p.g.a. pandemin och eftersom hon inte hade ”något att göra” på sommarlovet började hon brodera. Ett broderi blev två och tre… och så bara fortsatte det. Idag uppskattar hon att hon sytt ungefär 150 olika texter på bonader och dukar. Tänk som det kan bli! ”Billies broderi” är hennes pseudonym, döpt efter hennes katt Billie. Idag invigdes hennes utställning i saluhallen. Den pågår fram till den 8/5-22

Det här är verkligen miljövänlig konst eftersom hon köper in det mesta av materialet på loppisar. Färdigbroderade dukar, gärna med mycket färg. kompletteras med en sydd text i matchande färgnyanser. Det händer förstås att hon skapar helt och hållet själv och utgår från en tom väv också. Och möjlighet att köpa en bonad eller beställa en personlig tavla finns för den som är intresserad.

Det måste till mycket tålamod för den som ska brodera så många små korsstygn. Lägg sedan till att det kräver både precision och matematiskt tänkande för att räkna ut var första stygnet ska sys så att alla bokstäver får plats på raden…

Jag googlar förstås runt litegrann när jag kommer hem för att lära mig mer om det här med korsstygnsbroderi. Nu vet jag att man syr korsstygn över hela världen. Jag vet också att det var vanligt att brodera korsstygn redan på medeltiden. Alltså passar det verkligen bra att ha en korsstygnsutställning i Visby.

För drygt 100 år sedan blev det här med broderi ett folknöje. Då började man också brodera bonader med korta texter i kombination med mönster runtom som en ram. Mathildas konst har alltså hundraåriga anor…
Alla texter är kanske inte i min smak men den här texten gillar jag! Vore bra om den tillämpades lite mer i vårt samhälle…

Det blev en ”promenad genom stan”. Jag fortsatte ner mot havet och kom till slut till Almedalsbiblioteket. (Tycker mycket om deras fönstergavel som skapar så vackra speglingar från Almedalsparken.)

En våning upp i biblioteket träffade jag en annan av mina kollegor, Annika Olsson. Hon är en av medlemmarna i Grafikgruppen Visby, en kollektiv verkstad. Just nu finns en utställning av hennes grafiska konst, ”himlen har alla färger”, fint arrangerad i bibliotekets glasmontrar. Utställningen kommer att finnas kvar under hela april.

Den här blev min favorit. Det är något med färgtonerna, mönstret och djupet som tilltalar mig.

Jag är inte så bra på att fotografera genom glas. Så det här trycket kommer inte till sin rätt. Försök att tänka bort speglingarna och njut av de milda färgerna.

Lika, men ändå olika. Precis som vi människor! (Titta riktigt noga så ser du att jag lyckats få med en spegling av Annika.)
Imorgon, klockan 12, är det vernissage i huset som du ser på bilden härunder. Adressen är Ryska gränd 18.

Avslutar med Annikas dikt. Så fin!

Nu har du också varit på två utställningar på samma dag! Tack för att du följde med.
/Solveig

19 tankar på “Kreativa kollegors konst

 1. Tack för att jag FICK följa med, två utställningar till kaffet på morgonen!

  Jag tror många upptäckt och utvecklat talanger som legat dolda under pandemin. Nya sätt att roa sig på. Själv hade jag aldrig ens tänkt tanken att läsa en blogg innan men nu läser jag flera stycken.

  Gillar också bilden på bladen.

  Gillad av 1 person

  • Kul att du ville följa med. Tur att det finns något positivt som utvecklats under pandemin, med tanke på hur otroligt mycket negativa följder den fått. Du har bra smak 🙂

   Gilla

 2. Vilka intressanta utställningar var och en på sitt sätt! Det är nog många som har hittat alternativ intressen under pandemin och varför inte. Dock tror jag inte att broderier är så populära nu även om de är hur fina som helst.

  Kram

  Gillad av 1 person

  • Ja man får hoppas att de som varit isolerade kunnat hitta alternativa intressen som gett positiv energi. Vem vet, snart kanske det kommer en ”broderitrend” och då plötsligt ska alla börja brodera. Kram tillbaka!

   Gilla

 3. Dikten var vacker.
  Så kul att gå på två utställningar samma dag , Fina korsstygnsbroderier med bra text! Fick en favorit, ” Jag är aldrig vilse hos dig” Den känner jag igen mig i ,-) Tänker på min man.
  Det är inte lätt att fota genom glas, men tycker det blev mycket fina och bra!
  Jag gillar ju sånt att försöka upptäcka saker men hur jag än tittar o tittar så ser jag ingen spegling av Annika ,-))
  Jättefina konstverk.
  Ha det fint Solveig
  KRAM Primrose ,-)

  Gillad av 1 person

  • Visst är den! Håller med dig om texten. Den är fin! Speglingen är både svag och lite otydlig men eftersom jag vet att den är där så kan jag se den. Titta mellan de tre molnen som finns längst ner till vänster. Utgå från det molnet som är i mitten av tavlan (dvs det molnet som är längst till höger av de tre) och se sedan snett uppåt mot vänster. Kram tillbaka!

   Gilla

 4. Så trevligt att få gå på utställning. Eller rättare sagt, utställningar. Broderade tavlor med texter har visst blivit inne, läste ett reportage om det någonstans, minns tyvärr inte var.
  Din favorittavla av Annika Olsson blev också min favorit. Kanske för att jag tycker om färgen blå och tycker om växter. Mycket vacker. Och visst är dikten fin!

  Kram och fin kommande vecka!

  Gillad av 1 person

  • Tack för att du gick med. Inte mer än rättvist om de blir inne igen, med tanke på allt jobb som ligger bakom. Då är vår smak lika – Vilken bra smak vi har! 🙂 Kram tillbaka till dig!

   Gilla

 5. Vad roligt om broderade bonader kommit tillbaka och att de lyfta fram.
  Det fanns så många av dessa kulturskatter, men så ändrades modet och många hamnade i bingen, så hemskt.
  Hoppas de kommer tillbaka i hemmen igen!
  Skön söndagskväll!

  Gillad av 1 person

  • Vi får hoppas att trenden att slänga vänder till att återvinna istället, precis som Mathilda gör. Vi behöver verkligen tänka till framöver hur vi hanterar vår planet. Önskar dig en fin vecka!

   Gilla

 6. Tycker om både ämnesvalet, att visa bonader med nya tänkespråk och fotona. Naturligtvis, det är / var ju mitt yrkesval en gång för längesen. I mitt föräldrahem hängde en bonad i köket: Måttlig gagnad lagom krus, bjudes uti detta hus. Den var kantad med ett grönt band. Vet inte om jag gillar devisen nu men då tänkte jag inte särskilt mycket på det. Det var i alla fall ett fint broderi i dalastil.
  Grafiken var också intressant. Ibland blir det ”rena” färger i bilder som kan vara vilsamma att titta på. Jag gick en grafikkort en gång, det är ett lockande hantverk. ”Din bild” med växterna är fin och som jag tycker, vilsam att se.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s